افتخاری که برگ زرینی از همت محققان ایرانی را رقم میزند. سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) سازمانی است که با اعطای جوایز و مدالهای مختلف تلاشهای به ثمر رسیده در حوزههای علم و فناوری را ارج مینهد.
یکی از این جوایز و نشانها که همه ساله از سوی این سازمان به محققان منتخب از سراسر دنیا اعطا میشود مدال یونسکو برای «مشارکت موثر در ترویج علوم و فناوری نانو» است.
این جایزه امسال در مراسمی که اواخر فروردین ماه در مقر یونسکو در پاریس برگزار شد، توسط خانم ایرینا بوکووا، مدیرکل این سازمان به چهار محقق برجسته منتخب در حوزه علوم و فناوری نانو اهدا شد.
یکی از این برندگان دانشمند ایرانی، خانم دکتر سودابه داوران است. دکتر داوران از استادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز است که به پاس دستاوردهای تحقیقاتی در حوزه نانوفناوری پزشکی از سوی کمیسیون بینالمللی دانشنامه حمایت از حیات به عنوان یکی از برندگان این مدال انتخاب شد.
دکتر داوران در گفتوگو با جامجم گفت: اصلا از وجود جایزهای با این عنوان خبر نداشتم و پیش از آن هم هیچ اقدامی برای حضور در این رقابت انجام نداده بودم. کمیته دانشنامه حمایت از حیات در یونسکو پس از بررسی مقالات علمی و طرحهای تحقیقاتی و اختراعات ثبت شده بر اساس نتیجه این بررسیها نفرات برگزیده را انتخاب میکند. دبیرخانه یونسکو پس از انتخاب نفرات برگزیده، این موضوع را به نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان تربیتی، علمی، فرهنگی ملل متحد اعلام کرد و نمایندگی نیز در نامهای به رئیس دانشگاه تبریز تقاضا کرد مقدمات لازم برای حضور در این مراسم فراهم شود که خوشبختانه به همت دانشگاه همه مقدمات این سفر فراهم شد.
این جایزه از سال 2010 بنیان نهاده شده است و به افرادی تعلق میگیرد که در ترویج علوم و فنون نانو بیشترین و اثرگذارترین خدمات را ارائه کرده باشند.
کمیته داوران تحقیقاتی را که در ارتباط با بهداشت و درمان، ارتقای سطح زندگی و افزایش طول عمر انجام شده باشد به عنوان اولویتهای اصلی برای انتخاب نفرات برگزیده مورد نظر قرار میدهد. در حقیقت نانوفناوری در علوم زیستی از مهمترین اولویتها برای اعطای این مدال است.
سال 2010 این جایزه به یک محقق روسی که 10 سال قبل برنده جایزه نوبل شده بود تعلق گرفته بود. سالهای بعد تعداد افرادی که موفق به احراز شرایط لازم برای دریافت این جایزه شده بودند افزایش پیدا کرد.
امسال این جایزه به چهار محقق از کشورهای ایران، آمریکا، روسیه و کنیا اهدا شد. این جایزه شامل مدال، دیپلم افتخار و یک لوح تقدیر است.
فرانک فراهانی جم - گروه دانش
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر