دولت بهترین دستاورد خود را کاهش نرخ تورم میداند که از 40 به زیر 15 درصد رسیده است، اما هر چه تورم بیشتر کاهش پیدا کرده، رکود عمیقتر شده است.
بررسی چنین سیاستی نشان میدهد دولت درگاههای سیاست پولی و مالی را بسته و از این طریق تورم را کاهش داده است.
یعنی توازن بین کاهش تورم و کنترل رکود برقرار نشده وکفه ترازو به نفع کاهش تورم سنگینی کرده است.
از سوی دیگر کاهش قیمت نفت و اتکای بیش از حد دولت به درآمدهای نفتی در طول سالهای گذشته و همچنین این دولت، باعث شده تا بخشی از درآمد دولت کاهش یابد و نتواند به سر منزل مقصود برسد.
معطوف کردن ششدانگ حواس دولت به مسائل سیاست خارجی نیز باعث شد تا کابینه از پرداختن شایسته به سیاستهای اقتصادی باز بماند و بیتوجهی به این حوزه سبب شد تا رکود نمود بیشتری در جامعه داشته باشد.
حال آنکه دولت در حال حاضر نباید منتظر رفع تحریمها باشد بلکه باید با استفاده از توان داخلی و اجرای اقتصاد مقاومتی کار را پیش ببرد و سر و سامانی را در این حوزه حاکم کند.
باید توجه داشت مشکلات اقتصادی با شعار حل نمیشود بلکه نیازمند کار اجرایی است. ایران اکنون ظرفیت بالایی برای صادرات و همچنین ورود فناوری به کشور دارد و باید از این فرصت بهوجود آمده بهره کامل را ببرد.
به عنوان مثال کشورهایی مانند روسیه، چین و هند میتوانند شرکای خوبی برای ایران باشند، اما همچنان شاهد ورود هیاتهای تجاری اروپایی و مذاکره بیحاصل، آن هم به شرط لغو تحریمها هستیم.
سرانجام اینکه دولت برای دور کردن رکود از خط قرمز، اول باید به اجرای اقتصاد مقاومتی اهتمام ورزد و سپس به سمت اصلاح ساختار اقتصادی در بدنه خود برود و سیاستهای اجرایی خود را در بخشهایی مانند سهام عدالت، هدفمندی یارانهها و اصل 44 که میتواند مردم را در اقتصاد توانمندتر کند، تغییر دهد.
دکتر جعفر قادری - عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد