به گزارش جام جم آنلاین، "محمد جواد ظریف" وزیر امور خارجه ایران که روز سه شنبه در سومین دور سفر به اروپا عازم پاریس شده است، امروز- چهارشنبه پس از سه برنامه به دیدار کلود بارتلونه، رئیس مجلس ملی فرانسه رفت.
پیش از این نیز رئیس دستگاه دیپلماسی ایران با ژرار لارشه رئیس مجلس سنا و ژان پیر فاران رئیس کمیسیون سیاست خارجه، دفاعی و نیروهای مسلح فرانسه دیدار و گفت و گو کرد.
ظریف عصر گذشته به وقت محلی با نمایندگان رسانه ها و محققان فرانسوی در آکادمی دیپلماتیک بین الملل، نشست غیر رسانه ای برگزار کرد.
وی پس از آن در ضیافت افطاری که در محل اقامت سفیر ایران و در جمع سفرا و نمایندگان انجمن ها و تشکل های اسلامی از 33 کشور جهان و برخی مقامات فرانسوی برگزار شد، حضور یافت و به سخنرانی پرداخت.
ظریف: هیچ خطری بانکها را برای همکاری با ایران تهدید نمیکند
محمد جواد ظریف روز چهارشنبه در نشستی که با اعضای کمیسیون سیاست خارجه، دفاعی و نیروهای مسلح فرانسه داشت،گفت: هیچ خطری بانک ها را برای همکاری با ایران تهدید نمی کند
وی افزود: با وجود این که چندین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی تصریح کرده که ایران همه تعهدات خود را انجام داده است اما متاسفانه هنوز فضای روانی دوران تحریم که بانک ها را از ارتباط با ایران منع می کرد، در برخی بانک های اروپایی و بسیاری از بانک های فرانسه وجود دارد.
ظریف ادامه داد: این فضا به نظر ما غیر واقعی است و هیچ خطری برای همکاری با ایران بانک ها را تهدید نمی کند.
وزیر امور خارجه ایران افزود اما «بی ان پی پاری با» (بانک فرانسوی) نزدیک 9میلیارد دلار توسط آمریکایی از نظر ما غیرقانونی جریمه شده است. لذا برای بازگشت به بازار ایران نگرانی دارد.
وی اظهار داشت: فرانسه در گذشته نقش بسیار مهمی ایفا کرد برای این که اجازه نداد تحریم های فرامرزی آمریکا موفق شود.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: شما با حضور در ایران می توانید از امکانات وسیع انسانی در تولید و صادرات به منطقه استفاده کنید و با توجه به سابقه بسیار طولانی همکاری ایران و فرانسه در زمینه خودروسازی و سایر حوزه ها، زمینه های همکاری بسیار زیاد است.
مخدوش شدن حقوق مردم بحرین را نمیپذیریم
محمد جواد ظریف روز چهارشنبه در ادامه نشست و در پاسخ به سوالات اعضای کمیسیون سیاست خارجه، دفاعی و نیروهای مسلح فرانسه درباره مسائل منطقه ای و رابطه با عربستان گفت: مخدوش شدن حقوق مردم بحرین را نمی پذیریم
وی اضافه کرد: برای همین پیشنهاد ایجاد یک مجمع گفتوگو در خلیج فارس را ارائه کردیم که شبیه آنچه شما به عنوان «پروسه هلسینکی» میشناسید است؛ یعنی کشورها به یک سری اصول معتقد باشند مثل عدم مداخله و غیره و اقداماتی را برای اطمینانسازی انجام دهند.
ظریف در ادامه گفت: این پیشنهاد ما چند سال است که روی میز است. من این موضوع را در موارد مختلف با روزنامههای مختلف عربی و غربی مطرح کردم.
ایران یک جامعه تک صدایی نیست
او همچنین در پاسخ به سوالی درباره وجود صداهای مختلفی که در خصوص مسائل منطقهای از ایران شنیده میشود،گفت: من میگویم ایران یک جامعه تک صدایی نیست، اما در این مساله که ما خواهان روابط منطقهای هستیم همه اتفاق نظر دارند.
وزیر امور خارجه گفت: اینکه حقوق مردم بحرین توسط یک گروهی خدشه دارد شود و زیر پا گذاشته شود و مردم از حق تابعیت خود محروم شوند، همه ما در جهان هم سو هستیم؛ اما در اینکه ما به دنبال حسن همجواری با همسایگان هستیم، این سیاست غیرقابل تغییر ایران است.
ظریف خاطرنشان کرد: ما یک ضرب المثلی در فارسی داریم که میگوید « کسی را که خواب است می توان بیدار کرد، اما کسی را که خودش را به خواب زده است را نمی توان بیدار کرد.»
وی افزود: حال باید دید آیا بعضی کشورها در منطقه علاقه دارند مشکلات را حل کنند یا نه.
ظریف گفت: احساس میکنیم برخی نگرانیها در منطقه این است که گفته میشود از طریق ایجاد تنش با ایران مشکلها پنهان میماند.
او تصریح کرد: باید بدانید مشکل برخی کشورهای منطقه، زمامداری و ناتوانی برای پاسخ گویی به نیازهای سیاسی و اجتماعی مردم است. حال اگر این را با عنوان اختلاف شیعه و سنی نشان دهید این تلاشی برای تغییر جهت دادن به موضوع است چرا که شما تلاش میکنید موضوع را تغییر دهید و نشان میدهد دنبال راه حل نیستید و خودتان را به خواب زدهاید.
راهکار نظامی در سوریه نتیجه نمیدهد
وزیر امورخارجه با اشاره به اینکه در مورد سوریه دو راهکار سیاسی و نظامی وجود دارد تصریح کرد: ما در سوریه باید به دنبال راه حل سیاسی باشیم. راهکار نظامی در سوریه یعنی تلاش برای اینکه نیازهای یک طرف در ازای تهدید همه تامین شود؛ این راهکار نتیجه نمیدهد.
وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه راهکار سیاسی یعنی پیدا کردن روشهایی که همه در آن شریک شوند، خاطر نشان کرد: معتقدیم در سوریه ما ناگزیر از راهکار سیاسی هستیم و برای همین، ناچاریم مردم سوریه را مجبور کنیم پشت میز مذاکره بنشینند.
ظریف با بیان اینکه ایران معتقد است تمرکز روی یک فرد در سه، چهار سال گذشته، برای آینده سوریه به معنی ورود به بازی «برد – باخت» است و شما مساله را به شکلی تعریف کردید که شکست میخورید، گفت: اما اگر شما به جای تمرکز روی یک فرد، روی روشها توافق کنید مساله حل میشود.
وی افزود: اینکه آیا آینده سوریه یک آینده فدرالی قابل هدایت یا خطرناک است و امنیت منطقه را بر هم میزند و اینکه یک سوریه متحد خوب است یا از هم پاشیده و آیا در آینده در سوریه باید نظامی داشته باشیم که متمرکز بر رئیس جمهور است یا پارلمان، این سوالات خیلی راحتتر است تا سوالی که یک فرد چه نقشی دارد.
راه حل سیاسی یعنی همه فکر کنند منافع دارند
ظریف با تاکید بر اینکه اگر ما روی مقررات و نحوه تقسیم قدرت تمرکز کنیم کار راحت است. ما معتقدیم همین فرمول در مورد همه مشکلات منطقه قابل اطلاق است. ما باید بپذیریم راه حل سیاسی باید به گونهای باشد که همه فکر کنند منافعی دارند.
وی با اعلام آمادگی برای همکاری با فرانسه در زمینه مسائل منطقه گفت: ما معتقدیم مشکل سوریه، لبنان، بحرین و یمن باید توسط مردم آن منطقه و کشور حل شود.
ظریف تصریح کرد: کشورهای خارجی باید صرفا کمک کنند؛ ما نمیتوانیم دیکته کنیم. اگر تلاش این چنینی کنیم با مقاومت مردم مواجه میشویم.
وی درباره مسائل لبنان نیز تاکید کرد: باید اجازه دهیم مردم لبنان به نتیجه برسند. برای ایران هر تصمیمی که لبنانیها بگیرند قابل قبول است. ما فقط باید کمک کنیم لبنانیها در محیطی امن انتخاب کنند.
ظریف خاطر نشان کرد: بسیاری از پیشنهادات خوب در لبنان با این جهت که لبنانیها فکر میکنند از بیرون دیکته شده است، به نتیجه نمیرسد.
**در بین سخنان ظریف ، یک نماینده در خصوص مسایل مربوط به حقوق بشرو موانع سفر به ایران سوال کرد و همچنین گفت: شما احتیاج به نو کردن هواپیماهایتان دارید و گفتید بوئینگ هم به قرارداد ایرباس پیوست. فقط پنج بانک قبول کردند از نظر مالی ساپورت کنند شما فکر میکنیداینها عملیاتی میشود؟
ظریف در ادامه سخنانش گفت: ما سه هفته قبل پیشنهاد را در مجمع هلسینکی که تلاش دارد نمونهای برای منطقه ما باشد به صورت علنی و خصوصی ارائه و موضوع را مطرح کردیم.
وی با بیان اینکه نفت یکی از موضوعاتی است که ما میتوانیم در خصوص آن همکاری کنیم افزود : مثلا موضوع ایمنی هستهای در خلیج فارس یکی از حوزههای خوب بین ایران و فرانسه هستهای است که در ضمن توافق هستهای هم ضروری خوانده شده است. ما اقداماتی را کردیم به شرطی که دوستان خودشان را به خواب نزده باشند.
ظریف در مورد ترکیه نیز گفت: با ترکیه هم روابط خوبی داریم. در مورد سوریه اختلاف نظر داریم اما گفتوگو میکنیم. مبنای گفتوگوی ما در مورد سوریه نیاز به رسیدن به راه حل سیاسی بر اساس اصول و مقررات به جای افراد است.
وزیر امور خارجه روابط ما با چین همیشه خوب بوده است،گفت: یک زمان بزرگترین شریک تجاری ما اروپا بود، اما به دلیل تحریمها امروز چین بزرگترین شریک تجاری ما است و ما تمایل به ادامه آن داریم.
وی با اشاره به اینکه امکانات در چین وسیع است، افزود: امروز حدود سی میلیارد دلار خط اعتبار طرف چینی است.
ظریف تاکید کرد: ما هم میتوانیم 118 ایرباس بخریم هم بوئینگ، چرا که نیاز داریم و مانعی نیست ما احساس میکنیم توافق بوئینگ کمک میکند.
**یکی دیگر از نمایندگان سوال کرد: آقای وزیر، آمریکاییها این فروش را قبول نکردهاند و ما میدانیم ایران میتواند هواپیمای زیاد بخرد، اما آمریکاییها مخالفند.
ظریف گفت: اگر بخواهم دیپلماتیک جواب بدهم باید بگویم یکی از محدودیتهایی که آمریکاییها ایجاد میکردند با قرارداد با بوئینگ رفع شد، اما مشکل بانکی هنوز وجود دارد.
او افزود: بانکهای فرانسوی محدودیتی از لحاظ قانونی ندارند، اما از لحاظ روانی محدودیت دارند. ما با آمریکاییها برای رفع این مشکلات روانی از نزدیک کار میکنیم و آنها باید آن محدودیت ها را رفع کنند.
ظریف در مورد حقوق بشر نیز گفت: ما اعتقاد داریم حقوق بشر یک امر ملی است که از طریق رعایت حقوق شهروندان توسط حکومت تامین میشود.
او گفت: اگر به منطقه ما نگاه کنید کمتر کشوری را خواهید دید که در 37 سال گذشته تمام امورش بر اساس انتخابات بوده باشد. شاید شما انتقاد داشته باشید، اما در هر مرحله انتخابات ایران پیشبینی کسانی که میگفتند انتخابات از پیش تعیین شده است، غلط از آب درآمد.
ظریف در ادامه گفت: در انتخابات قبلی همه پیشبینیها این چنین بود که کسی غیر از روحانی تعیین میشود. در انتخابات مجلس هم همین طور، اما مردم پای صندوق تعیین کردند.
وزیر امور خارجه گفت: در 37 سال گذشته ما در هر نوبت رئیس جمهوری را داشتیم که مخالف قبلی بوده یعنی رئیس جمهورهایی که انتخاباتی را برگزار کردند اپوزیسیون آنها روی کار آمد.
ظریف تاکید کرد: در رای گیری اخیر شورای حقوق بشر قطعنامه علیه ایران با رای کشورهایی تصویب شد که یک انتخابات در کشورشان نداشتند. آیا این افتخار است برای شما یعنی کشورهایی به قطعنامه رای دادند که شهروندانشان را گردن میزنند. یک قطعنامه علیه آنها تا به حال صادر نشده است. ما معتقدیم باید حقوق شهروندان را رعایت کنیم و در این زمنیه دولت متعهد است اما با استفاده سیاسی از حقوق بشر مخالفیم و اعتقاد داریم این استفاده ، حقوق بشر را نابود میکند.
منبع: تسنیم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب