محمد رضا دیانی در گفت و گو با خبرنگار جام جم آنلاین در پاسخ به این پرسش که با وجود قوانین حمایت کننده از تولید چرا در عمل شاهد تعطیلی در برخی از کارخانه ها هستیم گفت : مشکلاتی که برای کارخانه ارج پیش آمد ارتباطی به این دو سه ساله ندارد ، اینها مشکلات ساختاری و ریشه ای است که باید حل شود .این کارخانه ها دولتی بودند و بعد از واگذاری هم دست شرکت های نیمه دولتی یا خصولتی افتادند ،بنابراین به دلیل نبود مدیریت صحیح و نداشتن شرایط مطلوب از نظر ماشین الات و تکنولوژی و همچنین بهره وری با مشکلاتی مواجهند .
وی افزود:مشکلات این کارخانه ها ربطی به این دولت ندارد و به نظر می رسد در این مدت از این موضوع برداشت سیاسی شد ،ولی آنچه واقعیت دارد این است که امروز صنایع ما در فشار هستند و بحران دارند وباید برای آن راهکاری اندیشید .
قوانین متضاد مانع تولید
دیانی با اشاره به وجود قوانین متضاد گفت : دولت مصوبات زیادی برای حمایت از تولید داشته است اما در بدنه اجرایی این حمایت ها وجود ندارد.
وی دررابطه با مصداق این گفته افزود : دربخش واردات ، یکسری تسهیلات پیش بینی شده است اما متاسفانه در بدنه دولت آن بخش های سخت گیرانه را اعمال می کنند یا در بحث معافیت های مالیاتی ما خیلی از قوانین را در رابطه با معافیت های مالیاتی تولید کنندگان مصوب کردیم ولی در بدنه اجرایی وقتی می خواهند مالیات بگیرند به آن بهاء نمی دهند و به دنبال مقرارتی می گردند که آن را نقض کند. یا قانونی که برای کاهش نرخ سود بانکی مطرح است ، عملا نرخ بهره برای صنعتگر بالاست، یا قانونی داریم برای طرحهای صنعتی که نباید وثیقه ای غیر از صنعت گرفته شود، ولی کدام بانک آن را اجرا می کند .
رییس مجمع کارآفرینان ایران تاکید کرد: دولت باید خیلی از این قوانین را یک به یک و جزء به جزء با کمک خود تولید کننده ها ، اتحادیه ها و انجمن های تولید کننده ریشه یابی کند ، البته بخشی از این کار در وزارت صنعت انجام شده است اما باید پیگیری شود .
وی با اشاره به اینکه سیاست های کلان بخش لوازم خانگی با همکاری با خود دولت تصویب شده است گفت : متاسفانه حدود شش ماه ازآن می گذرد اما کسی آن را اجرا نمی کند . درواقع برای اجرا کردن این سیاست ها بخش خصوصی قدرتی ندارد ودولت باید اجرا کند و باید در جزئیات کار ورود پیدا کرده و مشکلات را بررسی کند .بایداین را بپذیریم که دوران دستورات از بالا باید به حرکت های سنگر به سنگری تبدیل شود و باید این فرهنگ برکار حاکم شود .
دیانی با اشاره به اینکه هم اکنون بیش از100 برند در لوازم خانگی کشور وجود دارد گفت: این گستردگی برند در داخل یکی ازآفت ها ی صنعت کشور است ،اما در دنیا یکی دوتا برند ملی در صنایع لوازم خانگی کشورهای صنعتی وجود دارد و همه حمایت های از این دو سه برند انجام می شود .
رییس انجمن لوازم خانگی بابیان اینکه واحدی در حد بحرانی و در وضعیت تعطیلی درکشور نداریم افزود : خیلی از واحد ها به دلیل مشکلات ساختاری زیرظرفیت کار می کنند و درحال حاضر 100 برند لوازم خانگی به طور میانگین با ظرفیت کمتر از 50 درصد فعالیت می کنند .
وی بر این باور است که خیلی از این صنایع باید به روز شوند و اگر بستر لازم فراهم شود ،خیلی از این صنایع می توانند رشد کنند اما ضروری است که این واحد ها به نوعی با هم جوین شوند و مانند همه جای دنیا در قالب چند برند مطرح ملی در یک مقیاس اقتصادی فعالیت کنند.
دیانی درباره راهکارحل مشکلات گفت : علاوه بر رفع قوانین متضاد دولت باید فکری برای مدیریت واردات انجام دهد و مسئله بعدی این است که باید برنامه ریزی کرد تا برندها و شرکت های خارجی که می خواهند وارد بازار کشور شوند به هیچ عنوان این فرصت بدون مشارکت با شرکتهای موجود داخلی در اختیارشان قرار داده نشود .
وی افزود : اگر شرکت های خارجی می خواهند وارد فضای اقتصادی کشور شوند باید با شرکتهای تولید کننده داخلی هماهنگ شوند و از ظرفیت های ایجاد شده استفاده کرده و با ورود سرمایه و تکنولوژی های جدید کالاهای به روز و کیفی تولید کنند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا کالاهایی که با سرمایه گذاری خارجی تولید می شود باید با برندهمان کشورها باشد گفت :این محصولات می تواند تحت لوای برندهای مطرح جهانی تولید شود، یعنی آنها می توانند ازامکانات کارخانه های داخلی استفاده کنند . البته ما در کشور چندین مجموعه بزرگ لوازم خانگی داریم که تکنولوژی های پیشترفته ای دارند که این امکانات می تواند دراختیار سرمایه گذاران خارجی قرار گیرد تا استفاده شود اما اینکه یک عده به اسم سرمایه گذار خارجی بیایند و خط مونتاژ راه بیاندازند و بخواهند بازار ما را به دست گیرند این حرکت صحیح نیست .
سیما رادمنش - جام جم آنلاین
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد