سیاست روز:اصلاحطلبان درپی تسخیر ساختمان فاطمی
اصلاحطلبان این روزها یک مثلث سه وجهی برای عبور از دولت یازدهم و شخص روحانی را برای خود تعریف کرده اند که در یک راس آن دولت ، در راس دیگر آن مجلس و در راس سوم به طور ویژه وزارت کشور را مورد حمله خود قرار داده اند .
این حملات همزمان با آغاز یکسالگی دولت شروع شده و کم کم زمزمه هایی در باره ترمیم کابینه و خارج کردن وزرای ناهماهنگ شنیده می شود که گویا زمینه چینی برای انتخابات پیش رو محسوب می شود.
اگر چه دولت روحانی در ابتدای تشکیل دولت خود تاکید کرده بود که کابینه ای متشکل از همه جناح ها تشکیل می دهد ، حتی اگر وزن تقسیم کابینه میان جناح های مختلف کشور به یک میزان نباشد، اما طی ماه های اخیر فشارها بر روحانی و دولتش برای شروع تغییرات در کابینه افزایش پیدا کرده است.
در این میان حتی عده ای بر این نکته عقیده دارند که فشار بر فرجی دانا وزیر علوم برای عدم تغییر در رویه خود نشانگر آن است که اصلاح طلبان از درون راضی به تغییر وی بودند و برای این امر زمینه سازی های لازم را انجام دادند .
در این میان اگر چه دولت هیچ گاه اعتراضی به عملکرد وزرایش نداشته است اما سوال اینجاست که چرا وزیر کشور اینبار در سیبل حمله اصلاح طلبان قراردارد و مورد توجه آنان قرار گرفته است .
رحمانی فضلی «کلاه گشادی بر سر دولت» از دید اصلاحطلبان
در اولین گام برای رسیدن به این هدف اصلاح طلبان بر روی تغییر فرمانداران تمرکز کردن و در این زمینه از توان رسانه ای خود بهره بسیار بردند تا مبادا فرمانداران قبلی در سمت خود ابقاء شوند . سپس تمام تلاش خود را بکار بستند تا فرمانداران جدید از میان اصلاح طلبان باشد و موافق با جریان فکری این گروه حرکت نماید که این تلاش به نتیجه رسید و بسیاری از فرمانداران و استانداران با نگرش این جریان فکری انتخاب شدند که این موضوع حتی مورد انتقاد رحمانی فضلی از اصلاح طلبان شد.
اما پس از انتخاب استانداران حاشیه های دیگری از سوی جریانی خاص برای وزارت کشور تراشیده شد؛ «تغییر فرمانداران»روزنامه های اصلاح طلب شدیدا خط تغییر مدیران استانی را دنبال کرده و عدم تغییر این مدیران را به معنای عدم نفوذ برنامه های دولت تدبیر و امید در استان ها قلمداد می کردند.
مرعشی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی در مصاحبه ای درباره انتقاداتش از دولت به موضوع فرمانداران اشاره کرده و تصریح می کند: «یک بخش دیگر از انتقادات از دولت ناشی از کارکردهای اشتباه تیم دولت است که در این میان به طور مشخص وزارت کشور با همه اهمیتی که در سیاست داخلی دارد کارکردش به گونهای نیست که معدل رایدهندگان به آقای روحانی را بالا ببرد.
اصلاح طلبان همزمان با انتقادات خود اینگونه عنوان کردند که پس از ۱۰ ماه از فعالیت دولت تنها ۴۵ درصد فرمانداران تغییر کردند و بعضاً مشاهده می شود سیاست های آنان با سیاستهای دولت تدبیر و امید همخوانی ندارند که این امر ناشی از فشار مجلس است .
در این میان روزنامه اصلاح طلب آفتاب یزد در تیتری تند و انتقادی با عنوان «کلاه گشاد بر سر دولت» افراد بکارگیری شده توسط رحمانی فضلی را مجموعه ای از نیروهای نزدیک به قالیباف و اصولگرا عنوان کرد و شدیدا از عملکرد وزیر کشور انتقاد کرد.
اما این پایان راه برای ایجاد تغییر زودهنگام در وزارت کشور نبود و حرف و حدیث های جدی تری در راه بود.
تجویز «اصلاحات» زودهنگام برای وزارت کشور!
ماجرا وقتی جدی تر می شود که چهره های سیاسی اصلاح طلب و نزدیک به دولت نیز به میدان می آیند و علنا از عدم همراهی وزیر کشور با سیاست های دولت سخن می گویند.
مرعشی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی در مصاحبه ای درباره انتقاداتش از دولت به موضوع فرمانداران اشاره کرده و تصریح می کند: «بخش دیگر [انتقادات] نیز ناشی از کارکردهای اشتباه تیم دولت است به طور مشخص وزارت کشور با همه اهمیتی که در سیاست داخلی دارد کارکردش به گونهای نیست که معدل رایدهندگان به آقای روحانی را راضی کند.»
وی با تاکید بر اینکه در سفری که به یکی از شهرستان ها داشته هیچ تغییری در سطوح مدیریتی ندیده و تمام تیم احمدی نژاد بر سر کار بودند برای دولت نسخه ای تجویز می کند و می گوید: «من توصیه میکنم روحانی در سالگرد استقرار دولت در دو ماه آینده با ارزیابی صحیح از استانداران و معاونینشان ترمیم مختصری در دولت انجام دهد. من کلی عرض میکنم و نمیخواهم برایشان تعیین تکلیف بکنم اینکه آقای روحانی خودشان پیشتاز هستند اما بقیه ایشان را همراهی نمیکنند یک واقعیت است و راهحلش هم همان است که گفتم.»
سعید حجاریان نیز چهره اصلاح طلب دیگری بود که موضوع لزوم ترمیم کابینه دولت یازدهم را مطرح کرد.
وی در مورد عملکرد دولت تدبیر و امید نیز گفت: «به نظر من، در حوزههایی که پاسخگوییهای لازم صورت نگرفته، کابینه با نهایت ظرافت نیازمند ترمیم است، به عبارتی دیگر، روحانی باید دست به پالایش نیروهایش بزند، خواه نیرو درون ستادی باشد خواه در کابینه، یعنی هم در اتاق فکر و مشاوران و نزدیکان و هم در کابینه باید تغییراتی به وجود آید.»
حجاریان وقتی خواسته بود که در این مورد مثالی بزند به سرعت مثالها را به وزارت کشور کشیده بود و افزود : دولت در عرصه مدیریت عمومی و از لحاظ استانداران و فرمانداران خنثی است و از ابتدا باید به سراغ آنها برود. چند صد استاندار، فرماندار و بخشدار در سراسر کشور فعالیت میکنند که باید در رفتار و گفتار به مسئولان ارشد دولت شبیه باشند. خنثی بودن برای دولت بسیار پرضرر است به خصوص در زمان انتخابات.»
حجاریان به دولت تدبیر و امید توصیه کرد: «انتظار از دولت در این حوزه این است که کسانی را برگزیند که حداقل از لحاظ فکری و جناحی خنثی نباشند، یعنی دولت لااقل در این حوزهها از نیروهای همسوی خود استفاده کند.»
محمدرضا خاتمی عضو حزب منحله مشارکت نیز درباره عملکرد وزارت کشور در توسعه فعالیت احزاب می گوید: نقد اصلی اصلاح طلبان به کابینه روحانی همین وزارت کشور است، اما به این معنا نیست که در جاهای دیگر نقد نداشته باشیم . البته اصلاحطلبان به هیچ وجه به دنبال این نیستند که بگویند یک اصلاح طلب را انتصاب کنید. می گویند یک اصولگرا را بگذارید، اما اصولگرایی که برنامههای روحانی را اجرا کند .
وی ادامه می دهد: من در وزارت کشور ارادهای برای پیاده کردن برنامه های انتخاباتی آقای روحانی نمی بینم . این وزارت خانه برای پیاده کردن برنامههای رئیس جمهوری ساز و کار مناسب ندارد. با فرماندار دولت احمدی نژاد نمی توان انتظار داشت برنامه روحانی اجرا شود.
استفاده از نفوذ رسانه
البته رسانه های اصلاح طلب نیز در این میان بیکار ننشسته و سناریوهای جدیدی را مطرح کردند تا انسجام کابینه را سست کنند. یکی از روزنامههای اصلاح طلب از همکاری بدنه دولت با جبهه پایداری سخن به میان آورد و روزنه ورود مخالفان دولت به کابینه را وزارت کشور معرفی کرد .
در این گزارش آمده: «این نفوذیها اما یکی از هزاران یادگاری دولت سابق هستند. همانها که عدهای نیروهای «مشایی» در دولت میخوانندشان و دولت هم هنوز فرصت تغییرشان را پیدا نکرده است ... وضعیت در استانها و شهرستانهای کوچک بدتر است. تغییر ندادن برخی مدیران استانی موجب شده است که به گفته برخی، در شهرستانها در خود دولت پایگاه علیه حسن روحانی ایجاد شود.»
در ادامه این گزارش آمده است: «حالا دولت نه تنها با بخشی از مخالفان در مجلس شورای اسلامی و بیرون از آن مواجه است بلکه مخالفان در میان خودشان هم نفوذ پیدا کردهاند و با تندروترین مخالفان دولت هم در ارتباط هستند و شاید با آنان همفکری کنند.»
همه این انتقادات اما یک سوال بزرگ را در ذهن ایجاد می کند که «آیا تنها مدیران زیر مجموعه وزارت کشور باید به طور صد در صد تغییر کنند و آیا از نظر کسانی که علاقه مند تغییر بدنه مدیریتی کشور هستند، تغییر میانی وزارتخانه های دیگر اهمیت چندانی ندارد؟
جلسات محفلی برای برکناری وزیر!
در همین حال گروه ها و احزاب سیاسی اصلاحطلب و جریان های نزدیک به این طیف با شرکت در جلسات خود موضوع تغییر وزیر کشور را شدیدا دنبال می کنند.
در جلسه سران یکی از احزاب سیاسی موضوع فشار بر رئیس جمهور برای تغییر وزیر کشور مورد تاکید قرار گرفته و رحمانی فضلی به دلیل آنچه از سوی شرکت کنندگان هماهنگی با نهادهای نظارتی خوانده شده، کابوس اصلاح طلبان در انتخابات بعدی نام گرفته است.
در همین حال در جلسه دیگری که چندی پیش توسط یکی از شوراهای وابسته به دولت تشکیل شده و مسئولان و سردبیران نشریات اصلاحطلب در آن شرکت داشته اند، انتقادات تندی از سوی آنان به عملکرد وزیر کشور وارد شده است.
زمانی که یکی از مسئولان وزارت کشور نیز که در این جلسه حضور داشته قصد دفاع از عملکرد رحمانی فضلی را دارد، جلسه به تشنج کشیده می شود.
این مسئول وزارت کشور از قول وزیر در جلسه تاکید کرده است «رحمانی فضلی فقط تابع مقام معظم رهبری و بعد رئیس جمهور خواهد بود» بنابر این گزارش، در این میان اخباری از تمایل برخی افراد نزدیک به دولت برای تغییر وزیر کشور به گوش می رسد.
دلیل فشارها برای تغییر وزیر کشور چیست؟
«انتخابات مجلس...» این شاید مهمترین دلیلی باشد که تحمل وزیر کشور دولت یازدهم را برای اصلاح طلبان و برخی حامیان دولت سخت کرده است.
انتخابات مجلس بعدی قطعا صحنه رقابت جدی میان طیف های مختلف برای تصاحب کرسیهای بیشتر مجلس خواهد بود و در این میان برخی سعی دارند با اعمال فشار به وزارت کشور نظرات خود را به این وزارتخانه حساس تحمیل کنند.
نزدیکی نگاه و تفکر رحمانی فضلی با نهادهای مختلف نظام قطعا راه هرگونه سواستفاده ای را برای این جریان خواهد بست و همین مساله به تلاشهایی برای تغییر وزیر کشور روحانی تندی بیشتری می دهد.
اما باید گفت که تغییر فشارها برای تغییر وزیر کابینه بدون شک به رحمانی فضلی محدود نمیشود و اگر در ادامه فرد دیگری با نگاه غیرهمسو با اصلاح طلبان در راس این وزارتخانه قرار گیرد، دوباره شاهد درخواست هایی نظیر آنچه بیان شد، خواهیم بود.
حال باید دید وزیر کشور دولت یکساله روحانی می تواند اولین انتخابات را در مسند وزیر کشوری برگزار کند و یا فشارها آنقدر زیاد می شود که وی باید برای همیشه ساختمان خیابان فاطمی را ترک کند.
در این میان رحمانی فضلی گفته است اینکه برخی می گویند رحمانی رنگ و لعاب سیاسی وزارت کشور را کمرنگ کرده است، را من قبول ندارم. من کار سیاسی نمیکنم و جلوی کار سیاسی را می گیرم اما مدیریت سیاسی می کنم. وی در پایان افزود: وزارت کشور دست تمام گروهها چه اصلاح طلب و چه اصولگرا را می بوسد، و حتی از اصلاح طلب ها و اصولگرایان تندرو حمایت می کند.
خراسان
- روحانی:هر گونه نظارت فراقانونی بدعت است
- آمانو: همکاری و عملکرد ایران قابل تحسین است
- هزینههای درمان سالانه 700 هزار نفر را زیر خط فقر میبرد
- داعش 700 مسلمان سنی را سر برید
جام جم
- حکومت نظامی در شهر فرگوسن آمریکا
- رئیسجمهور در دیدار آمانو: نظارت فراقانونی آژانس را نمیپذیریم
- واردات بنزین ٤٠٠ میلیون لیتر کاهش یافت
- ضرغامی در یزد مطرح کرد:رسانه ملی؛ کاهش شدید اعتبارات موفق در ماموریتها
کیهان
- سقوط رتبه علمی ایران؛ دانشگاهها به کدام سو میروند؟!
- وزیر نیرو: مشترکان پرمصرف علاوه بر قطع آب جریمه نقدی میشوند
- بلومبرگ: داعش برای انجام عملیات در غرب آماده میشود
- تداوم اعتراضها علیه نژادپرستی در آمریکا حکومت نظامی هم جواب نداد
جمهوری اسلامی
- رئیس جمهور در دیدار مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی: توان موشکی ایران به هیچ عنوان قابل مذاکره نیست
- در 4 ماهه نخست امسال با رشد 21 درصدی صادرات غیرنفتی از 16 میلیارد دلار گذشت
- آیتالله هاشمی رفسنجانی: آزادگان ذخایر ارزشمند انقلاب اسلامی هستند
- موافقت مجلس با بررسی فوری لایحه خروج از رکود تورمی
رسالت
- تعیین تکلیف 25 هزار میلیارد تومان معوقات بانکی تا پایان سال
- نجفقلی حبیبی:قصد اهانت به عزاداران اهل بیت (ع) را نداشتم
- پرده برداری از نقض حقوق بشر در آمریکا
سیاست روز
- فرگوسن برای سرکوب مردم منطقه جنگی شد
- مراقب فاصله افتادن میان دولت و مجلس هم باشید
- رئیس جمهور در دیدار آمانو:توان موشکی ایران قابل مذاکره نیست
وطن امروز
- دسته گل آقای نامدار
- تکرار سخنان وزیر صنعت توسط رئیس شورای رقابت خودرو ارزان نمیشود!
- روحانی در دیدار مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی: توان موشکی ایران قابل مذاکره نیست
- حضور روحانی در جلسه استیضاح فرجیدانا بگم بگم بالا گرفت دولت عقبنشست
حمایت
- حقوق بر باد رفته سیاهپوستان اعلام حکومت نظامی در شهر فرگوسن آمریکا
- نمایندگان مجلس در گفتوگو با «حمایت» خواستار پاسخگویی وزیر نفت شدند واردات بنزین سرریز شد!
- روحانی: توان موشکی ایران قابل مذاکره نیست
- رییس سازمان پزشکی قانونی خبر داد تازهترین آمارها پیرامون آسیبهای اجتماعی
ایران
- پیام هایی که دانشگاهیان به تیم استیضاح فرستادند راز محبوبیت یک وزیر
- یادداشتی از هادی خانیکی مسأله «رکود تورمی» و تئوری «پنجره شکسته»
- به سرمایه های فرهنگی چوب حراج نزنیم
- ضرورت راهاندازی ارکستر شهری در ایران
اعتماد
- مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، دیدارهای فشردهیی در تهران داشت قدمهای آهسته فنی برای توافق بزرگ
- یک نماینده مجلس با پخش یک نامه تخریبی در پارلمان مدعی شد که مدرک تحصیلی رییسجمهور جعلی است
- ضرر روزانه 220 هزار دلاری از محل قطع سوآپ
ابتکار
- «شب نامه» در بهارستان
- سفیر سابق ایران در پاکستان: نواز شریف محکم ایستاده است
- معاون وزیر علوم اعلام کرد: اقدام مخالفان دولت در انتشار لیستهای جعلی بورسیه
شرق
- وزیر کشور: رابطهام با روحانی و لاریجانی دو خط موازی است
- روحانی در دیدار با «آمانو» تاکید کرد عزم ایران برای توافق هستهای در کوتاهترین زمان ممکن
- شیوا یاری اولین داور فوتبال زن ایرانی در بازیهای آسیایی میخواهم فینال را قضاوت کنم
- گفتوگو با شمشیرباز آزادشده از چنگ گروگانگیران: غذا و بهداشت نداشتیم
مردم سالاری
- در آستانه استیضاح وزیر علوم صورت گرفت نامه توهین آمیز علیه رییسجمهور در مجلس
- آزادگان، ستارگان پرفروغ مقاومت و ایستادگی
- حسن روحانی در دیدار با یوکیا آمانو: توان موشکی ایران قابل مذاکره نیست
- رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام : تحریف دفاع مقدس با اغراض سیاسی تأسفانگیز است
ابرار
- رییس دادگستری استان تهران: امیدوارم رای پرونده «محمدرضا رحیمی» تا پایان مرداد صادر شود
- در جنایتی هولناک گروهک تروریستی داعش 700 تن را در شمال شرق سوریه اعدام کرد
- انتقاد یک نماینده از تبلیغ برنج بیکیفیت خارجی در صدا و سیما
تفاهم
- هشدار بانک مسکن در مورد فروش اوراق جعلی
- رییس جمهوری در دیدار با آمانو: توان موشکی ایران قابل مذاکره نیست
- نگرانی شدید اروپا درباره تأمین گاز
- پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب در پی درگذشت پدر شهیدان یاسینی
دنیای اقتصاد
- اسفند استثنایی بازار پول
- کف و سقف بورس در تابستان
- پیام زلزله دیروز دماوند چه بود؟ پاسخ به سه ابهام زلزله پایتخت
- روحانی در دیدار با مدیرکل آژانس: توان موشکی ایران قابل مذاکره نیست
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد