آتش سوزی یک دستگاه اتوبوس بین شهری مدل اسکانیا در 40 کیلومتری محور ارتباطی خاش - زاهدان برای چندمین بار متوالی زنگ خطر را در جاده های کشور به صدا درآورد و موجب شد کارشناسان پلیس راهور برای بررسی این موضوع به سیستان و بلوچستان عزیمت کنند.
این اتوبوس مسافربری که در دوازدهم خرداد ماه هنگام عزیمت از شهرستان خاش به زاهدان به دلیل آتش گرفتن از ناحیه چرخ عقب دچار آتش سوزی شد به رغم تلاش راننده در مهار آتش در زمان کوتاهی به مشتی از خاکستر تبدیل شد.
کابوسی به نام اسکانیا
اتوبوس اسکانیا که 9 درصد از سهم ناوگان حمل و نقل مسافربری کشور را دارد تاکنون 35 درصد تلفات جاده ای را به خود اختصاص داده است و گویا سریال آتش سوزی این خودرو ناشی از نقص فنی، هنوز در جاده های ایران ادامه دارد.
آتش سوزی دو دستگاه اتوبوس اسکانیا بر اثر برخورد با یکدیگر در کیلومتر 35 محور جیرفت-کرمان، آتش گرفتن یک دستگاه اتوبوس اسکانیا در کیلومتر ۹۵ جاده سرچم به اردبیل، سوختن مسافران اتوبوس اسکانیا در میان شعله های آتش در اتوبان قم و اکنون افتادن آتش به جان اتوبوس اسکانیا در 40 کیلومتری محورخاش-زاهدان از جمله سوانحی است که خواب را از چشمان بسیاری از رانندگان و مسافران ربوده است.
استاندارهای اسکانیا نیاز به بازبینی دارد
فرمانده پلیس راه شمال سیستان و بلوچستان با بیان اینکه استاندارهای ایمنی این خودرو توسط کارشناسان فنی و اداره استاندارد نیاز به بازبینی جدی دارد، گفت: با توجه به اینکه دلیل وقوع بسیاری از آتش سوزی های خودروهای اسکانیا در جاده های کشور و همچنین به تازگی در این استان ناشی از نقص فنی اعلام شده است لذا باید استاندارد های این خودرو مورد بازبینی مجدد قرار گیرد.
وی افزود: از آنجا که ایمنی و رعایت استاندارد های لازم در خودرو های عمومی با سلامتی و جان مردم ارتباط مستقیم دارد لذا باید توجه ویژه و جدی تری از طرف مسئولان به ویژه کارخانه های سازنده در دستور کار قرار گیرد.
سرهنگ ایوب شرافتی گفت: به رغم اینکه سازمان استاندار ایران این خودرو را تایید کرده است اما نظر کارشناسان پلیس راهور و تحقیقات بعمل آمده حاکی از نیاز به تجدید نظر در استاندارد های این خودرو است.
وی افزود: طبق بررسی های بعمل آمده به نظر می رسد سیتم برقی و سوخت رسانی این خودرو دارای اشکال فنی است.
فرمانده پلیس راه شمال سیستان و بلوچستان گفت: آنچه تاکنون در حوادث مشابه نیز به آشکار قابل مشاهده است آتش گرفتن این خودرو و به راحتی است که سانحه آتش سوزی اتوبوس اسکانیا در محور خاش نیز به دلیل نقص فنی، گواه این مدعا است.
نقص فنی کاملا محرز است
سرهنگ شرافتی در خصوص علت سانحه آتش سوزی خودروی اسکانیا در محور خاش - زاهدان گفت: بروز نقص فنی در تحقیقات اولیه کارشناسان کاملا محرز شناخته شده است اما با این وجود به منظور تهیه گزارش تکمیلی، کارشناسان معاونت عملیات پلیس راهور کشور با سفر به سیستان و بلوچستان تحقیقات گسترده تری را آغاز کرده اند.
وی افزود: خوشبختانه در حادثه آتش سوزی در محور خاش - زاهدان این اتوبوس خالی و بدون مسافر در حال تردد بود و این موضوع موجب شد تا تلفات جانی در این حادثه رخ ندهد.
فرمانده پلیس راه شمال استان گفت: به طور حتم اگر این اتوبوس دارای مسافر بود به فاجعه ای غیر قابل جبران و ضایعه ای غم انگیز تبدیل می شد.
وی افزود: پلیس مدافع حقوق مردم است و لذا در این راستا با حضور کارشناسان معاونت عملیات پلیس راهور و همچنین کارشناسان سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری زاهدان سانحه آتش سوزی این خودرو در دست بررسی بیشتر قرار می گیرد.
سرهنگ شرافتی گفت: با بررسی جزئیات این سانحه توسط کارشناسان پلیس راه ناجا گزارش مربوطه به منظور تصمیم گیری های لازم به مراجع ذیصلاح ارجاع خواهد شد.
حوادثی که مقصر ندارد
عبدالله اکبری مدیر عامل شرکت عقاب افشان که تولید و مونتاژ اتوبوس های اسکانیا در ایران را در اختیار دارد پیش از این در گفتگو با رسانه ها در فروردین ماه سال جاری مدعی شد شرکت عقاب افشان در 10سال اخیر پیشرو در ناوگان شهری و بین شهری بوده و این موضوع برای ما خطر آفرین شده است.
وی وجود هر گونه نقص فنی در اتوبوس های مونتاژ شده در شرکت عقاب افشان را در نشست خبری با رسانه ها تکذیب و تاکید کرد که این اتوبوس ها در 10 سال گذشته به همین شیوه تولید می شده و در هیچ بازه زمانی دچار مشکلات این چنینی نشده اند.
اکبری حتی مدعی شد برخی رانندگان بعد از خریداری اتوبوس در سیستم آن خلل ایجاد می کنند که این امر باعث بروز حوادث ناگوار شده است.
این مطالب در حالی از طرف مدیر عامل شرکت عقاب افشان مطرح می شود که پلیس راهور همچنان بر وجود نقص فنی در اتوبوس های اسکانیا اصرار دارد و آنچه جای سوال را در ذهن تمامی شهروندان گذاشته است اینست که چرا نقص دقیق شناسایی نشده و یا دست کم تفاهمی میان خودروساز و ناظرانی چون پلیس بر سر تشخیص مشکل شکل نگرفته است؟(مهر)
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد