باتری خودروهای برقی حاوی بیش از یکصد سلول است. در این باتریها اگر یکی از سلولها خراب شود، باتری قابل استفاده نخواهد بود و باید باتری جدید جایگزین آن کرد. همچنین اگر انرژی موجود در یکی از سلولها پایان یابد ـ حتی اگر سلولهای دیگر بتوانند همچنان انرژی تولید کنند ـ باتری باید شارژ شود.
فرآیند تولید باتری خودروهای برقی بسیار پرهزینه است، زیرا باید در یکسان بودن سلولهای قرار گرفته در آن بسیار دقت شود. این هزینه در نهایت سبب افزایش قیمت خودروی تولیدی و نیز افزایش هزینه استفاده از آن میشود.
فناوری جدیدی که دانشمندان آلمانی طراحی کردهاند، میتواند روند موجود را دگرگون کند. در این شیوه، یک میکروکنترلر درون هر یک از سلولهای باتری قرار میگیرد. این دستگاه، پارامترهایی نظیر دما و شارژ موجود در سلول را اندازهگیری میکند. اطلاعات به دست آمده از این سلولها به یک سامانه مرکزی فرستاده میشود تا راننده از وضع شارژ باتری به صورت لحظهای مطلع شود. بهعلاوه این سلولها به یکدیگر متصل شده و به این ترتیب نوعی ارتباط هوشمند بین این سلولها برقرار میشود.
اگر یکی از این سلولها شارژ نداشته و بقیه سلولها مقداری انرژی در خود ذخیره داشته باشد، خودروی برقی میتواند از باتری استفاده کند. به این ترتیب سلول خالی از مدار خارج میشود و بقیه سلولهای باتری انرژی مورد نیاز را تامین میکند. این امر به افزایش کارکرد باتری میانجامد. اگر یکی از سلولهای باتری به هر دلیلی خراب شود و از کار بیفتد، نیاز به تعویض کل باتری نخواهد بود. کافی است سلول معیوب از باتری خارج و سلول سالم جایگزین شود. در نتیجه عمر کل باتری نیز بهطور قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
این پژوهشگران قصد دارند در مرحله بعدی با کاهش حجم میکروکنترلر و سایر بخشهای مدار جدید، قیمت تمام شده آن را نیز کاهش دهند. این فناوری شاید بتواند هزینه تولید و نگهداری از خودروهای برقی را تا حدی کاهش دهد.
منبع: Science Daily
صالح سپهریفر
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفت وگوی اختصاصی تپش با سرپرست دادسرای اطفال و نوجوانان تهران:
بهروز عطایی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با حجتالاسلام محمدزمان بزاز از پیشکسوتان دفاع مقدس در استان خوزستان