در یک سو مقامات غربی از اعمال تحریمهای بیشتر علیه مسکو سخن میگویند و در طرف مقابل، مقامات کرملین غربیها را مسئول اصلی ناآرامیها در مناطق شرقی اوکراین میدانند.
در همین حال، شورای امنیت سازمان ملل متحد پنجشنبه شب برای بررسی بحران اوکراین نشست اضطراری برگزار کرد. این نشست به محلی برای تبادل نظر مقامات آمریکایی و روسی تبدیل شد.
به گزارش ایسنا، سامانتا پاور، سفیر آمریکا در سازمان ملل گفت: این شورا برای بار بیست و چهارم است که درباره اوکراین تشکیل جلسه میدهد و درگیریها میان نیروهای روسگرا و دولت اوکراین ادامه دارد.
پاور گفت: پیام تمام کشورهای عضو شورای امنیت یکسان است، روسیه باید این درگیری را متوقف کند. اما روسیه گوش نمیدهد و دروغ میگوید.
در همین حال ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل گفت که دولت اوکراین علیه مردم کشورش جنگ به راه انداخته است.
وی حضور نیروهای روس در خاک اوکراین را رد نکرد و گفت: داوطلبان روسی در بخشی از مناطق شرقی اوکراین حضور دارند و هیچ کس منکر آن نیست. وی در ادامه مساله حضور مشاوران غربی در اوکراین را زیر سوال برد و گفت که چه کسی به نیروهای اوکراینی سلاح میدهد؟ چورکین خطاب به آمریکا گفت: مداخله در امور داخلی کشورهای دیگر را متوقف کنید. همچنین در پی انتشار این خبر که نیروهای روسیه وارد خاک اوکراین شدهاند، کاخ سفید با صدور بیانیهای اعلام کرد باراک اوباما و آنگلا مرکل، رهبران آمریکا و آلمان طی یک تماس تلفنی بر تشدید تحریمهای غرب علیه مسکو تاکید کردهاند.
جنیفر ساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز گفت: ما تحریمها و ابزارهای دیگری داریم که مطمئنا میتوانیم برای اعمال کردن انتخاب کنیم. وی افزود: آمریکا درخصوص این گزینهها با متحدانش در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) گفتوگو خواهد کرد.
درخواست اوکراین از ناتو
با ادامه این روند، مقامات کییف دست به دامن اتحادیه اروپا و ناتو شدند. در همین راستا، سفیر اوکراین در اتحادیه اروپا روز پنجشنبه اعلام کرد کییف برای مقابله با تهاجم نظامی روسیه از اتحادیه اروپا کمک نظامی گسترده درخواست کرد. اوکراینیها همچنین خواستار نشست اعضای ناتو در این زمینه شدند. گفته میشود اعضای ناتو نیز روز گذشته به درخواست کییف نشستی را برگزار کردند. این نشست پس از آن برگزار شد که آرسنی یاتسنیوک، نخستوزیر اوکراین اعلام کرد این کشور تمایل دارد روند الحاق به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را از سر گیرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، آندره فوگ راسموسن، دبیرکل ناتو پس از نشست نمایندگان کشورهای عضو این پیمان گفت: ما در این نشست مساله پیوستن اوکراین به ناتو را بررسی نکردیم. ما در اجلاس آینده در ولز درباره چگونگی کمک به اوکراین در برابر تجاوزگری و دخالت روسیه گفتوگو خواهیم کرد. وی خاطرنشان کرد: ناتو به تصمیمات اوکراین درباره حاکمیت ملی این کشور احترام میگذارد و اگر اوکراین خواهان عضویت در ناتو باشد، ما به آن احترام خواهیم گذاشت. وی همچنین با تکرار ادعاهای مقامات غربی گفت: نیروهای روسی درگیر عملیات نظامی مستقیم داخل خاک اوکراین هستند و این امر نقض صریح حق حاکمیت اوکراین به شمار می رود. پیش از این باراک اوباما احتمال مداخله نظامی آمریکا در مناقشه اوکراین را به دلیل عضویت نداشتن کییف در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) منتفی دانسته بود.
در واکنش به ادعای مقامات غربی، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز گذشته گفت: اتهامات علیه روسیه در حمله به اوکراین تکراری است و هیچ کشوری این موضوع را باور نمی کند. لاوروف گفت: «این برای اولین بار نیست که به ما اتهام می زنند و از زمان آغاز بحران در اوکراین، ما متهم شدهایم که مقصر هر اقدامی در کییف هستیم.» لاوروف تاکید کرد: به نظر میرسد پوشاندن حقایق از صفات و خصوصیات آمریکا و تعدادی از کشورهای اروپایی است که تلاش میکنند واقعیتهای اوکراین را بپوشانند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه نیز ضمن رد این ادعا گفت مشکل اوکراین، امتناع مقامات کییف از وارد شدن به مذاکرات با جدایی طلبان شرق اوکراین است. وی همچنین اظهار کرد که حملات ارتش اوکراین به شهرهای شرقی این کشور یادآور محاصره شهر لنینگراد به دست نازیهای فاشیست در جنگ جهانی دوم است.
کمک برای خروج نظامیان اوکراینی از محاصره
همزمان با بیان این مطالب از سوی مقامات غربی، ولادیمیر پوتین شامگاه پنجشنبه از جداییطلبان اوکراینی خواست برای نظامیان اوکراین که پس از تصرف شهر راهبردی نووازوفسک، در شرق این کشور به دست مخالفان، تحت محاصره قرار گرفتهاند، «دالانی بشردوستانه» ایجاد کنند. پوتین در بیانیهای خطاب به جداییطلبان طرفدار روسیه گفت: من از مخالفان میخواهم به منظور پیشگیری از قربانی شدنهای غیرضروری، دالانی بشردوستانه برای نظامیان اوکراینی که تحت محاصره قرار گرفتهاند، ایجاد کنند تا این فرصت به آنها داده شود به منطقه عملیاتی عقبنشینی کنند.
وی همچنین ضمن آنکه از جداییطلبان طرفدار روسیه خواست به سربازان زخمی کمکهای پزشکی ارائه کنند، گفت روسیه آماده ارائه کمکهای بشردوستانه به مردم دونتسک است.
در واکنش به این درخواست، نخستوزیر جمهوری خودخوانده دونتسک روز گذشته در شبکه تلویزیونی روسیه 24 گفت: «ما با همه احترامی که به رئیسجمهور روسیه قائلیم؛ آمادهایم دالانی بشردوستانه برای یگانهای نظامی اوکراینی تحت محاصره باز کنیم، به شرط آنکه آنها تسلیحات و تجهیزات خود را به ما بدهند.»
به گزارش منابع خبری، مشخص نیست که آیا دولت کییف این پیشنهاد را خواهد پذیرفت یا خیر. در همین حال، سازمان ملل روز گذشته اعلام کرد مناقشه در شرق اوکراین تاکنون نزدیک به 2600 کشته برجا گذاشته است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد