
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
هر فناوری جدیدی که وارد بازار میشود، بسرعت دستخوش تغییر و بهروزرسانیهای متنوع میشود و طراحی پهپادهای رباتیک غولپیکری که قابلیت حمل کانتینرهای باری را داشته باشد از بهروزرسانیهای جالب برای پهپادهاست. آینده نهچندان دوری را تصور کنید که در آن آسمان بسیاری از شهرها و مناطق صنعتی مملو از پهپادهایی است که هر یک کانتینری را بلند کرده و در مسیری حرکت میکند!
برای رسیدن به این چشمانداز به تجدیدنظر در ساختار پهپادهای فعلی نیاز است. نکته اینجاست که این فناوری ابعاد کوچکی داشته و قابلیت حمل بارهای بزرگ و سنگین را ندارد. اما چارلز بمباردیر، طراح، مهندس و مخترع معروف کانادایی ایدههای جالب توجهی برای آینده این سیستمهای پروازی دارد.
مهمترین ایده این مخترع تحت عنوان شانگو (Shango) مطرح شده است. این پهپاد غولپیکر صرفا برای حمل محمولههای بزرگی نظیر کانتینر طراحی شده است. چنین سیستمهای پروازی قابلیت جابه جایی میلیاردها تن بار در سراسر جهان را خواهند داشت حال آن که هزینه ساخت، تعمیر و نگهداری آنها در قیاس با هواپیماها بسیار کمتر است.
در طرح کلی این مخترع آمده است که شانگو ایده مفهومی پهپادی است که میتواند کانتینرهایی به طول حدود 12 متر را از زمین بلند کرده و در آفریقا، مدیترانه و سایر مسیرهای تجاری جهان جابهجا کند. برخاستن به شکل عمودی و همچنین فرودی که نیاز به باند طولانی فرودگاه ندارد از مهمترین ویژگیهای این سیستم جدید پروازی در توسعه حمل و نقل هوایی کالاها محسوب میشود.
اما ویژگی مهم دیگری در این سیستم پروازی به چشم میخورد که نظر بسیاری از کارشناسان را به خود جلب کرده است. پهپاد شانگو موتورهایی دارد که قابلیت چرخش داشته، به طوری که نهتنها میتوان آنها را در حالت افقی برای پرواز مانند پهپادهای عادی قرار داد، بلکه این امکان نیز وجود دارد که با چرخش 90 درجه در وضع عمودی قرار بگیرند. در این حالت پهپاد با سرعت بسیار بیشتری به پرواز خود ادامه میدهد. از این ویژگی میتوان در مواقعی که بسرعت زیاد در جابهجایی کالاها نیاز است استفاده کرد.
تبدیل این ایده به یک محصول تجاری کمی زمانبر خواهد بود. این فرآیندی است که برای بسیاری از فناوریها از جمله پهپادها طی شده و ایده خلاقانه پهپاد کانتینربر نیز مستثنا از آن نخواهد بود. شاید تا چند سال پیش کمتر کسی تصور میکرد پهپادها تا این حد در صنایع مختلف کاربرد داشته باشند، اما حالا از پوشش تلویزیونی فوتبالها گرفته تا ردیابی گونههای جانوری در معرض خطر انقراض از آنها استفاده میشود.
منبع: popsci.com
مترجم: مهدی پیرگزی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
علاءالدین بروجردی نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با جام جم آنلاین:
ابوالفضل ظهره وند نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی روزنامه «جامجم» با سجاد سالاروند، نخستین کوهنورد ایرانی دارای معلولیت در مسیر صعود به هفت قله بلند دنیا