به گزارش ایرنا از روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر «محمود خدادوست» افزود: عطارهای بسیار با تجربه و دارای دانش کافی، سهم بزرگی را در برافراشته نگاه داشتن پرچم طب سنتی در کشور دارند. اما متاسفانه در سالهای اخیر بسیاری از عطاریها تحت عنوان فروشندگان گیاهان دارویی رشد زیادی داشته اند در حالی که به اعتراف و استناد صنف عطاران مجوز فعالیت ندارند.
به گفته وی طبق مطالعات و بررسی ها، بخش عمده ای از عطاران در این عطاری ها، سابقه کار در چنین مکان هایی را نداشته و شاید خیلی از مفردات و گیاهان دارویی را نمی شناسند. این افراد صرفا به اقبال بیش از حد مردم برای استفاده از گیاهان دارویی، بدون مجوز از سوی صنف اقدام به بازگشایی عطاری کرده اند.
معاون طب سنتی وزارت بهداشت افزود: در بعضی از عطاری ها تخلف های عینی بروز و به نظام سلامت آسیب وارد می کند. تبلیغ و فروش داروهای ترکیبی بی نام و نشان تحت عنوان داروهای ضد چاقی، ضد لاغری، ضد سرطان، ضد دیابت، اصالت این حرفه را زیر سوال برده است.
به گفته دکتر خدادوست طبق مطالعات انجام شده بر روی داروهای ترک اعتیاد گیاهی در مرکز تحقیقات پزشکی قانونی استان تهران، عمده ترکیبات این داروها شیمیایی، مخدر و مسکن است که به نام داروی ترک اعتیاد صد در صد گیاهی فروخته می شود.
وی ادامه داد: داروهای ضد چاقی و لاغری نیز عمدتا دارای ترکیبات شیمیایی هستند که با استفاده از یک سری از مواد گیاهی، رنگ و بو داده می شوند.
معاون طب سنتی وزارت بهداشت با تاکید بر این که عطاری ها نباید از عناوین اغواکننده برای تبلیغات استفاده کنند، خاطر نشان کرد: به مردم توصیه می کنیم که از این گونه داروهای ترکیبی بدون مجوز و بدون تجویز پزشک استفاده نکنند چون مشخص نیست ترکیبات این داروها چه خطراتی برای مردم دارد و چه تداخلاتی با داروهای شیمیایی که به صورت روزانه توسط مردم استفاده می شود، ایجاد می کنند.
وی گفت: ضروری است با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت قوانین و دستورالعمل ها و باید و نباید های این حرفه تعریف و این واحدها تحت پوشش صنف قراربگیرند.
دکتر خدادوست با اشاره به تشکیل کمیته ای در خصوص ساماندهی عطاری ها در حوزه معاونت طب سنتی، سازمان غذا و دارو و درمان، ادامه داد: در این کمیته برنامه های نظارتی در کوتاه مدت، بلند مدت و درازمدت تعریف شده است.
وی همچنین گفت: یک سری ضوابط در این کمیته باید به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شود تا مسئولان این وزارتخانه نیز به صنف عطاری ها ابلاغ کنند. همچنین ضروری است کسانی که به عنوان عطار در عطاری ها فعالیت می کنند آموزش های اولیه را در زمینه مفردات و گیاهان دارویی و عوارض و تداخلاتی که می توانند با داروهای شیمیایی داشته باشند، ببینند.
دکتر خدادوست بیان داشت:باید از توزیع این داروهای بی نام و نشان جلوگیری شود. حتی داروهای گیاهی پروانه دار و مجوزدار از سوی وزارت بهداشت که قرار است در عطاری ها توزیع شود، باید در حد داروهای گیاهی باشد که در حکم داروهای بدون نسخه هستند و مصرفشان عوارض جدی روی مردم ندارد.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد