زمان کار سارقان مامورنما صبح است و در این زمان اغلب زنان در خانه تنها هستند و به همین دلیل در بسیاری از موارد دزدی منجر به آزار و اذیت زنان یا قتل آنها میشود.
برنامه «بیراهه» هفته گذشته به بررسی روشهای مجرمان مامورنما پرداخت و در آن با دو سارق که یکی از آنها مرتکب آزار و اذیت زنان شده بود گفتوگو کرد.
یکی از سارقان مامورنما، در این برنامه مدعی شد بهخاطر فقر و نداری دزدی کرده است. این ادعا در حالی مطرح شد که تحقیقات پلیس نشان داد، او 2 خانه و 2 ماشین مدل بالا دارد و در حساب بانکیاش 450 میلیون تومان پول است.
این سارق حرفهای درباره شیوه سرقتهایش میگوید: از قبل خانهها را زیرنظر میگرفتم تا مطمئن شوم در چند روز گذشته مامور آب یا گاز به آنجا نرفته باشد و بعد هم بهعنوان مامور آب وارد خانهها میشدم. نه لباس خاصی میپوشیدم و نه کار خاصی انجام میدادم، فقط با گفتن کلمه مامور آب یا گاز و... وارد خانهها میشدم. برای سرقت، بیشتر به واحدهای آپارتمانی میرفتم چون تعدادشان زیاد بود و شک نمیکردند، وقتی که زنگ میزدم کسی پیگیر نمیشد و کارت شناسایی از من نمیخواستند و خیلی راحت در را باز میکردند من هم وارد خانه میشدم.
او ادامه میدهد: زمانی که وارد خانهها میشدم اگر صاحبخانه یا یکی از صاحبان واحدها جلو در میآمدند، فرار میکردم و موفق بهسرقت از خانه نمیشدم. او در کوچه و خیابان کشیک میکشید و اگر زنی را میدید که طلای زیاد دارد او را زیرنظر میگرفت و زمانی که طعمهاش به خانه میرفت پشت سر او وارد میشد و از روی کفشهای جلوی در، خانه طعمهاش را شناسایی کرده و به زور و با تهدید چاقو وارد میشد و طلاها و پولهای قربانی را سرقت میکرد.
این سارق میگوید: برای آنکه مردم طعمه اینگونه سرقتها نشوند نباید براحتی به افراد اعتماد کرده و بدون شناخت در را روی آنها باز کنند. اگر هم در را باز کردند سریع جلو در بروند و ببینند شخص موردنظر مامور است یا دروغ میگوید. اگر هم کسی مقابل در نبود مطمئن شوند او جایی پنهان نشده باشد.
یکی از مالباختگان که طعمه اینگونه سرقتها شده است درباره روز سرقت از منزلش میگوید: حدود ساعت 10 صبح صدای زنگ آیفون خانه بلند شد و وقتی جواب دادم مردی گفت مامور برق است و من هم در را به رویش باز کردم. بعد از دقایقی در واحدمان را زد به محض باز کردن در، مردی با زور در را هل داد و داخل خانه آمد، دستمالی جلو دهانم گذاشت و با چاقو تهدیدم کرد و خواست که جای پول و طلاها را به او بگویم. جواهراتی را که آویزان کرده بودم و هرچه پول در خانه بود سرقت کرد. بعدها فهمیدیم زمانی که من برای خرید به بیرون از خانه رفته بودم او طلاهایم را دیده و مرا تا مقابل در خانه تعقیب کرده و بعد هم وارد خانه شد.
سارق دیگری که در این برنامه حضور داشت فقط به جرم دزدی دستگیر نشده بلکه مواردی از آزار و اذیت زنان را نیز در پرونده خود دارد.
این سارق حرفهای میگوید: زنگ در خانهها را میزدم و میگفتم که پستچی هستم و نامه برایتان آوردم و به طرق مختلف وارد خانهها میشدم و زنان را با چاقو تهدید کرده و مورد آزار و اذیت قرار میدادم. صبحها شیشه میکشیدم و بعد از خانه خارج میشدم.
خودش میگوید مصرف مواد مخدر بر ذهن و رفتارش تاثیر بدی گذاشته و در زمان انجام جرم متوجه نمیشده چه کاری میکند.
او میگوید: وقتی به محل سرقت میرفتم یا زمانی که به آزار و اذیت زنان میپرداختم در حالت عادی نبودم و نمیدانستم چه میکنم.
ولی با بیان نحوه چگونگی جرمهایش مشخص میشود که اینگونه نبوده، چرا که نقشههای حساب شدهای داشته و کشیدن چنین نقشهای از یک فرد در حالت روحی و عقلی غیرعادی بعید است.
این سارق درباره چگونگی انجام جرمهایش میگوید: بعضی مواقع زنگ خانهها را میزدم و میگفتم که مامور پست هستم و بستهای برای شما رسیده و آن را پشت در میگذارم. زمانی که طعمه بیرون میآمد و دنبال بسته میگشت، من بهصورت پنهانی وارد خانه میشدم و بعد هم صاحبخانه را تهدید میکردم و اموالش را به سرقت میبردم. چندبار هم گفتم که مامور اداره برق هستم و برق ساختمان شما اتصالی دارد و با این بهانه وارد آپارتمانها میشدم و با تهدید چاقو، زنان را آزار و اذیت میکردم.
در مواردی این سارق زنگ خانهها را به صدا درآورده و به صاحبخانه میگفت که شاگردم در خانه شما دستگاه شنود نصب کرده و من هم از کار نادرست او با خبر شده و آمدهام دستگاه را با خود ببرم و به این طریق وارد خانهها میشد.
او میگوید: 2 سال است که شیشه میکشم و در این دوسال اتفاقات بد زیادی برایم افتاده است و تصادفهای خطرناکی داشتهام. یکبار پشت چراغ قرمز ماشینم خراب شد. سوار یک ماشین دیگر شدم و صاحب ماشین را از خودرویش بیرون انداختم.
این سارق چندی پیش پس از انتشار تصویر چهرهنگاری شدهاش در روزنامهها به شمال کشور گریخت و زندگی مخفیانهای در پیش گرفت اما سرانجام به دام پلیس افتاد.
سرهنگ علی غیاثوند، پلیس مبارزه با سرقت درباره اینگونه دزدیها میگوید: سارقان منزل اغلب به 2 صورت سرقت میکنند؛ یکی زمانی که کسی در خانه نیست و در غیاب ساکنان اقدام به سرقت میکنند و دومین روش زمانی انجام میشود که ساکنان داخل خانه هستند. این سارقان صبحها را برای سرقت انتخاب میکنند. به این دلیل که افراد کمتری داخل خانهها هستند و بیشتر زنان حضور دارند. آنها گاهی تحت پوشش ماموران پست میآیند و اعلام میکنند شما یک بسته پستی دارید یا میگویند مامور آب و برق هستند و برای کنترل کنتر آمدهاند یا حتی در مواقعی زنگ در خانه را میزنند و میگویند که با فلان همسایه کار دارند و آنها هم خانه نیستند پس شما در را باز کنید. هموطنان تا وقتی از صحت حرف این افراد اطمینان پیدا نکردهاند نباید در را روی آنها باز کنند.
یکی از مواردی که فکر میکنم در امر سرقت موثر است، علاوه بر عواملی که وجود دارد، بستر سرقت برای سارقان است. درصد زیادی از رفتار ما بهعنوان یک شهروند میتواند این بستر را از بین ببرد و باعث شود آنان موفق به انجام کارشان نشوند. رعایت نکات ایمنی و حفاظتی در حفظ اموال، سدی را مقابل سارقان ایجاد میکند.
مجازات ماموران قلابی
به طور معمول بخشی از اخبار حوادث رسانهها به شناسایی و دستگیری مجرمان حرفهای تحت پوشش مأمورین نظامی، انتظامی و دستگاههای دولتی اختصاص مییابد؛ تبهکارانی که عمدتاً با سوءاستفاده از شرایط ویژه قربانیان مرتکب انواع جرایم از جمله سرقت، اخاذی، کلاهبرداری، اعمال منافی عفت و حتی در مواردی قتل به ویژه علیه اتباع خارجی میشوند.تبعات و پیامدهای جرایمی که این افراد مرتکب میشوند، از منظر اجتماعی دارای اهمیت زیادی است؛ چرا که این قبیل جرایم باعث ایجاد رعب و وحشت در جامعه شده و امنیت عمومی را تهدید میکند. به همین دلیل قانونگذار مجازات مضاعفی را برای مرتکبان پیشبینی نموده است.
ماده ۵۵۵ قانون مجازات اسلامی: هر کس بدون سمت رسمی یا اذن از طرف دولت، خود را در مشاغل دولتی اعم از کشوری یا لشگری و انتظامی که از نظر قانون مربوط به او نبوده است، دخالت دهد یا معرفی نماید، به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد و چنانچه برای دخالت یا معرفی خود در مشاغل مزبور، سندی جعل کرده باشد، مجازات جعل را نیز خواهد داشت.
ماده ۵۵۶ قانون مجازات اسلامی: هر کس بدون مجوز و به صورت علنی لباسهای رسمی مأموران نظامی و انتظامی جمهوری اسلامی ایران یا نشانها، مدالها یا سایر امتیازات دولتی را بدون تغییر یا با تغییر جزئی که موجب اشتباه شود، مورد استفاده قرار دهد، در صورتی که عمل او به مجازات قانون دیگری مستلزم مجازات شدیدتری نباشد، به حبس از سه ماه تا یک سال یا جزای نقدی از یک میلیون و پانصد هزار ریال تا شش میلیون ریال محکوم خواهد شد و در صورتی که از این عمل خود سوءاستفاده کرده باشد، به هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
تپش (ضمیمه چهارشنبه روزنامه جام جم)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد