سیاست روز:صندوقهای خانگی کلید گرههای اقتصادی؟
تاسیس صندوق قرضالحسنه کوچک کار چندان پیچیدهای نیست و احتیاج به مهارتهای عجیب بانکداری و حتی حسابداری هم ندارد، یک فرد معمولی با حداقل سواد و توانایی استفاده از ماشینحساب میتواند صندوق قرضالحسنه تاسیس کند.
این درست همان کاری است که طی سالهای اخیر در بین اکثر خانوادهها شاهد آن بودهایم. خانوادههایی که در تلاش بودهاند به واسطه دورهمیهای ساده بکوشند تا با حداقل میزان پسانداز نسبت به ایجاد یک صندوق خانگی اقدام کنند و در نهایت با ارائه وامی گره کوچکی از مشکلات بزرگ اقتصادی یکدیگر را باز کنند.همانطور اکه از نام قرضالحسنه پیداست این فعالیت نوعی قرض است که در آن بهرهای در کار نباشد. این ویژگی خود سبب شده تا قرضالحسنه در بین مردم محبوبیت یابد و همه ما درپی گرفتن وام بدون بهره و سود باشیم. یکی از ویژگیهای قرضالحسنه امکان همگانی و اجرایی بودن آن در تمامی محیطهای کوچک و خانوادگی است. صندوقهای قرضالحسنه خانوداگی، صنفی و کارکنان شرکتهای کوچک سالهاست در کشور وجود داشته است.
مسیری کوتاه برای اخذ وام
اکثر افرادی که از این قبیل صندوقها در میان اعضای خانواده و دوستان خود بهره میگیرند بر این اعتقاد هستند که استفاده از این قبیل وامها در کنار شرایط سخت بانکها برای ارائه تسهیلات بسیار کارگشا بوده به عبارت دیگر در شرایطی که هر بانکی در بهترین شرایط ۴ تا۷ درصد کارمزد برای سادهترین وامهای به اصطلاح قرضالحسنه خود دریافت میکند این قبیل وامها که هیچ بهرهای ندارد از نظر اقتصادی بسیار جذاب خواهد بود. ضمن اینکه با توجه به قرضالحسنه بودن آنها دیگر نیازی به پرداخت پول مازادتر از وام اخذ شده نیست. همچنین این افراد معتقدند سرمایهگذاری در این قبیل صندوقها و دریافت وام از آنها به واسطه جمعهای خانوادگی و دوستانهای که دارد نیاز به هرگونه ضامن و شرایطی از این قبیل را برطرف میکند.
این افراد بر این باورند که نظارت بر منابع و مصارف موجودی قرضالحسنههای کوچک کار چندان پیچیدهای نیست در صورتی که متولی اصلی حسابرسی این صندوقها به طور مستمر بر منابع و مصارف نظارت کنند و همه اعضا هم به تعهدات خود پایبند بوده و حق عضویت و اقساط خود را به موقع پرداخت کنند دیگر مشکل کسری بودجه پیش نخواهد آمد.
هرچند مزایای حاصل از تشکیل این صندوقها در نوع خود قابلتوجه است اما با این وجود کارشناسان اقتصادی در واکاوی نحوه تشکیل و فعالیت این قبیل صندوقها مدعی هستند که حلقههای مفقوده بسیاری وجود دارد و جا دارد تا با رفع برخی موارد این صندوقها را به سمتی سوق دهیم که بتوانند نه تنها در جمعهای خانوادگی، که در اقتصاد کشور اثرگذاری هر چند اندک داشته باشند.
آرش محمدی کارشناس تشکیل بنگاههای اقتصادی کوچک در این مورد به سیاست روز گفت: گاهی در برخی موارد موضوعات اجتماعی و اقتصادی با هم تندیگی پیدا میکنند و همین مساله را میتوان در مشکلاتی که در نامگذاری فرآیندهای مختلف مالی وجود دارد.
تعابیر نادرست
وی افزود: فرآیند منتهی به بانکداری که صندوقهای کوچک خانگی به بانک خانگی تعبیر میشود و تعبیر نادرستی است از این دست موارد است.
محمدی تصریح کرد: یکی از وجوه افتراق صندوقهای خانگی و بانکها این است که بانک وجهی را که دریافت میکند وارد چرخه پولی میشود و بر روی آن عملیات بانکی صورت میگیرد و در نهایت این مبالغ در کارهای مولد مانند سرمایهگذاریها، ساخت و سازها و توسعه بنگاههای اقتصادی صرف میشود.
وی افزود: اما در مقابل وجهی که در صندوقهای خانگی دریافت میشود معمولا برای حل مشکلات شخصی و عمدتا مصرفگرایی هزینه میشود و به هیچوجه این مبالغ صرف سرمایهگذاریهای درآمدزایی نمیشود و هیچ ارتباطی با فرآیند سیستم بانکی ندارد.
به گفته محمدی اگر بانکها بخواهند روند فعالیت خود و یا بخشی از آن را با این سیستم جلو ببرند هیچ نوع کار مولدی در اقتصاد ایجاد نخواهد شد و همین میتواند استنادی باشد بر اینکه قیاس این دو از ابتدا اشتباه بوده است ضمن اینکه قیاس این صندوقهای خانگی با صندوقهای قرضالحسنه خانگی نیز نمیتواند قیاس درستی باشد.
فرآیندی مولد
وی افزود: اما این قبیل صندوقها میتواند شباهتهایی با بخشهای تعاونی داشته باشد هرچند که تعاونیها نیز بخشی از فعالیت خود را به سرمایهگذاری اختصاص میدهند و از محل سود حاصل از آن به این مهم مبادرت میورزند.
این کارشناس اقتصادی کارآفرینی را حلقه گمشده صندوقهای خانگی بر شمرد و گفت: امروزه مقوله کارآفرینی به عنوان یکی از مقولات مهم و تحولآفرین مورد توجه و عنایت خاص واقع شده و از آن به عنوان مزیت و شایستگی رقابتی بنگاهها و نیز استراتژی مهم توسعه نام برده شده است.
محمدی خاطرنشان کرد: این جایگاه از آن جهت برای کارآفرینی تعریف شده که امروزه بیش از پیش شاهد پیشرفتهای هستیم که ریشه در فعالیتهای اصیل کارآفرینانه دارد به این معنا که اثرات و تبعات ارزشمند کارآفرینی الگویی کارآمد و عامل اصلی شکوفایی، رشد و توسعه بویژه در ابعاد اقتصادی و اجتماعی شده است.
به گفته وی در جاهایی که الگو و استراتژی کارآفرینی جایگزین و راهبرد اصلی برونرفت از مشکلات شده است شاهد تحولات و نتایج مطلوبی در عرصه اقتصادی بودهایم.
این کارشناس اقتصادی تشکیل صندوقهای خانگی را از نقطه نظر امنیتی و روانی مطلوب ندانسته و افزود: این قبیل صندوقها از نقطه نظر تعاون و مشکلگشایی در مصارف شخصی بسیار موثر است و موجب میشوند بیش از اتفاقات اقتصادی شاهد رخدادهای مطلوب اجتماعی باشیم و شاید بتوان آن را یک چرخه اقتصادی فانتزی خواند.
توضیجاتی که کارشناس درباه صندوقهای خانگی و کارگری و اداری ارائه داد شاید از نظر علمی درست باشد اما ایا آنگونه که کارشناس گرامی درباره فعالیتهای بانکها داد نیز درست است؟ آیا واقعا پولی که وارد بانک میشود صرف کارهای مولد مانند سرمایهگذاری و ساخت و ساز و توسعه میشود؟ بانکهای ما بیشترین سرمایهگذاری را برای خود انجام میدهند. این مشکلی است که رئیسجمهور هم به آن اشاره کرد. صندوقهای خانگی حداقل گرهای از کار یکدیگر میگشایند اما بانکها گرهها را بیشتر میکنند.
خراسان
-مصباحی مقدم:هدف لاریجانی از تشکیل حزب جلوگیری از انشقاق اصولگرایان است
-مالکی: با برادرم حیدر عبادی همکاری کامل میکنم
-55 مورد تحریم پس از توافق ژنو توسط آمریکا
-قتل نوعروس در گرداب پیامک بازی
کیهان
-ریاست آیت الله آملی لاریجانی بر قوه قضاییه تمید شد
-مالکی به نفع العبادی کنار رفت تیر فتنه گران به سنگ خورد
-نیوزویک: فرگوسن به منطقه جنگی تبدیل شده است
-دولت در برخورد با منتقدان سعه صدر بیشتری داشته باشد
جمهوری اسلامی
-حمایت مردم ومسئولان از فرماندهان سنگر دیپلماسی پیروزی های جاودانی را نصیب ایران نموده است
-آیت الله سیستانی گروههای سیاسی عراق را به همکاری با حیدرالعبادی فراخواند
-تظاهرات اسرائیلی علیه نتانیاهو در اعتراض به شکست عملیات حمله به غزه
-رییس قوه قضائیه برای یک دوره پنجساله ابقا شد
آفرینش
-ظریف:بعید است مذاکرات قبل از پایان مهلت 4 ماهه به نتیجه برسد
-اسامی پذیرفتهشدگان کنکور دکتری 93 یکشنبه اعلام میشود
-خودزنی تولیدکنندگان برای خروج از رکود
شرق
-هاشمی:ایستادگی بر حقوق مردم هنر دیپلماسی است
-فدراسیون ورزش زنان همچنان در تعلیق
-بهارستان بر سردوراهی
-تراژدی آب
جام جم
-پیوند اعضا در بیمارستان های خصوصی ممنوع شد
-پرسپولیس انتقام استقلال را گرفت
-توافق هسته ای تا آذر /ظریف: بعید می دانم
سیاست روز
-مالکی و العبادی توطئه دشمنان عراق را خنثی کردند
-صندوقهای خانگی کلید گرههای اقتصادی؟
-آمریکا سرزمین سرکوب و بیعدالتی
-انتقادی که کارساز شد
ایران
-هواپیمای شرقی از آسمان ایران رفتند
-تعجب از مقصد عربی گوچی و دژاگه
-سازمان های مردم نهاد احیا می شوند
-استقبال از تصمیم تاریخی مالکی
حمایت
-آغاز فصل شکوفایی قوه قضاییه
-آیا این تضمین کافی نیست؟
-پرونده ویژه حمایت
نسل فردا
-سفر ظریفبه عربستان در دستور کار نیست
-گفت و گوی ا ختصاصی با خاطره حاتمی
-بورسی ها به بازار اطمینان ندارند
-عبور از وضعیت قرمز
وطن امروز
-سیدحسن نصرالله: یقینا وارد قدس خواهیم شد
-تمدید حکم رییس دستگاه قضا
-تحریم هایی که انکار شد!
-در هر صورت به جهنم !
آفتاب
-چرا حسینیان از ادبیات احمدی نژاد بر افروخته نمی شد؟!
-حمایت قاطع روحانی از فرجی دانا
-اصلاحات نیاز به بازسازی دارد
تعادل
-دولت 2 برابر درآمدش هزینه کرد
-تثبیت ارز مرجع روی 2650 تومان
-مشکل صادرات لبنیات به عراق
-ملی شدن نفت را محکوم نکنیم
دنیای اقتصاد
-جای خالی خودرو در بسته ضد رکود
-حریم افزایش وام خرید مسکن
-سه بازار روی خط صاف
-عقب نشینی مالکی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد