اگرچه بازیهای رایانهای مهیج توانسته جای خالی والدین را در کنار فرزندانشان پر کند، اما باید به این موضوع مهم توجه داشت که این رویکرد میتواند سلامت جسمی آنها را به خطر اندازد. در این سنین برقراری ارتباط عاطفی بین فرزندان و والدین از اهمیت زیادی برخوردار است و مهمتر این که آنها در این سنین بیش از هر زمان دیگری باید فعالیت جسمی داشته باشند. حال این که سرگرم شدن آنها با بازیهای رایانهای، فعالیت جسمانی فرزندان را به حداقل میرساند. کارشناسان با توجه به این رویکرد مجموعهای از اسباببازیهای دیجیتال را معرفی کردهاند که نهتنها میتواند در برقراری ارتباط کودکان با دنیای دیجیتال نقش داشته باشد، بلکه میتواند در ایجاد تحول در ابعاد دیگری همچنین رشد اجتماعی و ذهنی کودکان نیز تاثیرگذار باشد. در ادامه تعدادی از آنها را معرفی کردهایم. این اسباببازیها که به نوعی هوشمند تلقی میشود، علاوه بر سرگرمی در آموزش مهارتهای زندگی به کودکان و همچنین آموزش بسیاری از مفاهیم دیگر و به طور کلی در یادگیری آنها نقش مهمی دارد.
توپ رباتیک
گرچه Sphero 2.9 از نظر شکل ظاهری شبیه یک توپ است، اما در حقیقت یک ربات یا به عبارتی یک اسباببازی هوشمند است که در حد و اندازه یک توپ تنیس و از جنس پلاستیک سخت ساخته شده تا بتواند در برابر هر گونه ضربهای مقاوم باشد و نشکند. این توپ با سرعت دو متر بر ثانیه حرکت میکند. اگر برنامه اختصاصی طراحی شده برای این توپ را روی گوشی تلفن هوشمند نصب کنید، میتوانید از طریق بلوتوث تلفن آن را کنترل کنید و حتی رنگ آن را نیز به دلخواهتان تغییر داده و آن را در هر مسیری که مورد نظر باشد به حرکت درآورید. ویژگی دیگری که به نظر میرسد در این اسباببازی مورد توجه کودکان قرار گیرد، این است که این توپ از قابلیت حرکت در آب هم برخوردار است. امکان اجرای بازیهای مجازی از دیگر ویژگیهای Sphero است وکافی است برنامکهای اختصاصی واقعیت افزوده را روی گوشی هوشمند بارگذاری کنید. برنامهنویسان بر این باورند که این توپ، رباتی است که از دنیای مجازی قدم به دنیای واقعی میگذارد. Sphero محیط پیرامونش را تشخیص داده و آن را به یک بازی ویدئویی تبدیل میکند. برای اجرای بازی باید توپ را روی سطح زمین قرار دهید. میتوانید از طریق دوربین تلفن همراه این توپ را ببینید. یکی از زیباترین بازیهایی که به کمک این توپ قابل اجراست بازی زامبی است. در این بازی تعدادی زامبی روی نمایشگر گوشی تلفن همراه ظاهر میشود که شما با تغییر جهت توپ میتوانید زامبیها را هدف قرار داده و آنها را بکشید.
کتابخوان جادویی
اگر فرزندانتان علاقه زیادی به خواندن کتابهای داستانی دارند، این کتابخوان جادویی برای آنها کاربردی خواهد بود. حتی زمانی که به هر علتی در کنار آنها حضور ندارید آنها میتوانند به کمک این کتابخوان کتاب مورد علاقهشان را با صدای خود شما بشنوند. این ابزار پیشرفته میتواند به جای پدر و مادرها برای بچهها داستان بخواند و آنها را سرگرم کند. فقط کافی است زمانی که داستانی برای فرزندتان میخوانید صدای خودتان را ضبط کنید تا در حافظه کتابخوان ذخیره شود. برای این که همزمان با هر صفحه متن همان صفحه از طریق کتابخوان خوانده شود باید هنگام ضبط صدا، قسمت بالای کتاب را به کتابخوان متصل کنید تا به این ترتیب صدای شما براساس متنی که در هر یک از صفحات کتاب نوشته شده به طور جداگانه ذخیره شود. کودکان میتوانند هر زمان که دوست داشتند داستانی را گوش کنند و این داستان را با صدای خود شما بشنوند، اما برای استفاده از این امکان باید همزمان کتابی را که میخواهند داستان آن را گوش کنند به کتابخوان جادویی Sparkup متصل کنند.
خودروهای هوشمند برای کودکان
Ankidrive خودروی هوشمندی است که اگرچه امکانات خودروهای واقعی را ندارد، اما قابلیتهای ویژه و منحصر به فردی دارد که بازی با آن را جذاب میکند. این خودرو که ابعاد آن به اندازه یک کف دست است، آرزوی دوران کودکی پدر و مادرهای امروز را به واقعیت مبدل کرده است. وقتی این خودروها روی مسیر اختصاصی ساخته شده برای آن قرار میگیرد با یک اشاره در مسیر به راه افتاده و رقابت بین خودروها آغاز میشود. این خودروها در رقابت با دیگر خودروها سرعتشان را افزایش میدهند، اما نکته جالب توجه این که برای به حرکت درآوردن این خودروها باید برنامک اختصاصی آن را روی گوشی هوشمند یا تبلت نصب کنید تا از این طریق انرژی موردنیاز برای حرکت خودرو تامین شود. در حقیقت، Ankidrive یک بازی رایانهای را به جای نمایشگر روی سطح زمین به نمایش میگذارد. کنترل خودروها از سوی کاربری که این برنامک را روی گوشی هوشمند یا تبلت نصب کرده باشد امکانپذیر است. هر حادثهای که در مسیر مسابقه اتفاق بیفتد از طریق لرزش گوشی و پخش صداهای مرتبط با این حوادث به کاربر انتقال داده میشود تا او بتواند این اتفاقات را به طور واقعیتری لمس کند. بسیاری از امور در این بازی به کمک هوش مصنوعی انجام میشود.
شهرسازی در دنیای مجازی
گروه خلاق سازندگان لگو ـ که بسیاری از پدر و مادرها هم در دوران کودکی بازی با این آجرهای ساختمانی را تجربه کردهاند ـ برای برقراری ارتباط بین بازیهای دیروز و بازیهای مدرن و امروزی راهکار جدیدی ارائه کرده است. در این ایده جدید بچهها میتوانند از سازهای که خودشان میسازند با استفاده از گوشی هوشمند یا تبلت عکس بگیرند و سازهها را به دنیای مجازی منتقل کنند. برنامک اختصاصی طراحی شده برای این کار میتواند ابعاد و اندازه و حتی رنگ واحدهای ساختمانی به کار رفته در این سازهها را تشخیص دهد و آنها را به ساختمانهای دیجیتال تبدیل کند. پیشرفت در بازی مستلزم ساخت سازههای جدید و افزودن نسخه دیجیتال این سازهها به دنیای مجازی است. بنابراین بچهها باید دائم در فضای مجازی و واقعی در تلاش باشند و بازی کودکان فقط به دنیای دیجیتال محدود نخواهد بود، بلکه استعداد و توانایی آنها در دنیای واقعی نیز به چالش کشیده میشود. به این ترتیب هر کودکی میتواند با ساخت ساختمانهایی شبیه یک خانه، رستوران، ایستگاه آتش نشانی و فروشگاه یک شهر لگویی اختصاصی برای خودش بسازد. در این بازی این امکان در اختیار کاربر قرار میگیرد تا بتواند با حفظ نظم شهر از طریق به دام انداختن سارقان و مهار آتشسوزی، امنیت ساکنان شهر را تضمین کند.
کودکان از دنیای علم فاصله نمیگیرند
میکروب اسکوپ یک میکروسکوپ سیار با بزرگنمایی 800 برابر است که با گوشیهای هوشمند کار میکند. در این میکروسکوپ به جای اسلایدهای شیشهای که در میکروسکوپهای آزمایشگاهی استفاده میشود نمونه مورد نظر را که میتواند پوست میوه، سنگ یا هر جسم دیگری باشد زیر میکروسکوپ قرار میدهیم و به این ترتیب با تامین نور مورد نیاز، تصویری میکروسکوپی از سطح نمونه روی سطح نمایشگر گوشی به نمایش درمیآید. عدسی این میکروسکوپ ثابت است و به هیچ گونه تنظیماتی نیاز ندارد. بنابراین استفاده از آن برای هر کاربری در هر گروه سنی امکانپذیر است. این اسباببازی که آشنایی با دنیای علم ازجمله مهمترین اهداف در نظر گرفته شده برای آن است، میتواند وسیله آموزنده مناسبی برای کودکان کنجکاو باشد و به عنوان یک پل ارتباطی بین دنیای علم و دنیای دیجیتال مورد استفاده قرار گیرد تا زمینهای را برای رشد ذهنی و خلاقیت کودکان فراهم کند.
آموزگار دیجیتال
Leapreader Pen میتواند وسیلهای سرگرمکننده برای کودکانی باشد که هنوز مدرسه نرفته یا این که سال اول دبستان را پشتسر گذاشتهاند.
این ابزار آموزشی به افزایش مهارت کودکان در خواندن کمک میکند و میتواند به شیوه گام به گام ، مهارتهای نوشتاری را هم به آنها آموزش دهد. کودک میتواند این قلم را روی متن مورد نظرش به حرکت درآورد تا قلم متن را با صدای بلند برای او بخواند. پس از آن در مرحله بعدی کودک متن خوانده شده را بار دیگر میخواند و کتاب صحت تلفظ او را مورد ارزیابی قرار میدهد. وقتی کودک متن را به درستی بخواند این قلم او را تشویق میکند که این تشویق میتواند به شکل پخش ترانه مورد علاقه کودک یا بیان جملات دلگرمکننده باشد.
کتاب مخصوصی همراه این قلم عرضه میشود که داخل کاغذ آن جوهر وجود دارد. بنابراین اگر کودک بخواهد، میتواند به کمک این قلم مهارت نوشتاری را هم در کتاب تمرین کند. برای این کار کافی است قلم هوشمند روی سطح کاغذ به حرکت درآید تا نوشتهها روی سطح کاغذ نمایان شود، اما باید توجه داشت این قلم روی کاغذ یا هیچ کتاب دیگری نمینویسد و لازمه نوشتن با این قلم کاغذهای ویژهای است که داخل آن جوهر وجود دارد. نکته مهم برای پدر و مادرها این است که کودک شما هرگز نمیتواند با این قلم روی دیوارهای خانه نقاشی بکشد یا هر نوع اسناد یا نوشته مهمی را مخدوش کند.
فرانک فراهانیجم / گروه دانش
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد