اما پژوهشگران در سوئد بهتازگی دریافتهاند حدود ۴۵۸ میلیون سال پیش، دو شهابسنگ همزمان با یکدیگر به زمین برخورد کردند. پیش از این نیز در محل ذکر شده اثرات برخورد شهابسنگ یافت شده بود، اما این نخستین بار است که اثرات برخورد دو شهابسنگ در یک زمان مشاهده میشود.
پژوهشگران دانشگاه گوتنبرگ از کشف دو گودال در یمتلند سوئد خبر دادهاند. شهابسنگهایی که این گودالها را شکل دادهاند فقط به فاصله ۱۶ کیلومتر از یکدیگر و در یک زمان فرود آمدهاند. زمانی که این دو شهابسنگ به زمین برخورد کردند، یمتلند بستر دریا بود و حدود ۵۰۰ متر زیر آب قرار داشت. وسعت یکی از گودالها 7.5 کیلومتر و دیگری ۷۰۰ متر اندازهگیری شده است. شواهد موجود نشان میدهد توالیهای زمینشناسی یا به عبارت دیگر، لایههای سنگی داخل دو گودال مشابه یکدیگر است. رسوبات انباشته شده داخل گودالها طی میلیونها سال حاکی از برخورد همزمان دو شهابسنگ است. پژوهشگران احتمال میدهند این شهابسنگها بر اثر برخورد دو سیارک بزرگ در کمربند سیارکها بین مریخ و مشتری به وجود آمدهاند. شهابسنگها پس از برخورد به زمین، آب موجود در محل اصابت را به اطراف پاشیدند و دو گودال بزرگ بر جای گذاشتند. آب پاشیده شده به اطراف، حاوی خرده ذرات شهابسنگها و مواد حاصل از انفجار بود.
در دهه ۱۹۴۰، کارگران معدن متوجه یک قطعه سنگ آهک قرمز غیرعادی در تپه شینه کوله واقع در منطقه واسترگوتلند در جنوب سوئد شدند. بعدها پژوهشگران دریافتند قطعه سنگ یافت شده یک شهابسنگ بوده است. شهابسنگهای بزرگ بر اثر برخورد به زمین منفجر و متلاشی میشوند. این در حالی است که شهابسنگهای کوچکتر به شکل سنگ فرود میآیند. در مجموع، حدود ۹۰ شهابسنگ طی ۱۵ سال گذشته در شینه کوله یافت شده، اما در یمتلند تا امروز فقط قطعات کوچک کرومیت حاصل از انفجار شهابسنگهای بزرگ کشف شده است.
منبع: Live Science
مترجم: صدف دژآلود
جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد