نخستین رئیس ساواک به روایت اسناد

نقش و اقدامات تیمور بختیار (نخستین رییس ساواک) از زمان به ریاست‌رسیدن وی در ساواک تا مغضوب‌شدنش از سوی شاه و فرار وی به عراق گزارشی ارایه می‌دهد.
کد خبر: ۷۴۱۶۳۸
نخستین رئیس ساواک به روایت اسناد

کتاب «تیمور بختیار به روایت اسناد»، اثری که در آن نویسنده به تفصیل به نقش تیمور بختیار پیش و پس از انقلاب اسلامی می‌پردازد.

تیمور بختیار، نظامی، سیاستمدار و بنیانگذار ساواک (سازمان اطلاعات و امنیت کشور) و نخستین رییس ساواک در حکومت پهلوی بود. در سال ۱۳۴۹، ماموران ساواک او را در دیاله عراق به قتل رساندند.

تیمور بختیار یکی از رجال مهم نظامی دوره‌ی معاصر محسوب می‌شود که این پژوهش در نظر دارد با تکیه بر اسناد موجود در آرشیو اسناد مرکز اسناد انقلاب اسلامی به ترسیم چهره واقعی وی بپردازد. این پژوهش ضمن آنکه به جزئیات قسمتی از تاریخ این سرزمین در دوره‌ای حساس با بهره‌گیری از بررسی های علمی و با اتکا به اسناد و خاطرات رجل سیاسی و دیگر منابع می‌پردازد، همچنین چگونگی تکوین شخصیت یک رجل نظامی، سیاسی و انتیتی را در دوره‌ی پهلوی روشن می‌کند.

در بررسی تاریخ انقلاب اسلامی از دو راه می‌توان به زوایای تاریک رهنمون شد: نخست پژوهش و بررسی درباره‌ شخصیت‌های انقلابی و روحانی و دیگری شناخت شخصیت‌های وابسته‌ رژیم پهلوی. در میان وابستگان رژیم پهلوی، تیمور بختیار از ویژگی‌های مشخصی برخوردار است که می‌توان آنها را از صفات مشترک درباریان پهلوی دانست. بختیار به علت خویشاوندی با ثریا بختیاری مدارج ترقی، شهرت و ثروت را به‌سرعت طی کرد. فرصت‌طلبی، خشونت و خودکامگی مشخصه‌ اصلی وی بود که توانست او را در پیشبرد اهدافش کمک‌ کند. نقش بختیار در کودتای 28 مرداد 1332، او را به مقام فرمانداری نظامی تهران رساند و پس از آن بنیان‌گذار تشکیلات مخوف ساواک (سازمان اطلاعات و امنیت کشور) گردید. این تشکیلات امنیتی بعد از سال 1334 تا پیروزی انقلاب اسلامی سرکوبی مخالفان حکومت پهلوی را برعهده داشت.

زیاده‌خواهی‌های بختیار او را به نزدیکی بیشتری با آمریکایی‌ها سوق داد تا بلکه به مقام و موقعیت برتری دست یابد، لیکن مغضوب شاه شد و از ایران خارج گردید و با استقرار در عراق، مخالفت با رژیم پهلوی را گسترش داد و تلاشی بی‌سرانجام را آغاز کرد تا رهبری مخالفت‌ها را با شاه به‌ دست گیرد. رژیم بعثی عراق از وجود او در جهت منافع خود برای فشار به ایران به خوبی استفاده می‌کرد و او با لطایف‌الحیل در پی آن بود تا امام خمینی را نیز به همکاری با وی متقاعد نماید که با هوشیاری و اتخاذ مواضع صریح رهبری نهضت اسلامی ناکام ماند.

فهرست مطالب کتاب به این قرار است:

مقدمه

پیشگفتار

بخش اول- مدخل پژوهشی شامل:

ایل بختیاری

از تولد تا کودتای 28 مرداد

ساواک و تیمور بختیار

بختیار از عزل تا قتل

بخش دوم- اسناد و تصاویر

کتاب‌نامه

نمایه

چاپ نخست کتاب «تیمور بختیار به روایت اسناد» نوشته منیژه صدری، در 284 صفحه، از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی چاپ در سال 93 منتشر شده است. این کتاب با شماره ثبت 527000 در کتابخانه شماره یک مجلس شورای اسلامی موجود است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها