در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
مقدمه کتاب، بازگو کننده متن است:
رساله حاضر سومین دفتر از مجموعه مباحثی است که تلاش دارد تاریخ فکری ایران را از مقطع دوره قاجارها تا حوادث مشروطه به بحث گذارد. در این رساله رابطه متقابل اندیشهها و تاریخ سیاسی کشور با اتکاء به حوزه اصلی اندیشه و عمل یعنی احکام شرع مورد بررسی واقع شده و شکل گیری اندیشههای موازی با گفتار مسلط که مبداء روشنفکری ایران و به واقع حاشیه بودند، در مقابل متن، مورد ارزیابی قرار گرفته است و مبانی و مبادی و به عبارتی تبار این اندیشهها بررسی میشوند. به واقع بدون فهم اندیشههائی که در پس پشت تحولات سیاسی دوران معاصر ایران قرار داشته است، تبیین حوادث آن زمان غیر ممکن به نظر میرسد.
فرضیه اصلی رساله حاضر این است که حوزه عمومی و گفتار مسلط ایران زمان قاجار تا دوره مشروطه و حتی مواردی مثل قانون مدنی زمان رضاشاه یعنی احکام ارث و مالکیت و نکاح و طلاق، برخاسته از احکام شرع بود، احکامی که کلیه وجوه زندگی فردی و اجتماعی ایرانیان را از بدو تولد تا لحظه مرگ در بر میگرفت و هیچ فردی نبود که در جغرافیای این کشور زندگی کند؛ اما از شعاع نفوذ گفتار مسلط به دور باشد. اگر احکام شرع و حاملان آن که روحانیان بودند، نمادی از گفتار مسلط بودند، پس اندیشههای دیگر را که در قالب انواع و اقسام ایدئولوژیهای باستانگرایانه و یا نظرات معطوف به استقرار حکومت مقتدر مطرح میشدند چه باید نامید؟
رساله حاضر بر آن است که این اندیشهها را میتوان اندیشههای حاشیهای خواند، اندیشههایی که در ظاهر به صورت کوتاه مدت بر متن که عبارت بود از حوزه عمومی اندیشه و عمل در زندگی ایرانیان غالب شد.
فهرست مطالب کتاب به ترتیب زیر است:
مقدمه
فصل نخست: فهم فرادهش به مثابه الزام
طرح بحث
فصل دوم: فرایند تکوین ساختار مذهبی دوره قاجار
فصل سوم: موازنه شرع و عرف در نظام حقوقی ...
فصل چهارم: نگاهی به گفتار مسلط مذهبی در ...
فصل پنجم: تحلیل گفتار آخوند خراسانی در ...
فصل ششم: در جستجوی هویت ملی
فصل هفتم: حاشیه علیه متن؛ فرقه آذرکیوانی و ...
منابع و مآخذ
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد