استاد اقتصاد دانشگاه تهران در گفت‌وگو با جام‌جم آنلاین:

بازگشت کوپن یعنی بی‌ارادگی دولت برای سروسامان دادن به اقتصاد

کوپن آب؛ طنز تلخ امروز، واقعیت تلخ‌تر فردا

بیشتر رودخانه‌های کشور به رودخانه فصلی بدل شده‌است، دریاچه‌ها و تالاب‌های زیادی در شرایط بحرانی قرار دارد، چشمه‌ها به یکباره خشک می‌شود، دشت‌های کشور به‌طور میانگین 40‌ سانتی‌متر فرونشست کرده‌ است و... همه اینها نشانه‌های تاخت و تاز بحران کم‌آبی در کشور است که براساس آن کارشناسان هشدار می‌دهند هیچ بعید نیست تا مدتی دیگر 50 میلیون نفر ایرانی ناچار به کوچ اجباری شوند.
کد خبر: ۸۱۶۵۷۴
کوپن آب؛ طنز تلخ امروز، واقعیت تلخ‌تر فردا

داستان کمبود آب در کشور ماجرای تازه‌ای نیست، اما با این حال به نظر می‌رسد برخی مسئولان تاکنون آن را جدی نگرفته‌اند. این را می‌توان از نحوه مدیریت منابع آب در کشور نتیجه گرفت، اما برخلاف این گروه از مدیران، شهروندان زیادی به این بحران واکنش نشان داده و به سهم خود سعی دارند در راه برطرف کردن این تهدید قدم بردارند.

گواه این ادعا نیز کمپین‌های زیست‌محیطی است که روند تولد آنها در کشور سرعت گرفته است. البته شهروندان فعالیت خود را به کمپین‌ها محدود نکرده و با عملی کردن ایده‌های مناسب نیز سعی در آگاه کردن دیگر شهروندان دارند؛ در تازه‌ترین اقدام، برخی کاربران فضای مجازی «کوپن آب» را طراحی کرده‌اند، کوپنی که بیشتر شهروندان را به یاد دورانی می‌اندازد که برای تهیه مایحتاجشان با محدودیت روبه‌رو بودند.

روی این کوپن تاریخ 1401 درج شده و مشخص کرده سهمیه تیرماه یک نفر است، گوشه این کوپن نیز مهر سازمان سهمیه‌بندی آب حک شده که سال 1399 تاسیس شده است.

کوپن آب شاید در نگاه اول طنز تلخی به نظر برسد، اما واقعیت تلخ‌تری است که باید آن را جدی گرفت.

کوپن آب این هشدار را به شهروندان می‌دهد که با توجه به شرایط اقلیمی و مدیریت منابع آب در کشور بالاخره ناچار به جیره‌بندی جدی آب در کشور خواهیم شد؛ واقعیتی که دیر یا زود گریبان کشور را خواهد گرفت و فقط با مدیریت درست می‌توان شدت و شروع آن را به تعویق انداخت.

با توجه به مطرح شدن کوپن آب در فضای مجازی و واکنش شهروندان به آن، می‌توان نتیجه گرفت این روزها بیشتر شهروندان از این واقعیت تلخ که کشور با بحران آب دست‌و‌پنجه نرم می‌کند، آگاه هستند بنابراین باید از مسئولان خواست تمرکز خود را برای بهبود شرایط روی بخش‌هایی بگذارند که بیشترین مصرف و هدررفت آب را دارد، زیرا حدود 90 درصد منابع آب کشور در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که در بهترین حالت 35 درصد بهره‌وری دارد یا می‌توان یادآور شد هنوز برای هر مجتمع مسکونی یک کنتور آب نصب می‌شود و به همین دلیل نمی‌توان توقع داشت همه شهروندان به یک اندازه در مصرف آب صرفه‌جویی کنند.

این در حالی است که باید از شهروندان و کمپین‌های فعال زیست‌محیطی خواست علاوه بر هشدار، با ایده‌های خلاقانه‌تر برای بهبود مدیریت آب در بخش کشاورزی و توزیع آن قدم بردارند؛ برای نمونه آنها با تحریم محصولات کشاورزی پرمصرف و به اشتراک گذاشتن تجربه‌های کاربردی‌شان درباره کاهش مصرف آب می‌توانند در این حوزه کارآمدتر بوده و مسئولان را نیز از خواسته‌هایشان آگاه کنند.

جامعه - مهدی آیینی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها