اطراف میدان رازی یا همان میدان گمرک تهران و خیابان شوش و کوچه پسکوچههای آن، محل فعالیت یکی از مشاغل پررونق است. در این فروشگاهها لباسهای رنگارنگ از روسری و روپوش و لباس گرم تا کیف و کفش و شلوار جین پیدا میشود؛ تنها باید وقت گذاشت تا لباسی مناسب پیدا کرد. این را فروشنده یکی از مغازههای تاناکورا میگوید. اینجا تا دلتان بخواهد میتوانید لباسهای مختلف را بپوشید و با لباسهای دیگرتان هماهنگ کنید؛ بدون اینکه صاحب مغازه شاکی شود و از کوره دربرود. البته در هر مغازه چندین فروشنده، فعال هستند. فروشندگانی که از لباسهای گاهی عجیبشان مشخص است که خودشان هم تاناکوراپوش هستند.
قبلا کسی خجالت نمی کشید
به گزارش مهر، وجود اجناس مارک دار آن هم با قیمت یک دهم بازار می تواند افراد را به خرید از این مغازه ها ترغیب کند. داخل مغازه بویی تند و تیز به مشام میخورد که خاص این فروشگاه هاست. «مرتضی جعفرنژاد» یکی از کاسبان فروشگاه تاناکوراست. جعفرنژاد حدود ۲۰سال است لباس دست دوم میفروشد. «تا همین چند سال پیش هرجا فروشگاه تاناکورا افتتاح میشد مردم به هم خبر هم میدادند که مثلاً فلان جا، تاناکورایی باز شده و جنسهایش هم خوب است. اینطور نبود که کسی خجالت بکشد از ما خرید کند. البته ۱۵، ۲۰ سال پیش تنوع جنس مثل حالا نبود ولی مدلهایی که ما داشتیم گاهی در بهترین فروشگاههای شهر هم پیدا نمیشد و به همین دلیل هم بود که فروشگاههای تاناکورا به یک باره پرطرفدار شد. اما رفته رفته، وضع تغییر کرد.»
مشتری های تاناکورا تغییر کرده است
جعفرنژاد معتقد است هنوز هم مشتریان خود را دارند اما نوع آنها کمی تغییر کرده است، توضیح میدهد: «این روزها کسانی که از ما خرید میکنند دیگر آنهایی نیستند که قبلاً به عشق لباس خارجی میآمدند. بیشتر افرادی هستند که شاید دستشان اندکی تنگ باشد و دوست دارند لباس خوب بپوشند. معمولاً این افراد دوست ندارند که اطرافیانشان بدانند که از اینجا خرید میکنند و این موضوع را از رفتارشان می توان فهمید. برخی از مشتریان ما وقتی مشغول وارسی و انتخاب لباس هستند کاملاً معلوم است که معذبند؛ به همین دلیل تابلوی تاناکورا را از سر در مغازه برداشتیم تا مردم راحتتر باشند.»
در همین هنگام دختر جوانی قیمت مانتوی مشکی را میپرسد. مانتو ظاهراً بیعیب و نقص به نظر میرسد و قیمتش آنقدر مناسب است که دختر بدون کوچکترین چک و چانهای آن را برمی دارد. مغازهدار میگوید: «این طور هم نیست که لباسهای اینجا همگی کهنه و رنگ و رو رفته باشند. همین مانتو را دیدید؟! نهایتاً دو سه بار پوشیده شده. مارک دار هم است. همین مشتری اگر بخواهد همین مانتو را نو بخرد باید حداقل ۱۰ برابر پول دهد. البته مسلماً میتوان با کمی بیشتر از این قیمت، جنس بیکیفیت و چینی هم پیدا کرد اما خیلیها ترجیح میدهند لباس دست دوم بخرند اما کیفیت و دوختش خوب باشد.»
این فروشنده می گوید که سود بالایی از این کار نمی برد: «با این نرخ ارز و پول باربری و اجاره مغازه فکر نکنید که سودمان هم آنقدرها بالاست. به هر حال فروشگاههایی هستند که لباسها را با قیمت مناسب عرضه میکنند و مسلماً نباید توقع کیفیت بالا را از آنها داشت. همین خیابان جمهوری و راسته کوچه برلن اگر بروید کاپشن ۵۰هزار تومانی هم پیدا میکنید که چینی هستند یا کار تولیدیهای درجه چندم.»
خبری از دکوراسیون نیست
اینجا جایی است که خبری از رگالهای شیک و قفسههای مرتب نیست. لباسها در چند جعبه بزرگ روی هم ریخته شده است و آنهایی هم که چشمگیرترند روی چوب لباسیهای نازک جا گرفتهاند.
خانم مسنی که مشغول وارسی لباسهاست دنبال پیراهن مجلسی برای خودش میگردد. او میگوید: «قیمت برخی لباسهای مجلسی آنقدر بالاست که از عهده خریدش برنمیآییم. با این قیمتها افرادی مثل من ناچار هستند که لباس دست دوم بخرند. پسرم که دانشجوست مدتی پیش دنبال کاپشن چرم بود. جوان است و دوست دارد شیک و امروزی باشد. چرم فروشیها کاپشن کمتر از یک میلیون تومان نداشتند. آمدم و از اینجا یک کاپشن مناسب برای او خریدم.»
یکی دیگر از مشتریان که چند لباس دست دوم خریده است نامش «محسن» است. او میگوید: «قیمت بالای لباسها با توجه به نوع پارچه و ابزار و یراق آنها نکته عجیبی نیست. گاهی گران بودن لباس ها سبب میشود برخی افراد کلاً قید لباس تازه را بزنند یا منتظر بمانند تا پایان هر فصل که زمان حراج میشود؛ اما تاناکوراییها مغازههای همیشه حراجند. این را از نوشته روی شیشه فروشگاه میتوان فهمید که حالا جای تابلوی «تاناکورا» را گرفته و به این شکل مشتریان را جذب میکند.»
لباسها ضد عفونی میشوند!
«مهرداد عرب» صاحب یکی دیگر از فروشگاه های دست دوم فروشی در خیابان گمرک است. او درباره بیماری پوستی که ممکن است از این لباسها منتقل شود میگوید: «معمولاً زمستان ها کسب و کار ما هم رونق میگیرد. مردم به خرید لباسهای تابستانی دست دوم علاقه چندانی نشان نمیدهند. دلیلش هم این است که اولاً قیمت لباسهای نو تابستانی آنقدر زیاد نیست و دیگر اینکه چون این قبیل لباسها با پوست بدن به صورت مستقیم تماس دارند مردم استقبال خاصی از آنها نمیکنند. البته همه این لباسها ضدعفونی میشوند و بویی هم که از آنها به مشام میرسد به دلیل مصرف همین مواد است. تا به حال هم فردی را ندیده ام که به دلیل استفاده از این لباسها به بیماری پوستی مبتلا شده باشد. در مورد لباسهای زمستانی اما قضیه فرق میکند.» او ادامه می دهد: «لباسها دو دستهاند. لباس هایی مثل کاپشن و کت و شلوار کمتر ممکن است موجب بروز مشکل شوند ولی لباس های زیر، چون در تماس مستقیم با بدن هستند در انتقال بیماریها مؤثرند.»
راه حلی برای راضی کردن بچه ها
یکی از مصرفکنندگان تاناکورا دلیل خرید خود را مشکل اقتصادی بیان میکند و میگوید: «من ۴ بچه دارم که هر کدامشان در سنین مختلف و با سلیقههای خاص خود هستند. برای تأمین نیازشان نمیتوانم لباس های نو بخرم. ترجیح میدهم پول کمتری برای خرید لباس بدهم و نیاز آنها را همانطور که دوست دارند تأمین کنم. شاید برخی از مردم که مثل من مشکل اقتصادی دارند به دلیل بوی بد لباس های دست دوم از آنها فراری باشند ولی با چند بار شستن این بو هم از بین میرود و قابل استفاده هستند.»
با این وجود شاید بتوان جوانان طبقه متوسط را بیشترین مشتریان فروشگاههای تاناکورا دانست که زورشان به تورم نرسیده و اگر قبلاً سالی یکی، دوبار گذرشان به فروشگاههای برندهای مطرح میافتاد و بر حسب اتفاق خرید هم میکردند حالا مشتری ثابت این فروشگاه ها هستند.
تاناکورا ها چه قیمتی دارند؟
یکی از اصلی ترین دلیل محبوبیت برخی تاناکوراها، ارزان بودن جنسهایشان است؛ طوری که هر کسی با هر مقدار پولی که در جیبش دارد بتواند جنس دست دوم بخرد. البته به این معنی نیست که قیمت همه جنسهای تاناکورا ارزان است. برخی از اجناس مارک دار و مرغوب دست دوم نیز با قیمتهای بالا به فروش میرسند. کفشهای ورزشی و کتانی مارک دار از گرانترین جنسهای تاناکوراست که بیشتر آنها ۷۰ هزار تا ۳۲۰ هزار تومان قیمت دارد و به قول فروشندگان اگر بخواهید همین کفشها را از بیرون بخرید باید ۶۰۰ هزار تا یک میلیون تومان پول بدهید. قیمت ژاکتها از ۲۴۰ هزار تومان شروع میشود تا حدود ۴۰۰ هزار تومان. کاپشنها هم از ۵۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان قیمتشان متفاوت است. لباسهای مردانه و زنانه مارک دار هم از ۱۲هزار تا ۱۲۰ هزار تومان قیمت خورده است.
تاناکورا عفونت زا نیست ولی نمی توانیم آن را پیشنهاد دهیم!
دکتر «هوشنگ پوراشرف» متخصص پوست، احتمال انتقال هرگونه بیماری را از طریق پوشیدن لباسهای دست دوم کم میداند و میگوید: «اگر این لباسها با شستن، جوشاندن یا اتو کردن ضد عفونی شوند هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد.» او یادآوری می کند که اگر از نظر بهداشتی مشکلی باشد مربوط به لباس هایی است که به صورت قاچاق وارد کشور می شوند. او می گوید: «برخی از لباس های دست دوم خارجی به صورت قاچاق و غیر قانونی وارد کشور میشوند که در این صورت ممکن است باعث ایجاد بیماری شوند. بعضی از بیماری های غیر عفونی به صورت آلرژی، حساسیت پوستی و خارش ظاهر میشوند. گاهی هم بعضی ویروس ها به دستگاه تنفسی حمله میکنند و بر آن اثر میگذارند. نوع حادتر این بیماریها سیاه زخم است که هم مشکلات ریوی و هم پوستی حاد ایجاد میکنند. البته باید توجه کرد که علایم این بیماریها بعد از چند هفته ظاهر میشوند.»
این متخصص پوست توضیح می دهد: «این لباسها نمیتوانند عامل انتقال بیماری باشند ولی وزارت بهداشت در صورت مشاهده چنین مواردی قطعاً با آن برخورد خواهد کرد. شاید لباس های تاناکورا بعد از جوشاندن، شستن و اتو کردن مشکل جدی پزشکی نداشته باشد ولی هیچگاه نمیتوان توصیه به پوشیدن آنها کرد. زیرا بسیاری از میکروبها حتی بعد از شستن هم از بین نمیروند و تا زمان زیادی دوام میآورند؛ مثلاً قارچها میتوانند عامل خطرزا برای افرادی باشد که از این لباسها استفاده میکنند و اگر به بدن افراد منتقل شوند ابتدا با خارش و مشکلات پوستی و بعد با خطرات جدی عفونی همراهند. در واقع نمیتوان به مصرف کنندگان این لباسها اطمینان داد که پوشیدن تاناکورا اگر تا به حال برایشان مشکلی ایجاد نکرده همیشه همین طور خواهد بود چون خیلی از ویروس های این بیماری بعد از مدت طولانی خود را نشان میدهند.»
با فروشندگان پوشاک تاناکورا برخورد می شود
«ابوالقاسم شیرازی» رییس اتحادیه پوشاک و لباس تهران، پوشاک تاناکورا را حامل انواع بیماریهای واگیردار پوستی میداند و میگوید: «وزارت بهداشت بر واردات پوشاک قاچاق هیچ نظارتی ندارد.» او واردکنندگان بینام و نشان و فاقد صلاحیت را مسئول واردات پوشاک تاناکورا میداند و میگوید: «این عده با واردات قاچاق و پخش پوشاک وارداتی در مناطق جنوبی شهر اقدام به توزیع در بازار میکنند.»
رییس اتحادیه پوشاک و لباس دوخته تهران با تأکید بر اینکه در صورت آگاهی از عرضه پوشاک تاناکورا با فروشندگان برخورد قانونی میشود، میگوید: «البته برخورد اتحادیه دردی را دوا نمیکند و باید زمینههای استفاده از تاناکورا برطرف شود.»
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد؛
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد