
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
مانند سالهای گذشته برنامهریزیها و تدارکات از ماهها قبل انجام شد تا تلویزیون امسال نیز با دستی پر به استقبال نوروز و بیننده در انتظارش برود و با روی آنتن فرستادن ویژه برنامههای مختلف، بهتر از عهده رضایت حداکثری سلایق و علایق گوناگون برآید.
مطلب زیر مروری اجمالی دارد بر بخشی از آثار و برنامههای نوروزی تلویزیون که البته به علت تقارن روزهای ابتدایی سال با ایام فاطمیه عرضه و شکل متفاوتتری نیز داشت.
سریالهای نمایشی
سر به راه: داستان دندان تیز کردن عدهای برای مال غیر بهعنوان موتور محرکه اثر، اتفاق ویژهای نبود. منجی یا به عبارتی دلپذیرکننده اثر درواقع آغشته قصه آن به دغدغههای جوانانه و در کنار اینها بیان هنجارها و ناهنجاریهای اجتماعی در بستری شیرین بود که تقریبا امتیاز همراهی مخاطب را نیز برایش حاصل کرد.
کلاه قرمزی: در سالی که تنها یک عروسک به عروسکهای قبلی و آن هم در شب آخر اضافه شد و برآیند کلی نیز نشانی از گامی به پیش نداشت، اما مجموعه همچنان موقعیتش را حفظ کرد و با حضور چهرههایی چون حامد بهداد و صابر ابر و البته بنیامین و فرزندش توانست خوش جلوه کند و از بهترینها و قابل توجه ترینهای نوروز باشد.
مهر طوبی: مینی سریالی در حال و هوای ایام فاطمیه که به دلیل پخش نوروزی سعی کرد خالی از شیرینی هم نباشد. اثری نهچندان متفاوت با محوریت داستان پسری که مسیر رسیدن به میراث مادی پدر از دنیارفتهاش، نهایتا او را به سوی کسب میراثی معنوی و ارزشمند رهنمون میکند. در مجموع مهرطوبی در عین عدم برخورداری از ویژگیهای آثار موفق توانست تا حدودی گلیمش را از آب بیرون بکشد.
در حاشیه: پس از حاشیههای قبل و حین ساخت اثر که منجر به توقف تولید آن نیز شد، نمایش آن نیز بیحاشیه نبود و پخش تنها چند قسمت برای شروع واکنشهای دوباره کافی بود. به سبب آنکه از نیمههای نوروز روی آنتن رفت و البته سریالی با تعداد قسمتهای بسیار است شاید قضاوت در باب کیفیت اثر زود باشد، اما تا اینجا کوشید به واسطه موقعیتها و شخصیتهای کمیک، داستان شروع فعالیت و اتفاقات یک بیمارستان تازه تاسیس را از منظری طنز به تصویر درآورد.
فوق سری: سریالی پلیسی و حادثهای با همان امضای مخصوص فخیمزاده پای آثارش که از دل یک تشابه چهرهای و در بستری طنز به حوزه مسائل انتظامی و مواد مخدر ورود میکند. سریال از پربینندههای تلویزیون در ایام نوروز بود که میتواند اعتباری دیگر در کارنامه کاری کارگردانش مهدی فخیمزاده باشد.
آثار سینمایی
امسال نیز بنا بر عادتی که از قدیم نیز بنیان نهاده شده شبکههای سیما به فراخور رویکردشان آثار مختلفی از سینمای ایران و جهان را روی آنتن فرستادند. ترکیبی از آثار خارجی و ایرانی سهم امسال شبکههای مختلف بود و جایزه بردههای جشنوارههای متنوع جهانی در سالهای گذشته نیز جای خود را در میان آثار به پخش رسیده داشتند.
شبکههای یک و چهار مانند چند ساله اخیر، تحلیلهای قبل و بعد پخش اثر را ضمیمه برنامههایشان کردند و سعی کردند در عین توجه به مفهومگرایی در گزینشهایشان، همچون دیگر شبکهها از تنوع نیز خالی نباشند. حال اینکه اندکی انتخابهای بهتر و متفاوتتر نیز میتوانست باکس آثار سینمایی تلویزیون در ایام نوروز را پر و پیمانتر کند.
انیمیشن: با افزایش تولیدات انیمیشنی در سالهای اخیر در سطح دنیا، شبکه تازه تاسیس پویا نیز در چند ساله اخیر سعی کرد همگام با این تولیدات روزافزون، بهترین و پرمخاطبترین آثار انیمیشنی را انتخاب کرده و کنار بگذارد برای ایام نوروز. پخش انیمیشنهایی چون چگونه اژدهای خود را آموزش دهید 2، باد برمیخیزد، ریو 2 و همچنین هواپیماها 2 و فوتبال دستی در ایام عید حکایت از دست پر شبکه پویا و توجه به طیف گسترده علاقهمندان به این آثار بود.
ویژهبرنامههای تحویل سال
آغازگر و پیشانی هر ساله برنامههای نوروزی که زمزمههای کیستی مجریان و چگونگیاش از ماهها قبل، خبر رسانهها میشود، امسال نیز حاصل تجربیات گذشته و البته مزین به حضور خانوادگی چهرههای شناخته شده بود. به بیانی دیگر در روزهایی که به واسطه شبکههای بیشمار اجتماعی، خانوادهها بهعنوان عناصر مهم توفیق چهرههای مطرح از پستوی غیرآشکار سالهای گذشته درآمدهاند، تلویزیون نیز بهعنوان یکی از مهمترین رسانههای ارجگذار بر نهاد خانواده، سهم مهمی در ویژهبرنامههای نوروزی و برای هرچه پربارتر شدن لحظههای مهم تحویل سال داشت.
ویژهبرنامههای تحویل سال با نگاهی به اتفاقات مهم سال 93 اینبار نیز گفتوگومحور بود و در این میان بهارنارنج با اجرای احسان علیخانی در شبکه سه که ترکیبی از حضور شناختهشدهها و ناشناس ماندهها به سیاق ماه عسل البته در فضایی مفرح بود، به نسبت توانست تا حدودی توفیق ابتدای سالی را برای خود رقم بزند.
مسابقههای تلویزیونی
قندپهلو: رمضان دو سال پیش بود که پاگرفت و متولد شد و اقبال بسیار مخاطب، موجب ساخت سریهای تازهای از این مسابقه در مناسبتهای مختلف شد. علاوه بر زبان طنز، طراحی و چینش درست مراحل مختلف را میتوان از عوامل مهم جذابیتش برشمرد که البته طی دورههای مختلف هر بار پختهتر هم شد. همچون مناسبتهای مهم دو سال اخیر، قندپهلو نوروز امسال نیز با طرحی تازه و با بهرهگیری از شاعران هم زبان همسایه روی آنتن رفت و در عین ضعف در طنزسرایی شرکتکنندگان به نسبت دورههای پیشین، همچنان با حفظ جذابیتهایی که بخشی از آن مدیون طنزپردازی و بداههگویی مجری و داورانش است روی آنتن رفت. قندپهلو نهایتا با برنده اعلام کردن سه شرکتکننده ایرانی، تاجیکی و افغان حاضر در مرحله خیلی نهایی سعی کرد در راستای تاکید همیشگی بر اهمیت رفاقت در قندپهلو حرکت کرده و البته غیرشعاری بودن هم زبانی و همدلی سه کشور همسایه را بیشتر مورد توجه قرار دهد.
آقای گزارشگر: پخش سری تازه از این برنامه در سال جدید درواقع پاسخی بود به توفیق حاصل شده و اقبال مثبت مخاطبان به مسابقه آقای گزارشگر در نوروز گذشته. آقای گزارشگر که بخش مهمی از توفیقش، علاوه بر جذابیتهای سودای گزارشگری، محصول پرهواداری رشته مورد رقابتش، فوتبال است، نوروز امسال نیز با همان فرمت و با اندکی تغییر مهمان خانههای مردم شد. همراه کردن مخاطب با برنامههایی که یک طرفش رقابت و عرضه کردن پتانسیل جوانان باشد شدنی است و آقای گزارشگر نیز در دومین سال با استفاده از این امتیاز مهم، همچنان در مسیر جذابیت حرکت کرد.
ثانیهها: مسابقهای با الگوگیری از برنامه پرمخاطب سالهای دور تلویزیون یعنی مسابقه هفته با اجرای زندهیاد نوذری، ایام عید امسال با حفظ همان شکل قدیمی تولید و به پخش رسید. ثانیهها لزوم همراهی بیشتر مخاطب را از طریق انتخاب چهره شناخته شدهای چون علیرضا خمسه به عنوان مجری فراهم کرد و حال اینکه طراحی به یادگار مانده و جذاب مسابقه نیز عامل مهمی دیگر در جذب مخاطب شد.
برنامههای گفتوگو محور
روزگار مادری: در سالی که آغازش گره خورده بود با ایام فاطمیه، برنامههای گفتوگومحور بسیاری در باب حال و هوای این ایام تهیه شد. روزگار مادری ازجمله این تولیدات و با اجرای امیرحسین مدرس بود که سعی کرد دعوت از چهرههای مختلف را واسطه بگیرد برای گرامیداشت مادر و مادرانگی. طرح سوالاتی در باب چگونگی تجربه لمس مهر مادری از مهمانان در گذر سالها و سوق دادن آنها سمت فضایی با طعم یادآوری گذشته دور و نزدیک، از ویژگیهای بارز و مثبتی بود که روزگار مادری به مدد آن توانست گونه متفاوتتری از برنامههای مبتنی بر گفتوگو را تجربه کند.
آب و آینه: یکی دیگر از برنامههای گفتوگومحور نوروز امسال که با دعوت از چهرههای اغلب شناخته شده در فضایی صمیمی سعی کرد تصویری همسان با دید و بازدیدهای نوروزی ارائه دهد.
میان نامهای برنامههای گفتوگومحور اقسام دیگری چون مهمونی، شب کوک و مهربانو نیز با هدفگذاریهای مختلف به پخش رسیدند که هر کدام تا حدودی توانستند مخاطبهای خویش را راضی نمایند.
حسن حقحقیقی / قاب کوچک (ضمیمه شنبه روزنامه جام جم)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد