پس جای تردید نیست که این مهم در تصمیمگیریهای کلان اقتصادی نقش قابل توجهی را ایفا میکند و ایران نیز از این قانون مستثنا نیست.
تعیین نرخ ارز چه در دوران قبل از انقلاب و چه در دوران کنونی، همواره بحث اصلی محافل اقتصادی بوده است. اما اکنون این بحث با توجه به افقهای پیش رو به واسطه انتشار بیانیه مشترک هستهای ایران و کشورهای 1+5 و بازگرداندن منابع ارزی بلوکه شده ایران دوباره به بحث داغی تبدیل شده است.
این در حالی است که در گذشته موضوع مهم آثار تورمی و کاهش ارزش پول ملی ایران در مقابل ارزهای خارجی باعث شده تا سیاستهای کلان اقتصادی تحت تاثیر قرار گرفته و گاهی اوقات هم ارز چندنرخی تجربه تلخ اقتصاد کشورمان باشد، اما اکنون که فضا برای تکنرخی شدن ارز مهیاست، میتوانیم با توجه به آثار مثبت ارز تکنرخی در اقتصاد ملی، در این زمینه گام برداریم که شاید یکی از اصلیترین پیشنیازهای این هدف در راهاندازی بورس ارز مشاهده میشود.
بورسی که اکنون با توجه به جلسات و بحث و بررسیهای گسترده کارشناسی، زیرساختها و شرایط افتتاح آن مهیا شده و باید برای بهرهمندی اقتصاد ایران از اثرات مثبتش باید هرچه زودتر راهاندازی شود. اما برای رسیدن به این نتیجه بسیار مهم، اولین گام بحث تکنرخی شدن قیمت ارز است که با امکاناتی که درحال ایجاد است، میتوان برایش برنامه داشت.
چون اکنون بانک مرکزی منابع خود را به واسطه رفع احتمالی تحریمها در دسترس خواهد داشت و دیگر نگران تامین منابع ارزی نیستیم. اما پس از آن باید نسبت به ساماندهی صرافیها اقدام کنیم تا مقدمات راهاندازی بورس ارز به عنوان رویدادی مهم در اقتصاد ایران فراهم شود.
در هر حال اکنون با توجه به تمام امکانات موجود، تامل برای راه اندازی بورس ارز جایز نیست. چون با راه اندازی بورس ارز شاهد کاهش ریسک نرخ ارز برای تولیدکنندگان کشورمان خواهیم بود و در نهایت این چرخ اقتصاد ایران است که سریعتر به حرکت درخواهد آمد و بالاخره یکبار هم که شده ارزش و تاثیر ارز تکنرخی شفاف را در اقتصاد ایران میبینیم.
دکتر محمدرضا پورابراهیمی - عضو شورای پول و اعتبار
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد