محمد غفارزاده، محقق طرح «تولید کود آهن کلاته» گفت: عنصر آهن یکی از ریزمغذیهای ضروری برای ادامه حیات گیاهان است، به طوری که اگر آهن به مقدار کافی در اختیار قرار نگیرد، گیاه دچار بیماری فقر آهن یا همان زردبرگی میشود که در این حالت چرخه فتوسنتز دچار اختلال شده و با کاهش جدی رشد و بازدهی محصول مواجه میشود.
عضو هیات علمی پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران افزود: دلیل عمده فقر آهن ناشی از در دسترس نبودن آهن قابل جذب در خاک است که به دلیل قلیائیت بالای خاک (خاک های آهکی) گونههای آهن نامحلول شده و قابل جذب توسط گیاه نیست و یکی از موثرترین راهها برای جبران کمبود آهن در خاکهای قلیایی استفاده از کلاتهای آهن است.
وی افزود: کلات آهن موجود در بازار ایران اغلب «FeEDDHA» «فریک اتیلن دی آمین – N,N – بیس(2- هیدروکسی فنیل استیک اسید)» است که به دلیل ملاحظات ساختاری، در حین تولید، مخلوطی از ایزومرهای ارتو-ارتو، ارتو-پارا و بعضا پارا – پارا حاصل میشود اما زیست فراهمی ایزومر ارتو – ارتو برای گیاه بالاست لذا ایزومرهای دیگر آن به عنوان آلاینده محیط زیست در خاک انباشته میشود. برای اجتناب از این موضوع معمولا کلاتهای دیگری از آهن گسترش یافته است.
غفارزاده افزود: یکی از مهمترین این موارد، کلات آهن فریک اتیلن دی آمین – N,N- بیس (2 هیدروکسی-5- سولفونیل فنیل) استیک اسید (FeEDDHSA) است که به دلیل بسته بودن موقعیت پارا توسط گروه سولفونات، امکان تشکیل ایزومر پارا ممکن نیست. از طرفی به دلیل ماهیت ساختاری گروه سولفونات، حلالیت کلات مذکور نسبت به FeEDDHA بیشتر است.(مهر)
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: