از جمله اینکه:
1ـ چه جاذبهای در این راهپیمایی 100 کیلومتری و طاقتفرسا وجود دارد که بالغ بر 20 میلیون انسان را از کشورهای مختلف اسلامی به سوی خود میکشاند؟
2ـ چه انگیزه و نیتی، این تعداد انسان را از کار و زندگی و مشغله روزمره جدا میکند و به سوی کربلای معلا میکشاند؟
3ـ این گردهمایی بیمانند ـ که نمونه آن در جهان وجود ندارد ـ چه دستاوردها و پیامدهایی برای مسلمانان و کشورها و ملتهای اسلامی دارد؟
4ـ جمهوری اسلامی ایران غیر از انگیزه معنوی و اعتقادی، چه منافع و عوایدی از حمایت و پشتیبانی همهجانبه از این کنگره بزرگ دارد،
بهگونهای که همه نهادها و دستگاهها از ناجا و شهرداری و صدا و سیما گرفته تا وزارت امورخارجه، سپاه، بسیج و وزارت بهداشت با تمام توان و قوا در خدمت زوار کربلا و مزار شش گوشه اباعبداللهاالحسین(ع) قرار میگیرند؟
پرسشهای مذکور، فرصت خوبی پیشروی گروهها و محافل فکری و فرهنگی و روشنفکری و رسانهای قرار میدهد که در این خصوص روشنگری کنند و با آسودگی از کنار این رویداد مهم و راهبردی در جهان اسلام و منطقه خاورمیانه نگذرند و ضمن واکاوی انگیزههای فردی، اعتقادی، قلبی و روحانی شرکتکنندگان در این کنگره بزرگ آیینی و پیامها و معنای آشکار و نهان اجتماعی آن، پیامدها و دستاوردهای آن را نیز تبیین کنند.در اینجا صرفا و اجمالا چند نکته را یادآور میشوم، هرچند شرح هر کدام نیازمند مجال مفصلی است.
1ـ حضور 20 میلیونی انسانها و عشاق حسین بنعلی(ع) بعد ازبیش از 13 قرن در مراسم اربعین سید و سالار شهیدان نشان میدهد جوشش خون آن حضرت در کربلا یک اسطوره و نماد نیست، بلکه خون پاک و مطهر آن حضرت براساس حکمت بالغه الهی همچنان میجوشد و قلبها و دلها را به خروش درمیآورد. این شوق و عشق به ثارالله نشان میدهد ظلم وارد شده به ساحت مقدس آن یگانه همه دورانها آنقدر عظیم است که جز خدای مقتدر کسی نمیتواند انتقام آن را بستاند و مهری که درون انسانها دمادم برای حسین میجوشد، ریشهای الهی و فطری دارد و این سیل میلیونی عاشقان حسین، نشانه تجلی انتقام الهی از جبهه ظلم و ستم در پهنه تاریخ است.
2ـ حضور قلبی و بیمحاسبه میلیونها انسان در کنگره اربعین نشان میدهد، بنمایه وجودی مردم در منطقه خاورمیانه، اعتقادات دینی و باورهای ایمانی حول دین اسلام و پیامبر عظیمالشأن(ص) و ائمهاطهار(ع) است و آن نیروی عظیمی که میتواند موتور و منشأ تحرک و دگرگونی و پیشرفت باشد آموزههای دینی است و دیگر عوامل و متغیرها تنها در صورتی میتوانند مفید و موثر واقع شوند که در این چارچوب اعتقادی قرار گیرند و همسوی آن باشند.
ندانستن و نادیده گرفتن این مهم، منشأ خطاهای بزرگی در این منطقه بوده که جز ناکامی در برنامهها و اهداف، نتیجه دیگری در بر نداشته است.
3ـ این کنگره بزرگ، قدرت نرمافزاری و سختافزاری شیعیان امام حسین(ع) را همزمان و یکجا نشان میدهد. این گردهمایی عظیم که چند روزی نیز ادامه دارد و اوج آن روز اربعین است، به همه دشمنان جهان اسلام اعم از صهیونیستها و تکفیریها و تروریستها پیام میدهد که در اقیانوس امت اسلامی از بعد کمی و کیفی به محاسبه نمیآیند و مانند کف روی آب گذرا و میرا هستند و در صورت نیاز و اقتضا، این دریای بزرگ شیعیان دست در دست برادران اهل سنت مانند سیلی خروشان، منجلاب کفار و مشرکان و منافقان زمان را نابود خواهند کرد. این پیام منشأ امنیت و آرامش ملتهای مسلمان بهویژه در عراق و سوریه است.
4ـ حضور همهجانبه و حمایت تمام قد نظام جمهوری اسلامی از کنگره اربعین، اولا صحنه رزمایش همدلی و همزبانی دولت و ملت و همسویی همه ارگانها و نهادها در پیگیری هدفی واحد است. تجربه دو سال اخیر نشان داد همه بخشهای نظام اعم از دولتی و عمومی و خصوصی میتوانند در امر واحد، یکدل و یکصدا و مانند ید واحده در خدمت مردم قرار گیرند و مرزبندهای اعتباری و صوری و اداری را به کنار نهند. ثانیا موفقیت در برگزاری این مراسم بدون اینکه کوچکترین جراحت و خسارتی به زوار وارد شود کارآمدی لجستیک و هماهنگی نهادهای ذیربط را در برگزاری چنین اجتماع و گردهمایی بزرگی نشان میدهد که میتواند نقطه آغازی برای اقدامات بزرگ مشابه در دیگر عرصههای خدمت به مردم باشد.
دکتر امیر دبیریمهر - استاد دانشگاه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب