یکی از برنامههای این شبکه «ساعت تندرستی» است که به اصول تغذیه صحیح، ورزش و تحرک و سلامت روحی و روانی میپردازد.
بیماریها و دردها
ساناز باقری، تهیهکننده این برنامه میگوید: برنامه ساعت تندرستی کاری از گروه ورزش و سلامت رادیو تهران است که شنبهها با موضوع بهداشت و سلامت جسمی و روانی پخش میشود. در این برنامه روشهای پیشگیری از بیماریها و امراض مطرح و پرسشهای شنوندگان درباره انواع بیماریها، مشکلات و دغدغههایی که درخصوص مواجهه با بروز بیماری دارند، پاسخ داده میشود.
تهیهکننده برنامه ادامه میدهد: در چند برنامه به صورت مستند علاوه بر آگاهیبخشی و اطلاعرسانی از بیماری، از فردی که به آن بیماری مبتلاست دعوت میشود با حضور در این برنامه به صورت زنده و مستقیم با مخاطبان در تعامل باشد.
باقری در پاسخ به این پرسش که موضوعهای برنامه بر چه اساسی انتخاب میشود، میگوید: موضوعهای برنامه براساس نیازهای شهروندان و بیماریهایی که طیف وسیعی از افراد جامعه را دربر میگیرد، انتخاب میشود. مردم میتوانند از طریق تماس با برنامه سوالاتشان را مطرح کنند و مشاور پزشکی برنامه نیز به سوالات آنها پاسخ میدهد.
به گفته وی، بسته به موضوع برنامه، برخی بیماران هم به استودیو میآیند. مثلا بیماری که مبتلا به ایدز، هپاتیت یا مشکلات کلیوی بوده، در برنامه حضور یافته و به سوالات مختلف پاسخ گفته است.
حالا عقربههای ساعت لحظههای آغازین برنامه را نشان میدهد و پریسا جمالی، گوینده برنامه، همراه سیدکیهان هادی صادق، مسئول هماهنگی واحد فراهمآوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی ایران، در استودیو پخش حاضر هستند. از همان لحظههای شروع برنامه، اعلام میشودکه این هفته برنامه ساعت تندرستی با موضوع اهدای عضو روی آنتن میرود و مخاطبان میتوانند سوالات و مشکلات خود را در زمینه انواع بیماریها و دیگر مسائل و مشکلاتی که با آن مواجه هستند با متخصص برنامه در میان بگذارند. پرسشهایی درباره انواع بیماریها، تغذیه صحیح در پیشگیری از این بیماریها و راههای درمان مطرح میشود.
گوینده برنامه در ادامه اعلام میکند: اگر بیماری تمایل به حضور در برنامه ساعت تندرستی را داشته باشد، میتواند از طریق شماره تلفنهایی که اعلام میشود در برنامه حضور پیدا کند.
خواص خوراکیها
بخشی از برنامه به خواص خوراکیهای فصل، اختصاص یافته است. در این بخش درباره مزایا و مضرات خوراکیها صحبت میشود، مثلا اینکه خوردن هندوانه چه خواصی دارد و باعث بهبود چه بیماریهایی میشود.
اعظم قربانپور، گزارشگر برنامه نیز میگوید: به خاطر موضوع برنامه با بیماران در بیمارستانها، کلینیکها و درمانگاهها گفتوگو میکنم، همچنین درباره اهدای عضو با شهروندان مصاحبههایی انجام میدهم. مثلا درباره اینکه آیا میدانند چه اعضایی از بدن قابلیت اهدا شدن دارد یا آیا الزاما افراد باید دچار مرگ مغزی شوند تا اعضایشان را اهدا کنند؟
پریسا جمالی در گفتوگو با کارشناس برنامه سوالاتی درباره اعضایی که قابلیت پیوند شدن دارند، میپرسد و متخصص برنامه هم به این سوالات پاسخ میدهد. مسئول هماهنگکننده واحد فراهمآوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی ایران میگوید: به دلیل تصادفات در کشور، آمار مرگ مغزی بالاست و به همین دلیل ما مشکل اهدای عضو نداریم، از طرفی باتوجه به اطلاعرسانی و فرهنگسازی که در بین شهروندان انجام گرفته، خود اهداءکنندگان تقاضای اهدای عضو را دارند و از لحاظ تجهیزات پزشکی نیز با محدودیت و مشکل خاصی مواجه نیستیم. حالا شماره تلفن برنامه و سامانه پیامکی برنامه اعلام میشود و از شنوندهها درخواست میشود، مشکلات و مسائل خود را درباره پیوند اعضا با متخصص برنامه در میان بگذارند.
تازههای سلامت
کیانا فرحی، پزشک برنامه با توجه به موضوع برنامه مطالبی را عنوان میکند. در این قسمت جدیدترین اخبار و رویدادهای پزشکی، باتوجه به موضوع برنامه به اطلاع شنوندگان میرسد. مثلا باتوجه به اینکه موضوع برنامه درباره پیوند اعضاست، جدیدترین و تازهترین اخبار مرتبط به پیوند اعضا را میخواند، ازجمله اینکه دانشمندان موفق شدند از سلولهای بنیادین برای ساختن استخوان و غضروف استفاده کنند.
حالا نوبت شنوندههای برنامه است که تماس بگیرند و سوالات خود را از کارشناس برنامه بپرسند. یکی از مخاطبان درباره مراحلی که افراد برای دریافت عضو باید طی کنند، میپرسد و دیگری عنوان میکند برای اهدای عضو رضایت چه شخصی مطرح است و شنونده دیگری میپرسد چند مرکز اهدای عضو در کشور فعالیت دارند.
شنوندگان دیگر درباره مبالغی که از اهداکنندگان یا دریافتکنندههای عضو دریافت میشود، سوال میکنند و در ادامه هم سوالاتی نظیر اینکه افراد بر چه اساسی در فهرست پیوند قرار میگیرند، اولویت با چه اشخاصی است، دوام پیوند عضو به چه عواملی بستگی دارد و... مطرح میشود.
گوینده برنامه در پاسخ به این پرسش که سوالات پزشکی که از متخصص و کارشناس برنامه پرسیده میشود بر چه مبنایی انتخاب میشود، میگوید: این سوالات براساس مطالعه و تحقیق درخصوص موضوع برنامه و گفتوگو با کارشناس انتخاب میشود. اوایل سوالات درخواستهای ویزیتی بود، اما الان سوالاتی پرسیده میشود که با توجه به مشکلی که بیمار دارد به کدام پزشک مراجعه کند و ما در برنامه همیشه تاکید میکنیم، حتما درست و بموقع به پزشک مراجعه کنند.
وی میافزاید: با توجه به این که مباحث پزشکی از حوزههای تخصصی است و اصطلاحات و واژههای پزشکی در آن زیاد کاربرد دارد، من همیشه اول برنامه توضیحاتی را به شنوندهها درباره موضوع برنامه ارائه میکنم و از قبل با کارشناس برنامه درباره سوالات و پرسشها گفتوگو میکنم تا متخصص برنامه نیز مباحث را با پایه علمی اما ساده و روشن بیان کند تا برای همگان قابل فهم باشد و شنوندهها متوجه شوند.
از موضوعهای آینده این برنامه میتوان به بیماری آرتروز، کمکاری و پرکاری تیروئید، مشکلات پوست و مو، بیماریهای ریوی و تنفسی، سرطانهای دستگاه گوارش، سکته مغزی، بیماریهای کبد، کبد چرب، کمردرد و آسیبهای ستون فقرات، پوکی استخوان، پروستات، بیماریهای خاص و انواع سوختگیها اشاره کرد.
مریم کریمی / قاب کوچک (ضمیمه شنبه روزنامه جام جم)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفت وگوی اختصاصی تپش با سرپرست دادسرای اطفال و نوجوانان تهران:
بهروز عطایی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با حجتالاسلام محمدزمان بزاز از پیشکسوتان دفاع مقدس در استان خوزستان