به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایرنا، «محمد باقر نوبخت» شامگاه شنبه در نشست با برگزیدگان و فعالان اقتصادی در خراسان شمالی به فشار اقتصادی پس از تحریم اشاره ای کرد و افزود: برنامه قدرت های بزرگ این بود که در گام های بعدی فروش نفت ایران را در مقابل تامین غذای ملت ایران محدود کنند که اگر چنین می شد نه تنها نمی توانستیم تورم را کنترل و کاهش دهیم، بلکه با بحران های غیرقابل پیش بینی روبرو می شدیم.
وی به کاهش درآمدهای ارزی کشور و غیر قابل برگشت بودن پول حاصل از فروش نفت در قبل از برجام اشاره و تصریح کرد: سقوط قیمت نفت در سال های اخیر به قدری بحران آفرین بود که قدرت های بزرگ نفتی حتی عربستان و قطر با کسری بودجه چند میلیارد دلاری مواجه شدند.
نوبخت خاطر نشان کرد: اگر شرایط رفع تحریم و برجام در دولت یازدهم تحقق نمی یافت، امروز همچون سال های آخر دولت دهم، حتی توانایی تولید گندم و نان مردم را نداشتیم، اما به برکت برجام و تلاش دولت مردان فضایی از آرامش و امنیت در فضای اقتصادی کشور حاصل شده است که به تدریج رشد اقتصادی و خروج از رکود را شاهد خواهیم بود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور افزود: برخی امروز مدعی شده اند اگر نرخ تورم تقلیل یافت انتظار می رود که رشد اقتصادی در کشور نیز ایجاد شود و این به مطالبه گری حوزه بخش فعالان اقتصادی کشور هم تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه کشور باید از رشد اقتصادی برخوردار شود افزود: باید سرمایه گذاری مالی در کنار سرمایه دانشی ایجاد شود تا رشد جهش واری را داشته باشیم.
وی افزود: راه سرمایه در هر کشوری به دو طریق انجام می شود یا باید از طریق سرمایه گذاری داخل کشور صورت گیرد و یا اینکه از طریق سرمایه گذاری خارجی انجام شود.
نوبخت گفت: در اواخر دولت دهم با توجه به تحریم ها سرمایه گذاری داخلی کاهش یافت و همچنین این تحریم باعث شد تا سرمایه گذاری خارجی نیز نداشته باشیم.
وی اظهار کرد: در فاصله 27 دی ماه سال 94 تاکنون برای شش طرح بزرگ با پنج میلیارد و 200 میلیون دلار توانسته ایم سرمایه گذاری خارجی جذب کنیم، این تفاهم ها اجرایی شده اند و در مرحله مذاکره نیستند.
وی با بیان اینکه اما مسیر ایجاد اشتغال این سرمایه گذاری ها کند اما طبیعی است افزود: دولت با ابزارهای پولی و مالی و مدیریتی در صدد ایجاد شرایط مطلوب اقتصادی است.
نوبخت در رابطه با مخارج دولت گفت: 244 هزار میلیارد تومان مصمم هستیم در اقتصاد کشور تزریق کنیم که از این رقم 197 هزار میلیارد تومان برای مسائل جاری، حقوق و دستمزد، 10 هزار میلیارد تومان برای خرید اوراق و 37 هزار میلیارد تومان برای طرح های عمرانی هزینه خواهد کرد.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه خراسان شمالی از ما 633 میلیارد تومان طلب دارد افزود: تلاش خواهیم کرد تا مطالبه پیمانکاران و سایر مطالبات را تا پایان سال پرداخت کنیم.
وی با بیان اینکه دولت در برابر بدهکاری ها چه کار باید بکند افزود: دولت می تواند همچنان بدهکار باشد و این بدهکاری را به روی خود نیاورد که این امر نیز موجب مشکلات و آسیب هایی از جمله رفتن پیمانکاران بدهکار به بانک ها به زندان ها می شود.
وی تصریح کرد: متاسفانه حتی هم اکنون پیمانکارانی وجود دارند با وجود اینکه به دولت بدهکار هستند اما خود به مالیات و بانک ها بدهکار هستند و از این لحاظ تحت تعقیب قانونی قرار دارند.
وی با بیان اینکه اما دولت تدبیر و امید چنین رویکردی ندارد و خود را مسئول در برابر ملت می داند، افزود: ما کشاورزان را به کاشت گندم تشویق کردیم و زمانی که این دولت مسئولیت کشور را بر عهده گرفت 4.2 میلیون تن گندم تولید داشت و در سال جاری تاکنون به 11 میلیون تن خرید گندم رسیده است.
وی اظهار کرد: ما تاکنون 13 هزار و 800 میلیارد تومان گندم خرید کرده ایم افزود: بیش از شش هزار میلیارد تومان پرداخت کرده ایم.
معاون رئیس جمهوری افزود: دولت از مجلس اجازه گرفته است تا برای بدهی پرداخت پیمانکاران و گندم کاران از طریق جمع آوری نقدینگی جامعه در قالب فروش اوراق مشارکت تهیه کند و این پول به دست پیمانکاران و سایر بدهکاران برسد تا رونق اقتصادی نیز ایجاد شود.
وی تصریح کرد: در عرصه پزشکی نیز مطالبه وجود دارد که این امر نیز برطرف خواهدشد.
وی افزود: 10 میلیون و 500 هزار تن از مردم که هیچ نوع دفترچه ای نداشتند همه آنان دارای دفترچه درمانی شدند.
وی با بیان اینکه هفت هزار و 500 واحد غیر فعال، نیمه فعال و دارای مشکل شناسایی شد افزود: برای سرمایه در گردش به این واحد ها کمک خواهد شد.
به گفته وی، در مرحله اول 16 هزار میلیارد ریال به این واحدها اختصاص داده می شود تا سرمایه ثابتی داشته باشند و همچنین فعال تر نیز شوند.
وی اظهار کرد: 327 واحد از این مجموعه نیز متعلق به استان است که 422 میلیارد تومان برای خراسان شمالی در نظر گرفته شده است.
وی خاطرنشان شد: تاکنون موفق شده ایم به سه هزار واحد تسهیلات پرداخت کنیم.
نوبخت در بخش دیگری از سخنانش گفت: خراسان شمالی استانی توانمند در زمینه های مختلف است.
معاون رئیس جمهوری گفت: در توزیع منابع باید عدالت رعایت شود و استان های کم برخوردار باید حمایت شوند.
نوبخت در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه یک نشست و هم اندیشی دیگر در آینده ای نزدیک با فعالان اقتصادی این استان برگزار خواهد شد تا گزارشی از اقداماتی که در راستای خواسته های این استان انجام می شود ارایه خواهد شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد
والا یكم با مردم رو راست باشین
باسلام و درود
-ضمن تشكر از مذاكره كنندگان كشورمان در مقابل 5+1 و سایر مقامات ذیربط در برجام ودست اوردهایی كه اقای رییس جمهور ،معاون رییس جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه،و بعضا سایر مقامات از حمایت برجام مطرح نمودند،ولی عملا میبنیم كه مشكلات مهم اقتصادی در كشور وجود دارد.بخصوص بیكاری ،گرانی،تعطیلی كارخانجات یكی پس از دیگری،عدم رونق فعالیتهای اقتصادی در بازار،افزایش هزینه های خدماتی مثل بهداشت و درمان،اموزش و پرورش بخصوص در استان ها و شهرهای مرزی . این مشكلات اقتصادی وجود دارد.به اعتقاد اینجانب دولت فعالیتهایی در این زمینه داشته ولی كافی نیست و جوابگوی ملت شریف ایران نیست.سیاست ها و استراتژی ها باید در جهت افزایش بهره وری و جلوگیری از بین بردن فساد های مالی و اقتصادی كشور باشیم.اینكه درست نیست در یك كشور اسلامی هر روز شاهد خواندن اخبار در مورد فساد اقتصادی و مالی باشیم .
-یكی از شاخص هایی كه در مورد وضعیت اقتصادی مهم هست همین افزایش نرخ ارز است كه نشان دهنده وضعیت اقتصاد ما در مقابل اقتصاد سایر كشور ها هست.
-دست اوردهای برجام از نظر جذب سرمایه گذاری خارجی و دانش فنی به كشور بطور شفاف خوشحال میشوم مطلع شوم .اینهمه سفرهایی كه مقامات كشورهای اروپایی به ایران داشتند و سفرهای مقامات و هیات های سیاسی و اقتصادی ایران به كشورهای جهان در این راستا چه دست اوردهای قابل لمس داشته است ؟ البته این فعالیتها بنظر خوب می اید ولی دست اوردها ی كاربردی مشخص نیست.
-اقتصاد عربستان متكی به نفت هست همانطور كه اقتصاد ما هست این كشورهای عضور اوپك از جمله ایران باید سیاست و استراتژی های رهایی از اقتصاد متكی به نفت (اقتصاد تك محصولی ) خودشان را رها سازند باید كار جدی كنند به سوی اقتصاد متنوع با بهره وری بالا.ایران كشوری پهناور دارای چهار فصل و منابع طبیعی خدادادی غنی لذا تكلیف هست كه اقتصاد ایران خودش را وابسته به میزان تولید و درامد نفت نكند.رییس سازمان برنامه برنامه و بودجه،وزرای اقتصاد،صنایع،كشاورزی،رییس كل بانك مركزی و سایر مقامات اقتصادی در كابینه دولت لطف فرمایند ما را از برنامه های رهایی از اقتصاد نفتی بطور شفاف مطلع فرمایند البته مجلس شورای اسلامی هم در این زمینه مسوول هست كه از دولت طرح های دولت برای رهایی از اقتصاد متكی به نفت بخواهد و مورد بررسی قرار دهد.
-اعتقاد دارم بهره وری در كشور پایین هست وظیفه دولت هست كه بهره وری را در كشور بالا ببرد خیلی علاقه دارم از این برنامه های دولت در بخش های مختلف بطور شفاف (دوری از كلی گویی و شعار پر هیز شود.دیروز در یكی از روزنامه ها مصاحبه ای با معاون محترم رییس جمهور در امور زنان خواندم تمام پاسخ هایی كه ایشان در مصاحبه دادند كلی و شعار بود من كه هرچی دقت كردم چیزی نفهمیدم این معاونت در این مدت چه كارهای شفاف و كاربردی انجام داده است).
با تشكر و ارزوی توفیق روز افزون
صدراله البرزی
مدرس،مشاور،پژوهشگر،نویسنده و مترجم
فارغ التحصیل از دانشگاه كالیفرنیای جنوبی و دانشگاه واشینگتن