جام جم سرا به نقل از بهارنیوز: اگر پیگیر اخبار همایشها و سمینارهایی باشید که هر روزه در دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی برگزار میشود، بهطور حتم به یک عنوان کلیشهای برخوردهاید: در بسیاری از موارد دستاندرکاران همایشها، از پسوند یا پیشوند فرصتها و تهدیدها استفاده میکنند. استفاده فراگیر از این عنوانها نشان میدهد که در بسیاری از موارد مسائل حال حاضر در جامعه از طرفی فرصت و از طرفی تهدید به حساب میآیند.
کاربرد همزمان فرصت و تهدید برای ابزارهای جدید ارتباطی دیگر به امری رایج تبدیل شده است. در بسیاری از اظهارنظرهایی که کارشناسان و مسئولان درباره ابزارهای جدید ارتباطی انجام میدهند، عنوان میشود که این ابزارها میتوانند فرصتی برای افراد باشند همان طور که استفاده نابجا از آنها یا عدم آگاهی درباره آنها میتواند فرصتهای پیش رو را به تهدید تبدیل کند.
شبکههای اجتماعی که در چند سال اخیر در ایران فراگیر شدهاند، همزمان فرصتها و تهدیدهای بیشماری را برای شهروندان به وجود آوردهاند. اکنون میتوان عنوان کرد که ارتباطات نسبت به گذشته تسهیل شده است. با وجود این، شبکههای موجود بدون آسیب هم نمیتوانند باشند. اظهارنظرهایی که مقامات پلیس فتا هرازچندگاهی انجام میدهند حاکی از سوءاستفاده برخی از افراد از این شبکهها و ابزارهای جدید ارتباطی به انواع مختلف است. فروش مواد مخدر با استفاده از این شبکهها و ابزارهای جدید ارتباطی، یکی از تهدیدات شبکههای اجتماعی است که در حال گسترش است.
اعتیاد؛ مخل آسایش خانواده
اعتیاد در ایران همواره جزو دغدغههای خانوادهها بهشمار میرود. اعتیاد دارای تأثیراتی بر بنیان خانوادهها است و حتی در مواردی ممکن است به فروپاشی و گسست در خانوادهها بینجامد.
یکی از این تأثیرات نامطلوب، بر احساسات درون خانوادههاست. زمانی که یکی از اعضای خانواده معتاد میشود، سایر اعضا نیز هر یک به نوعی تحت تأثیر عواقب اعتیاد او قرار میگیرند.
بیماری اعتیاد بر روح و روان و رفتارهای هر یک از اعضای خانواده تأثیر گذاشته و زندگی آنها را نیز از حالت عادی خارج میکند. افزایش سرسامآور مصرف مواد مخدر در جهان و قاچاق روزافزون این مواد پیامدهای وحشتناکی دارد که مستقیماً بشریت را تهدید میکند. گسترش شبکه قاچاق بینالمللی و دام اعتیاد، میلیونها نفر جوان را به فساد و کام مرگ میکشاند و عدهای را نیز به ثروت میرساند. بهدلیل مخرب بودن استفاده از مواد مخدر، یکی از مطالبات عمده شهروندان ایرانی از مسئولان مبارزه با مواد مخدر، جلوگیری از راههای تولید و توزیع مواد مخدر در کشور است.
اگر برای یک بار هم که شده پای درددل خانوادههای ایرانی بنشینید در بسیاری از موارد با این مطالبه که پلیس باید خردهفروشان مواد مخدر را دستگیر کند روبهرو میشوید. در همین حال و در شرایطی که مقامات پلیس خبر از دستگیری خیل فراوانی از تولید و توزیعکنندگان مواد مخدر میدهند، اخباری مبنی بر استفاده خردهفروشان مواد مخدر از ابزارهای جدید ارتباطی منتشر شده است.
فروش اینترنتی مواد مخدر
شیوع فروش مواد مخدر بهصورت اینترنتی در سالهای اخیر روند رو به رشدی داشته است بهصورتی که در سال جاری این روش خرید مواد مخدر بهدلیل آنکه اندکی از ایمنی بیشتری برخوردار است در میان معتادان رواج داشته است. فراگیر شدن این روش خرید مواد مخدر باعث شد که افرادی در اینباره به اظهارنظر بپردازند.
سال گذشته علی مؤیدی، رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر گفت: متأسفانه در کشورهای در حال توسعه شاهد افزایش بازاریابی اینترنتی مواد مخدر هستیم. قاچاقچیان از این ابزار استفاده لازم را بردهاند و با استفاده از ترفندهای مختلف فضای مجازی را برای خود به یک فرصت تبدیل کردهاند.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تاکید کرد: بازاریابی اینترنتی مواد مخدر در ایران بسیار کم است ولی پلیس مبارزه با مواد مخدر با همکاری پلیس فتا عزمی جدی در برخورد با این پدیده دارد و در این زمینه به هیچ وجه از موضع خود کوتاه نمیآید.
او خاطرنشان کرد: هماکنون روزانه و به صورت آنلاین اطلاعات این نوع فعالیتها در فضای مجازی رصد میشود و تلاش میکنیم تا باندهای فعال در این زمینه را شکار کنیم.
همچنین در سال جاری علی سریزدی، مشاور دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل در تهران گفت: پولشویی اینترنتی و قاچاق مواد مخدر مهمترین جرایم اعضای سایبر هستند.
کنترل، لازمه حضور اینترنت
یک آسیبشناس اجتماعی در اینباره میگوید: اینترنت و سایر شبکههای اجتماعی از ملزومات یک کشور هستند منتهی باید در کشور کنترل شوند تا آسیبزا نشوند.
حسن عشایری ادامه میدهد: ما باید این شبکهها را کنترل کنیم و در موقع لزوم در آن دخالت کنیم اما، به دلیل آنکه اینترنت در خانوادهها به عضو مهمی از آن تبدیل شده است ما باید خانوادهها را از سود و زیان آن باخبر کنیم تا مشکلی در خانواده ایجاد نشود.
این استاد دانشگاه میافزاید: خیلی از جوانان بهدلیل بیکاری، به سراغ اینترنت میروند و باعث میشود به اعتیاد به اینترنت یا در مواردی به اعتیاد به مواد مخدر مبتلا شوند. او بیان میکند: نفوذ اینترنت به خانواده میتواند ارتباط مفید بین اعضای خانواده را مختل و زیربنای خانواده را متزلزل کند و در راستای آن اعتماد افقی بین اعضای خانواده نیز آسیبپذیر شود.
او تصریح میکند: اینترنت میتواند باعث معتاد شدن افرادی شود که از دریچه آن افراد اقدام به خرید مواد مخدر میکنند. این افراد در بیشتر موارد ممکن است فضای محبتآمیز خانه را دچار مشکل کنند.
این روانشناس خاطرنشان میکند: ما برای آنکه فرصتهایمان به تهدید تبدیل نشود، باید سازمانهایی از جوانان سالم تشکیل دهیم که حمایتگر سایر افراد باشند. در این راستا نیز باید فرصتهای پیش رو را عملیاتی کنیم و به هیچ وجه نیز شعار ندهیم. او همچنین میگوید: برای عملیاتی کردن فرصتها نیاز به روشنگری در سطح خانواده، جامعه و آموزش پرورش داریم.
نیاز به نظام حقوقی رسانه
یک استاد ارتباطات نیز در اینباره میگوید: ابزارهای ارتباطی به خودی خود فاقد کارایی نامطلوب هستند بلکه این به افراد و سازمانها مربوط میشود که چگونه از این ابزارها استفاده کنند.
اسماعیل قدیمی ادامه میدهد: این بستگی به افراد دارد که براساس درک خود و بر اساس شخصیت و فرهنگ خود به استفاده از این ابزارها بپردازند. به همین دلیل هم خانواده، هم جامعه و هم سازمانهای آموزشی باید قابلیتهای این ابزارها را به مردم آموزش دهند و با قابلیتهای خوب و بد آنها آشنا سازند.
او با اشاره به ساختار آموزشی جامعه میگوید: آموزش باید در خانوادهها و جامعه و دانشگاهها صورت بگیرد و مردم در این زمینه تربیت شوند. اینکه افراد دست به استفاده نامطلوب از این ابزارها میزنند به تربیت خانوادگی، نظام سیاسی و اجتماعی و نهادهای نظارتی جامعه برمیگردد.
این استاد دانشگاه تصریح میکند: وقتی نهادهای نظارتی و امنیتی نتوانند کار خود را درست انجام دهند افراد فرصت آن را پیدا میکنند که از این ابزارهای ارتباطی استفاده نابجا بکنند.
این کارشناس ارتباطات درباره راهکارهای حل مشکل خاطرنشان میکند: اگر آموزش در جامعه و آموزش رسانهای در مقاطع متوسطه صورت بگیرد و درصورتی که مسائل نظارتی را تقویت کنیم، مشکل تا حدی حل میشود. اما پیشنهاد آخر من این است که باید نظام حقوقی برای رسانهها گذاشته شود تا متناسب با نیازها از جمله جرمها، امکانات، احتمالها و... باشند. همچنین درصورتی که نطام حقوقی رسانهها به صورت مستقل در دانشگاهها ایجاد شود و از افراد کارشناس داخلی و خارجی استفاده شود، میتواند کمککننده باشد.
*انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانههای داخلی و خارجی در «جام جم سرا» لزوماً به معنای تایید یا رد محتوای آن نیست و صرفاً به قصد اطلاع کاربران بازنشر میشود.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد