در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
هرچند تا اوایل دهه 70 شمسی گزینههای زیادی مقابل این خانوادهها نبود، اما امروز اگر از دهها سرگرمی داخل منزل مثل دنیای مجازی، پلیاستیشن و انواع و اقسام بازیهای رایانهای بگذریم، اکنون دهها یا حتی صدها گزینه آموزشی یا تفریحی مقابل آنهاست تا بتوانند برای دلبندانشان یکی را با توجه به معیارهایی که در ذهن دارند، انتخاب کنند.
جای تردید نیست که امکانات داخل منزل با توجه به در دسترس بودن همیشگی آنها و البته زندگی شهری خانوادهها که پدر و مادر معمولا هر دو شاغل هستند، به عنوان سرگرمی یا گزینه مناسب اوقات فراغت تابستانی فرزندان نیست و والدین به دنبال گزینه مناسبی خارج از منزل خواهند بود.
امسال تابستان به دلیل شروع بازیهای جامجهانی کمی زودتر برای فرزندانمان آغاز شده و تب و تاب یافتن کلاس مناسب آنها در میان خانوادهها هم زودتر بالا گرفته است. به هر حال با هر شرایطی تعطیلات و دغدغههای والدین برای پرکردن اوقات فراغت فرزندانشان هماکنون از راه رسیده و آنها را سردرگم انتخاب بهترین گزینه کرده است. به همین دلیل بازار این هفته جامجم سری به برخی گزینههای پیش روی آنها زده تا از قیمت اوقات فراغت تابستانی و گزینههای پیش روی والدین بگوید.
سنتی یا مدرن، مساله این است؟
به یاد داریم آغاز تعطیلات تابستانی دوران نوجوانی خودمان را که به دنبال یافتن کارگاه یا مغازهای برای کارکردن و همزمان، پرکردن اوقات فراغت تابستانی بودیم. هرچند این موضوع ریشه در باورهای سنتی والدین و البته توان مالی آنها داشت، اما کار تابستانی برای فرزندان در اکثر خانوادهها به امری کاملا عادی تبدیل شده بود، در حالی که دهههای اخیر این موضوع کاملا رنگ باخته و خانوادهها برای پرکردن اوقات فراغت دلبندانشان حاضر به پرداخت هزینههایی گاه هنگفت نیز شدهاند.
کلاسهای آموزشی و هنری در این زمینه بهترین گزینه مقابل والدین هستند که همین موضوع باعث شده تا علاوه بر ایجاد بازارهای کسب و کاری جدید، امکانات فراوانی مقابل خانواده قرار گیرد و در برخی موارد آنها را سردرگم انتخاب بهترینها روانه کوچه و خیابان کند. این در حالی است که هنوز هم در برخی خانوادهها که از نظر مالی ضعیف هستند، همان روند سنتی باقی مانده و فرزندان این گروه گزینهای جز کار تابستانی مقابل رویشان نیست.
آموزشی، هنری یا ورزشی؟
یکی از دغدغههای والدین، امروزه قبولی فرزندانشان در آزمون کنکور و ورود آنها به بهترین دانشگاههای کشور است. بنابراین آنها سعی میکنند از مقاطع پایین تحصیلی با استفاده از امکانات کلاسهای آموزشی فرزندان خود را برای شرکت در کنکور آماده کنند تا آینده آنها تضمین شود. به همین دلیل اکثر خانوادهها با استفاده از فرصت تعطیلات تابستانی سعی دارند پایه علمی دلبندانشان را تقویت کرده و آنها را با دست پر از نظر علمی روانه کلاس بالاتر کنند. با این حال اینگونه میتوان گفت که کلاسهای آموزشی هنوز هم در صدر گزینههای والدین برای پرکردن اوقات فراغت فرزندان هستند.
از سوی دیگر نمیتوان از کنار انتخابهای سنتی خانواده یعنی کلاس زبان و شنا نیز بیتفاوت گذشت. هنوز هم کلاس زبان و شنا در صدر انتخاب خانوادهها قرار گرفته و پس از آن کلاسهای تقویتی و آموزشی خواهد بود هرچند در دیگر گروههای آموزشی نیز جنب و جوشی برقرار خواهد شد.
فرهنگسرا، کانون و پرتال جامع اوقات فراغت را جدی بگیریم
یکی از موارد مهم در انتخاب بهترین گزینه میان اکثر خانوادهها برای پرکردن اوقات فراغت کودکان و نوجوانانشان بحث توان مالی و اقتصادی خانواده است بنابراین هزینه پرکردن اوقات فراغت کودکان یکی از اصلیترین معیارهای انتخاب آنهاست در حالی که امکانات دولتی مثل فرهنگسراها توانسته کمی این تصمیم گیری را برای خانوادهها سادهتر کند.
اگر جزو آن گروه از خانوادهها هستید که هنوز برای تعطیلات فرزندان خود برنامهریزی نکردهاید و گاهی هزینههای سرسام آور اینگونه کلاسها باعث نگرانی شما شده است، کمی صبور باشید و بد نیست سری هم به پرتال جامع اوقات فراغت وزارت ورزش و جوانان به نشانی www. faraghat. org بزنید. چون گزینههای مناسبی که کارشناسان برای اوقات فراغت فرزندان با توجه به معیارهای مختلف تهیه کردهاند، میتواند بهترین گزینه شما البته با کمترین هزینه باشد.
میتوانید در این پرتال با در نظر گرفتن موقعیت جغرافیایی محل سکونت، نزدیکترین کلاس برگزار شده را انتخاب و بدون دغدغه دلبندتان را در آن ثبتنام کنید.
البته بد نیست بدانید این کلاسها یا به طور کامل رایگان است یا اگر هم مبلغی برای آن میپردازید اصلا قابل مقایسه با کلاسهای معمول سطح کوچه و خیابان نیست. بهترین امتیاز این کلاسها برای فرزندان این است که در گروه کلاسهای حرفهای مدارک معتبری صادر میشود که این مدارک در آینده حرفهای دلبندانمان مفید خواهد بود.
هرچند این امکانات بیشتر برای سنین بالاتر از 13 سال در نظر گرفته شده، اما بتازگی مسئولان برای سنین قبل از این مرحله نیز تدابیری اندیشیدهاند. بااین حال فراموش نکنید فرهنگسراهای محله نیز میتواند گزینههای مناسبی به شما معرفی کند.
همچنین یکی از گزینههای کاملا سنتی برای پرکردن اوقات فراغت فرزندان از گذشتههای دور کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بوده است. در این زمینه هرچند برخی کلاسهای کانون از زمستان گذشته شروع به ثبتنام کردهاند و اکنون جایی برای دلبندان شما ندارند، اما گاهی اوقات با توجه به افزایش درخواست والدین ممکن است کلاسهای فوقالعادهای برای اوقات فراغت تابستانی کودکان برگزار شود. پس بد نیست سری به وبسایت رسمی این کانون به نشانی www. kanoonparvaresh.com نیز بزنید تا شاید جزو آن گروه خوششانس باشید.
خصوصیها محبوبتر از عمومیها
در گذشته اکثر کلاسهای آموزشی و هنری تابستانی بیشتر به صورت گروهی برگزار میشد، اما با توجه به رشد جمعیت و افزایش تقاضای ثبتنام والدین، کلاسهای تابستانی نیز به خصوصی و عمومی البته با هزینههای متفاوت تقسیم شدند. اگرچه فلسفه برگزاری اینگونه کلاسها پرکردن اوقات فراغت تابستانی فرزندان بود، اما کیفیت و نحوه آموزش در این دوره توانست دلیلی برای برگزاری همین کلاسها به صورت خصوصی باشد. از اینرو هماکنون اکثر آموزشگاهها هنگام ارائه اطلاعات به والدین دو نوع قیمت به آنها ارائه میکنند که یکی مربوط به کلاسهای عمومی و دیگری مربوط به کلاسهای خصوصی با کمی تفاوت قیمتی است. اما به یاد داشته باشید اگر بتوانید آموزشگاه مناسبی را در این زمینه انتخاب کنید دیگر نیازی به ثبتنام در کلاسهای خصوصی برای فرزندان نیست؛ زیرا در آموزشگاههای معتبر با سیستم آموزشی استاندارد، دیگر کلاس خصوصی و عمومی معنی نداشته و فضای کلاسها براساس استانداردهای آموزشی تعیین شده است.
آموزشگاههای خارجی نیز وارد عمل شدند
در حالی که برخی خانوادهها مشغول دودوتا چهارتای ثبتنام فرزندانشان هستند، برخی موسسات خصوصی آموزشی مشغول ثبتنام و برگزاری کلاسهایی در این زمینه خارج از مرزهای ایران هستند. این آموزشگاهها که در واقع همان کلوبهای خصوصی خارجی هستند، مدتی است با تبلیغات گسترده به ثبتنام کودکان و نوجوانان حداکثر تا سن 17 سال اقدام میکنند و آنها را برای گذراندن دورههای آموزشی روانه کشورهای مختلف میکنند که در راس این کشورها مقاصدی در قاره سبز ـ اروپا ـ است.
تبلیغات گسترده این موسسات و آنچه درخصوص آموزشهای مهارتی و زبان به صورت تضمینی عنوان میکنند، وسوسهبرانگیزاست، اما نباید فراموش کرد یک دوره یکماهه یا دوماهه برای این کار کافی نیست و نمیتوان با استفاده از خدمات شبانهروزی این موسسات نتیجهای 100 درصدی برای دلبندانمان به دست آورد.
عماد عزتی / جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با دکتر سیدمرتضی موسویان، ضرورت و اهمیت داشتن دکترین در رسانه و دلایل قوت و ضعف رسانههای داخلی و معاند را بررسی کردهایم
ابراهیم تهامی، مهاجم سابق تیمملی در گفتوگو با جامجم:
گفتوگو با محمود پاکنیت بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون
در گفتوگو با تهیهکننده مستند معروف شبکه سه اولویتهای موضوعی فصل جدید بررسی شد