به گزارش جام جم آنلاین به نقل از مهر، مارتین شولتز رئیس پارلمان اتحادیه اروپا که به تهران سفر کرده است، پیش از ظهر امروز و پس از دیدار با علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی، در نشست خبری مشترک با وی با حضور رسانه های داخلی و خارجی، ضمن تشکر از میزبانی رئیس مجلس شورای اسلامی و انجام گفتگوهای پربار و خوب، اظهارداشت: ما اکنون در یک مرحله تعیین کننده در روابط اتحادیه اروپا و تهران هستیم.
وی افزود: ۱۴ اکتبر سال جاری مرحله قبول معاهده (برجام) را داشتیم و پس از آن بحث های پربار و هیجان انگیز داخل مجلس شورای اسلامی را ملاحظه کردیم.
رئیس پارلمان اتحادیه اروپا گفت: ما اکنون در مرحله اجرایی شدن این معاهده هستیم و در پایان این مرحله می تواند بابی برای همکاری های اقتصادی و تحولات مثبت باز شود؛ بنابراین باید از این موقعیت پیش آمده استفاده مطلوب کنیم و امیدوار باشیم که نتیجه مطلوب هم به دست بیاید.
شولتز اظهارداشت: بر این باورم که هر دو طرف به این نتیجه رسیده اند که علاق مشترک را به دست بیاورند؛ چرا که نتایج آن به نفع هر دو طرف است.
وی یکی از علایق مشترک میان ایران و اتحادیه اروپا را ثبات در منطقه خواند و با اشاره به گفتگوهای مفصل خود با لاریجانی درباره سوریه، تصریح کرد: نقش ایران در این رابطه بسیار مثبت است و ما بابت این تعامل سازنده از شما (لاریجانی) تشکر می کنیم.
این مقام ارشد اروپایی عنوان کرد: برای شرکت ایران در مذاکرات وین (درباره بحران سوریه)، کمال تشکر را دارم و امیدوارم در مرحله بعدی گفتگوها بتوانیم به سمت راه حل حرکت کنیم.
مارتین شولتز تاکید کرد: در این راستا لازم است همه طرفین، تحرک لازم را در موضع خود داشته باشند.
رئیس پارلمان اتحادیه اروپا خطاب به همتای ایرانی خود، گفت: در دهههای اخیر ما را به هم نزدیک نکرده اند، بلکه از هم دورتر کرده اند، اما امروز فرصت داریم که به هم نزدیک شویم و شخص آقای لاریجانی به عنوان طرف مذاکره کننده ایرانی نقش مثبتی در این رابطه ایفا کرده است.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه سحر فرانسه درباره آینده روابط ایران و اتحادیه اروپا تصریح کرد: نقش پارلمان اتحادیه اروپا در این رابطه بسیار مهم است و البته توافق ماه ژوئیه یک فرصت طلایی برای گسترش روابط دوجانبه میان ایران و اتحادیه اروپا فراهم کرده است.
نمی توان از حق تعیین سرنوشت ملت ها گذشت
مارتین شولتز در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه تا چه زمانی باید از حکومت اسد در سوریه حمایت کرد؟ اظهار داشت: من به همکار گرامی جناب آقای لاریجانی عرض کردم که آینده بلند مدت برای بشاراسد وجود ندارد، اما آینده کوتاه مدت برای او در زمان حاضر هست و باید این دو مقوله را با هم ببینیم.
وی تصریح کرد: حق تعیین سرنوشت هر ملت توسط همان ملت، چیزی نیست که بتوان از آن گذشت و لازم است انتخابات آزاد برگزار شود تا مردم سرنوشت خودشان را تعیین کنند.
رئیس پارلمان اتحادیه اروپا عنوان کرد: کشورهای دیگر مانند اتحادیه اروپا، ایران، روسیه، ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی، می توانند تسهیل کننده این روند باشند؛ ما در یک دیالوگ ملی درباره سوریه هستیم تا بتوانیم به یک راه حل برسیم.
مارتین شولتز تاکید کرد: نباید مسئله سوریه را به شخص اسد مختص کنیم؛ چرا که در پایان باید همه گروه های قومی سوریه، امنیت جانی داشته باشند.
مسئله سوریه بحث یک فرد نیست
در ادامه این نشست، رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید ایران تا چه زمانی قصد دارد از موضع بشار اسد در سوریه حمایت کند، اظهار داشت: مسئله سوریه بحث یک فرد نیست، بلکه باید یک نوع طراحی برای ایجاد منطقه ای عاری از تحرکات جنایتکارانه تروریستی انجام داد، لذا تقلیل مسائل منطقه به فرد، یک اشتباه استراتژیک است.
لاریجانی تاکید کرد: مسائل سوریه شروعی برای بهم ریختن منطقه بود که مشاهده کردید، لذا اگر نگاه دقیقی به منطقه کنیم، می بینیم که تروریست ها مرتبا رشد می کنند و مشکلات برای مردم سوریه، عراق، یمن و دیگر مناطق تکثیر می شود.
وی تصریح کرد: اگر ما اصرار داریم که نظم در سوریه پایه دار باشد، برای مبارزه با این جریان مخرب است که شما نیز در اروپا آن را حس کرده اید؛ امروز هزاران نفر از اروپا و آمریکا به داعش و امثال آن پیوستند و این یک معضل است.
رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: ما چه برای سوریه و چه برای یمن یک ساختار دموکراتیک پیشنهاد می کنیم و آن، جدی گرفتن مبارزه با تررویسم و اصلاحات ساختاری با رای مردم است، نه اینکه عده ای بنشینند و برای مردم این کشورها تصمیم بگیرند.
لاریجانی گفت: کشورهای دیگر می توانند در این رابطه تسهیل کننده و کمک کننده باشند، نه اینکه جایگزین مردم سوریه شوند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد