روسای جمهوری سه کشور همچنین پیچ ریل این راهآهن را به نشانه استحکام روابط به صورت نمادین محکم کردند.
این خط ریلی که دومین کریدور شمال ـ جنوب است، کشورهای ترکمنستان و قزاقستان را از طریق خاک ایران به آبهای آزاد متصل میکند. این خط علاوه بر کشورهای مذکور، به عنوان خط ریلی جدید برای کل منطقه حائزاهمیت است و حمل و ترانزیت بار را میان کشورهای منطقه تسهیل و زمان و هزینههای حمل بار را کاهش میدهد. طول راهآهن تازهتاسیس 85 کیلومتر در خاک ایران، 700 کیلومتر در خاک ترکمنستان و 140 کیلومتر نیز در خاک قزاقستان قرار دارد.
رئیسجمهور کشورمان در مراسم بهرهبرداری از این طرح با تاکید بر اینکه ملتهای ایران، ترکمنستان و قزاقستان خواستار روابط نزدیکتر و پیوستهتر با یکدیگر هستند، گفت: باید تلاش کنیم روابط کشورها پیوسته به هم نزدیکتر شود؛ زیرا توسعه، ثبات و امنیت هر کدام از کشورهای همسایه، امنیت و توسعه یکدیگر است.
ضرورت ارتباطات گستردهتر در منطقه
به گزارش ایرنا، حسن روحانی افزود: امروز با بهرهبرداری از این راهآهن، نهتنها روز شادمانی و خوشحالی برای سه کشور ایران، ترکمنستان و قزاقستان بلکه برای کشورهای منطقه و هر کشور ذینفع با واسطه و بیواسطه از این راهآهن است. وی بهرهبرداری از این خط ریلی مهم را قدم مهمی جهت اجرای خواست مردم این منطقه برشمرد و گفت: از طریق این راهآهن امروز نهتنها سه کشور به هم متصل شدهاند؛ بلکه این راهآهن وسیلهای خواهد بود که راحتتر به خلیجفارس و دریای عمان و کشورهای شرق منطقه چین، روسیه، ترکیه، اروپا و مدیترانه نزدیک و نزدیکتر شوند.
نورسلطان نظربایف، رئیسجمهور قزاقستان نیز در این نشست با تبریک افتتاح این طرح، اهمیت آن را در توسعه منطقه خاطرنشان کرد و گفت: قزاقستان خط ریلی دیگری به سمت چین احداث کرده که از این طریق میتوان موجب پیوند آسیای دور و کشورهای آسیای میانه به خلیجفارس و خاورمیانه شد.
رئیسجمهور ترکمنستان نیز با اشاره به اینکه این طرح کار بسیار بزرگی بود که در طول هفت سال در ترکمنستان انجام شد، گفت: این راهآهن شاهراهی بینالمللی است و کمک بزرگی در شکوفایی روابط اقتصادی و حسن همجواری کشورها خواهد داشت. قربانقلی بردی محمداف با اشاره به ساخت تاسیسات مختلف در این خط راهآهن گفت: کشورهای منطقه از این طریق میتوانند کالاهای حجیمتری را جابهجا کنند و زمان تبادل کالا نیز به نحو چشمگیری کاهش خواهد یافت.
اتصال ریلی، از خلیجفارس تا چین
پس از این مراسم، روسای جمهوری ایران، ترکمنستان و قزاقستان در ایستگاه راهآهن اینچهبرون با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند. آنها پس از این دیدار در یک نشست خبری مشترک حضور یافتند.
رئیسجمهور کشورمان در این نشست با اشاره به افتتاح خط آهن ایران، ترکمنستان، قزاقستان اظهار کرد: با بهرهبرداری از این طرح از چین تا دریای خزر، از دریای خزر تا خلیجفارس و همچنین مدیترانه در سمت غرب و پاکستان و هندوستان در شرق اتصال مستقیم و غیرمستقیم را امروز شاهدیم. ما با اعلام منطقه اینچهبرون به عنوان یک منطقه تجاری و اقتصادی میتوانیم زمینه حضور سرمایهگذاری و بخش خصوصی دو دولت ترکمنستان و قزاقستان را برای این منطقه فراهم کنیم.
روحانی با یادآوری اینکه این طرح دومین اتصال راهآهن ایران به آسیای مرکزی است، اظهار کرد: در منطقه سرخس و تجن نیز توانستیم راهآهن را به آسیای مرکزی متصل کنیم و امروز نیز در شرق دریای خزر به آسیای مرکزی متصل شدهایم. وی با بیان اینکه در سالهای آینده نیز اتصال سوم به منطقه قفقاز خواهیم داشت، گفت: راهآهن رشت، آستارا و آذربایجان در سالهای آینده راهاندازی خواهد شد و ایران از سه طرف به آسیای مرکزی و قفقاز متصل خواهد بود.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
ابراهیم قاسمپور در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛
ضرورت اصلاح سهمیههای کنکور در گفتوگوی «جامجم»با دبیر کمیسیون آموزش دیدبان شفافیت و عدالت