دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
فلسفه مترسک ترساندن پرندگان است تا به محصولات آسیب نرسانند. مترسک های ژاپن بیشتر انسان را می ترسانند تا پرندگان را. دنیس دوسه، عکاس کانادایی است که 26 سال در شهر کوبه ژاپن زندگی کرده است. او یک روز تصمیم گرفت که دوربین خود را بردارد و از مرغ های ماهیخوار و پرندگان دیگرِ مزارع شالیکاری عکس بگیرد. اما حین عکاسی متوجه چیزی شد که مو را بر تنش سیخ کرد.
به گزارش فرادید، او می گوید: آن مترسک ها خیلی خوفناک بود؛ ترس تمام وجودم را فرا گرفت. این ترس خصوصا شب ها بیشتر می شد، چرا که نور چراغ خودروهای عبوری روی آن ها می افتد و شما به ناگهان متوجه شخصی کنار جاده می افتید. بعد می فهمید که آن موجود یک مترسک بوده است.
او می افزاید: «ظهور به یکباره موجودات بی بدن با کله هایی شبیه زامبی ها در تاریکی واقعا می تواند یکی از ترسناک تجارب هر کسی باشد. علاوه بر آن، زمانی که مترسک ها به مرور زمان فرسوده و یا رنگ اصلی خود را از دست می دهند، ترسناک تر هم می شوند. بیشتر مردم غیر روستایی ژاپن با ما هم عقیده اند که این مترسک ها بیش از آنکه پرندگان را بترسانند، مو را بر تن انسان سیخ می کنند.»
فلسفه مترسک های ژاپنی چیست؟
معادل مترسک در زبان ژاپنی «کاکاشی» است و در فرهنگ کشاورزی ژاپن، داستان خاص خود را دارند.کشاورزان ژاپنی از کسانی که در زمینه گریم و آرایش مو فعالیت می کنند، کمک می گیرند. آن افراد چیزهایی که به دردشان نمی خورد را به کشاورزان می دهند و کشاورزان نیز به سلیقه خود مترسک هایی را برای ترساندن گنجشک ها و پرندگان دیگر می سازند. این مترسک ها سپس بر روی یک چوب قرار گرفته و در مزارع کشاورزی به کار گرفته می شوند.
«دوسه» می نویسد: «کله آن مترسک ها در اندازه های کاملا واقعی ساخته می شوند. موی مترسک ها به صورت دائمی بر روی آن ها چسبانده می شود، بنابراین اگر یک بار مو را از روی آن ها بکنید، دیگر غیر قابل استفاده است.»
کنسوکه اوکادا، استاد دانشگاه توکیو می گوید: «مترسک ها روشی غیر موثر برای محافظت از محصولات از گزند پرنده ها است و در ژاپن هم چندان استفاده نمی شود.»
دوسه اما با دو کشاورز دیدار کرد. آن دو شخص می گویند که مترسک ها موثرترین شیوه فرار دادن پرنده ها است. او در مزارع آن ها گشت و گذاری کرد و انواع مترسک ها را از نزدیک دید.
تاکِنوری موریموتو یکی دیگر از همین کشاورزها است که از مترسک استفاده می کند. او می گوید: «مهم ترین مسئله در مورد مترسک ها زمان استفاده از آن ها است.» او زمانی از مترسک ها استفاده می کند که می خواهد برنج را برداشت کند. میزان آسیب به محصولات در این موقع بیشتر از هر زمانی است. او به تاثیرگذاری کاکاشی اعتقاد راسخ دارد.
کاکاشی ها ترسناک هستند؛ خصوصا شب ها که نور چراغ خودروهای عبوری بر روی آن ها می افتد.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛