اولین شیشلیک را چه کسی روی ذغال گذاشت؟

شیشلیک غذای محبوب ایرانی‌هاست. غذایی که موقع خوردنش باید تشریفات را کنار بگذاری. باید دنده اش را به دست بگیری و مثل انسان‌های اولیه تکه‌های گوشت و چربی را گاز بزنی. برای انسان‌های شکمو گوشت حکم خوشمزه‌ترین خوراک را دارد. لذیذترین غذایی که می‌توان با گوشت درست کرد همین شیشلیک است. غذایی که خیلی‌ها برایش سر و دست می‌شکنند.
کد خبر: ۹۴۹۶۴۲
اولین شیشلیک را چه کسی روی ذغال گذاشت؟

به گزارش جام جم آنلاین، خبرگزاری فرهنگ رضوی با این مقدمه نوشت: در شهر تهران برای صرف این غذای گران‌قیمت باید ساعت‌ها در صف بایستید. تازه بعد از تحمل صف و شلوغی معلوم نیست که شیشلیک مرغوب گیرتان بیاید. در شهر مشهد ماجرا ساده‌تر می‌شود. می‌توانید به یکی از کافه‌های شهر ییلاقی شاندیز یا طرقبه در اطراف مشهد بروید و شیشلیک مورد نظرتان را سفارش بدهید. اما باز هم تضمینی نیست که جنس خوب گیرتان بیاید. بین کیفیت شیشلیک مرغوب و شیشلیک تقلبی تفاوت از زمین تا آسمان است. به خاطر همین تفاوت‌ها بوده که مسوولان و رستوران‌داران شاندیز تصمیم گرفتند مهارت پخت شیشلیک شاندیز را در فهرست آثار ملی ناملموس کشور ثبت کنند. این گزارش شامل همه چیزهایی است که شما می‌خواهید درباره این غذای 6 تکه و نحوه پختش بدانید.

رستوران‌دارها رقابت را کنار گذاشتند

با اکبر ایزدی، مدیر یکی از رستوران‌های بزرگ شاندیز هماهنگ کرده‌ام و او قول داده مراحل مختلف پخت شیشلیک 200 متری را توضیح بدهد. رستوران‌داران شاندیز در یک آشپزخانه جمع شده‌اند که پروژه پخت شیشلیک 200 متری را کلید بزنند. امام جمعه شاندیز اولین مسوولی است که مهمان جمع صمیمی‌شان می‌شود. حجت الاسلام والمسلمین بهمنی، امام جمعه شهرستان طرقبه و شاندیز از بخش‌های مختلف آشپزخانه بازدید می‌کند و به آشپزها خدا قوت می‌گوید. هنگامی که شروع به صحبت می‌کند، همه ساکت می‌شوند و دست از کار می‌کشند. «خدمت به زایران امام رضا(ع) یک عنایت الهی است. در این شهرستان کیفیت غذا خیلی مطلوب است. مردم می‌گویند در شاندیز اکثر رستوران‌ها غذای خوب می‌دهند. جلب اعتماد عامه مردم یک افتخار است. متاسفانه بعضی جاها پول می‌گیرند ولی غذا کیفیتی ندارد. شما از این جهت مایه آبرو شدید. این صفت باید حفظ شود. اسلام توصیه کرده با دیگران روراست و باصداقت باشید. صداقت و اعتماد یک ارزش است.»

ده نفر از رستوران‌داران شاندیز هزینه پخت شیشلیک 200 متری را تامین کرده‌اند. آنها رقابت را کنار گذاشته و با هم یکدل شده‌اند تا این کار به نتیجه برسد. داخل آشپزخانه بیشتر شیشلیک‌پزهای شهر را می‌توان پیدا کرد. آنها دور حاج آقای بهمنی جمع شده اند و هر کدام توصیه‌ای می‌کنند. «حاج اقا بفرمایین که اطلاع رسانی بشه، ما این شیشلیک‌ها رو قرار نیست بین مردم توزیع کنیم. امشب جاده مشهد- شاندیز ترافیک نشه. اینا رو می‌دیم به مراکز خیریه.»، «حاج آقا لطفا امشب اعلام کنین که مرکز شیشلیک ایران شاندیزه نه جای دیگه»، «حاج آقا به یکدلی رستوران‌دار هم اشاره کنین» و ...

چند نفر از پیشکسوتان شیشلیک‌پز شاندیز روپوش سفید بر تن می‌کنند و به سمت سیخ‌ها می‌روند. آنها افراد مسنی هستند که موهایشان را در این راه سفید کرده‌اند. بنا شده این پیشکسوتان آغاز کننده راه باشند و لیک‌های ابتدایی شیشلیک طویل را به سیخ بکشند.

آشپزها برای آماده کردن قطعه‌های شیشلیکی به چند گروه تقسیم شده‌اند و هر کدام کاری انجام می‌دهند. آنها ضایعات گوشت را می‌گیرند و لیک‌ها را برای خواباندن در پیاز آماده می‌کنند. از اکبر ایزدی، مدیر رستوران ارم شاندیز می‌خواهم که مراحل آماده سازی و پخت شیلیک را توضیح دهد. او همان‌طور که در طول آشپزخانه قدم می‌زند و قسمت‌های مختلف را نشانم می‌دهد می‌گوید: «اول راسته گوسفند را از قصابی خریداری می‌کنیم. روی این راسته یک چربی دارد که باید گرفته شود. دنده اش اگر بلند باشد کوتاه می‌کنیم. راسته تبدیل به یک گوشت لخت می‌شود که فقط مقدار کمی چربی دارد. البته این چربی از جنس دنبه نیست و با دنبه تفاوت دارد. ما حتی پوست روی گوشت را هم می‌گیریم. این ها را با ساتور به صورت دستی، دانه دانه خرد می‌کنیم تا لیک ها حاضر شود.»

خیلی تلاش می‌کنم که متوجه شوم آشپزهای شاندیزی در شیشلیک چه مواد افزودنی می‌زنند که این قدر خوشمزه می‌شود. آشپزهای آنجا جوابشان کلمه کوتاه «هیچ» است. به گفته آنها کیفیت گوشت است که شیشلیک شاندیز را از جاهای دیگر متفاوت می‌کند. حتی داخل پیاز خلال شده هم جز نمک و فلفل چیز دیگری نمی‌ریزند. «پیاز را آن قدر ماساژ می دهیم که آب بیندازد. داخل 15 کیلوگرم گوشت حدود 3 کیلوگرم پیاز می‌ریزیم. گوشت و پیاز را داخل یخچال می‌گذاریم تا منجمد شود. بعد از 48 ساعت لیک‌ها را به سیخ می‌کشیم. با گوشکوب های مخصوصی که خودمان طراحی کرده‌ایم گوشت‌ها را می‌کوبیم. هر گوشکوب 64 عدد برجستگی دارد. یک ساعت بعد سیخ آماده شده روی منقل می‌رود.»

سوال من همچنان بی‌جواب می‌ماند. این‌که چرا شیشلیک خانه به خوبی شیشلیک بازار نمی‌شود. اکبر ایزدی سعی می‌کند جوری حرف بزند که فوت کوزه گری‌اش لو نرود! «وقتی مقدار غذا بیشتر بشود کیفیتش بالاتر می رود. شما در یک قابلمه اگر ده دست کله پاچه بار بگذارید، خوشمزه تر از یک دست می‌شود. ما فوت کوزه گری را به کسی یاد نمی دهیم. نحوه پخت در کیفیت شیشلیک خیلی موثر است. مثلا این که شعله منقل چقدر باشد و هر سیخ چقدر روی منقل بماند. خیلی کارها باید بکنیم که گوشت به طعم واقعی اش برسد. اگر گوشت شیشلیکی روی منقل یک باد کمتر بخورد خام است و اگر یک باد بیشتر بخورد می‌سوزد.»

او که مدیر یکی از قدیمی‌ترین رستوران‌های شاندیز است به تفاوت پخت جوجه کباب و شیشلیک اشاره می‌کند و می‌گوید: «جوجه کباب یکنواخت گرما می‌خورد. به همین خاطر است که همه می‌توانند آن را درست کنند. ولی هر قسمت شیشلیک باید یک جور گرم شود.»

ایزدی در ادامه به نحوه قطع کردن تکه های شیشلیک اشاره می‌کند و توضیح می‌دهد که این کار خیلی تخصصی است. از کنار دستش یک خربزه برمی‌دارد و روی پوستش علامت می‌گذارد. چاقو را بالا می‌برد و از ارتفاع زیاد روی خربزه ضربه می‌زند. ضربه درست باید روی آن نقطه مشخص شده فرود بیاید. ایزدی می‌گوید: «ساطور حدود سه کیلو وزن دارد. زمانی که به گوشت می‌خورد حدود هفت کیلوگرم فشار می‌آورد. وقتی یک نقطه از دنده را برای قطع کردن نشانه می‌گیری، باید درست به هدف بزنی. دست باید این قدر مهارت داشته باشد.»

از 6لیک تا 10لیک

حجم زیاد گوشت و نحوه پخت دو عامل تاثیرگذاری هستند که ایزدی به آنها اشاره می‌کند. کیفیت مطلوب گوشت سومین عاملی است که مزه شیشلیک را دلپذیرتر می‌کند. «گوشت شیشلیک شاندیز از بره‌های نرینه تهیه می‌شود. ما از گوشت میش و بزغاله استفاده نمی‌کنیم. گوشت شهرهای مشهد، تبریز، کرمانشاه، آستارا و اردبیل جزو بهترین گوشت‌های ایران است. راسته گوسفند 13 دنده دارد. 14 دنده ندارد و 12 دنده هم ندارد. 2 دنده اش قابل استفاده نیست که ما آن را کنار می‌گذاریم. از هر راسته گوسفند در مجموع 10 تا 11 لیکش خوب است.»

یکی از آشپزهای شاندیزی که دارد حرف‌های ما را گوش می‌کند وارد گفتگو می‌شود و پرونده این بحث را می‌بندد. «شیشلیکی که در شاندیز پخته می‌شود یک طعم دیگری دارد. اگر مواد آماده‌اش را به اروپا ببرند و آنجا بپزند دیگر شیشلیک شاندیز نیست. گوشتی که از مشهد به شهرهای دیگر می‌رود هوا می‌خورد و سرد و گرم می‌شود. گوشت شیشلیک مثل یک بچه خردسال نیاز به مراقبت دارد.»

درباره این‌که اولین شیشلیک ایرانی توسط چه کسی پخته شده است روایت‌های متفاوتی وجود دارد. اکبر ایزدی، پسر حسن ایزدی می‌گوید: «در سال 1345 حاج حسین ایزدی با کمک برادرش حاج حسن برای اولین بار غذایی به نام شیشلیک را به مردم شاندیز معرفی کرد. او بعدها به «حسین شیشلیکی» معروف شد. شیشلیک توسط حاج حسین در شاندیز متولد شد و حاج حسن این غذا را بزرگ کرد و به ثمر رساند. فرزاندان این دو برادر الان صاحب 2 رستوران بزرگ در شاندیز هستند.»

این دو برادر از یک مغازه 20 متری شروع کرده‌ و روز به روز کسب و کارشان را گسترش داده‌اند. اسم «حسین شیشلیکی» را خود مردم برای رستوران انتخاب کرده‌اند. در واقع از مشهد می‌آمدند تا پیش «حسین» شیشلیک بخورند. ایزدی درباره سرگذشت زندگی پدر و عمویش توضیح می‌دهد: «حاج حسین و حاج حسن در نوجوانی همکار بودند و در یک نجاری کار می‌کردند. این دو برادر در شش سالگی و هشت سالگی یتیم می‌شوند و پدرشان را از دست می‌دهند. یک روز حسین می‌بیند که دست همکار نجارش قطع شده است. با خودش می‌گوید اگر دست من هم قطع بشود نمی‌توانم زندگی‌ام را بچرخانم. چون نه پس اندازی دارم و نه پدری که خرجم را بدهد. از شغل نجاری بیرون می‌آیند و سراغ پخت فرنی و کله‌پاچه می‌روند. یک بار دوستان عمویم به شاندیز آمده‌اند. رفقایش گفته اند چند تکه گوشت برای ما به سیخ بکش و بیاور. او هم همین کار را کرده است. به تدریج اضافه های راسته را درآورده و به شیشلیک امروزی رسیده است. حاج حسین در سن 25 سالگی اولین شیشلیک را در شاندیز می‌پزد.»

روایت دیگر درباره تاریخچه این غذای خوشمزه این است که در سال 1311 شمسی فردی مشهدی به نام کریم حاتم‌زاده‌هاشمی (معروف به کریم شیشلیکی) اولین شیشلیک را طبخ کرده‌است. بعدها خیلی از شاندیزی‌ها این مهارت را آموخته و به منطقه ییلاقی و خوش آب و هوای خودشان منتقل کرده‌اند. می‌توانیم بگوییم شیشلیک امروزی حاصل همکاری مشهدی‌ها و شاندیزی‌هایی است که هر کدام در تولد و رشدش نقشی ایفا کرده‌اند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۲ انتشار یافته: ۱۷
محسن
-
۲۳:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۵
۰
۰
اصل شیشلیك واسه تركاست مشهدی هیچی نمیتونه درست كنه كلا مشهد هیچی نداره بجز زعفران
امید
-
۰۹:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
من نه مشهدیم نه ترك ولی جدیدا نمیدونم چرا اینقدر تركها مدعی شدند. در ضمن ما ترك توی ایران عزیز و بزرگ نداریم آذری البته داریم...
توهم
-
۰۹:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
همه چی واسماس !!!!!!!!!
بابك خرم دین
-
۰۹:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
اقای پان ترك لطفاتعصبات قومی را كنار بگذارید...باید به عرض برسانم مشهدیها خیلی چیزها دارند مثل زرشك زعفران .خربزه و شیرینیجات خوشمزه لطفا برو تحقیق كن ببین سرزمین خورشید یا همان خراسان چه قدمت و اصالتی دارد
آبان
-
۱۰:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
داداش در مورد چیزی كه اطلاعات نداری اظهار نظر نكن شما ظاهرا كشور خودتو نمیشناسی فقط چون اومدی مشهد دور حرم رفتی دیدی زعفرون دارن كه معنیش این نیست كه مركز زعفرون ایران مشهده . زعفران محصول قایناته كه اونم در خراسان جنوبی واقع شده تازه 400 كیلومتر هم با مشهد فاصله داره. مشهدی همه رو درست میكنه شما خیلی به خودت فشار نیار. بدون تعصب با اینكه مشهدی هستم باید بگم كیفیت و قیمت غذا در مشهد هم عالیه هم مناسبه. حسین شیشلیكی هم یكی از رستوران های باسابقه مشهده حالا اصل شیشلیك مال آذربایجان باشه چه فرقی میكنه بعد هم اون شیشلیكی كه ترك ها ( ترك های آذربایجان و تركیه ) درست میكنن فرق داره اونا گوشت رو توی سركه یا شراب میخوابونن نه تو پیاز.این حكایت مثل اكبر جوجه است كه اون مدل جوجه رو خیلی جاها طبخ میكنن ولی اكبر جوجه تأسیسش مال مازندرانه بعد ها همه جا اكبر جوجه رو به نام خودشون زدن.
سرخس
-
۱۱:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
كه چی ؟ اصلاً مال شما ... فعلاً كه همه می رن شاندیز و طرقبه شیشلیك می خورن !!!!!!!!!!!
طرقبه
-
۱۱:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
خوش باش !!!!!!!!!! مال تو
عرفان
-
۰۰:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
۱
۰
شیشلیك مال مشهده تركا همیشه همه چیزو مال خودشون می دونند
حسین
-
۰۷:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
۰
۰
بهترین گوشت ایران رو لرستان داره.همه هم میدونن.نمیدونم چرا اسمی از این استان نمیبرید؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
عقل كل
-
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
بهترین نفت دنیا هم تو خاورمیانه استحصال می شه پس باید بگیم مهد پتروشیمی دنیا اینجاست؟؟؟
رسول
-
۱۱:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
۰
۰
متاسفانه باید به اطلاع تون برسانم كه اولین شیشلیك را قرقیز ها ابداع كردند و به عنوان غذای سنتی به ثبت رسانده اند . از لحاظ خوشمزه . نرمی . ظاهری شیشلیك قرقیزیها حرف نداره و همچنین قزاقها و مغولها. این هم بگم كلا زندگی بدوی انها دامداری و كوچ نشینی بوده و الان هم اكثر مردم ان دیار كوچ نشین وگوسفند چرا هستند
خاگینه
-
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
۰
۰
این كه اولین شیشلیك رو كی رو ذغال گذاشت خیلی مهم نیست ... مهم اینه كه كی اولین شیشلیك رو به دندون كشید !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
آشپز حرفه ای
-
۱۵:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
۰
۰
شیشلیك به تركی آذری şişlik نوعی كباب محبوب در كشورهای ایران، اتحاد جماهیر شوروی سابق، مغولستان است. در اصل شیشلیك از گوشت بره تهیه می‌گردد اما با توجه به علایق محلی و ترجیحات مذهبی ممكن است گوشت مورد استفاده متفاوت باشد .سیخ‌های شیشلیك یا تماماً از قطعات گوشت یا چربی و یا به طور متناوب (یك در میان) تكه‌های گوشت و چربی و سبزیجاتی مانند فلفل، پیاز و گوجه فرنگی تشكیل می‌شوند.
گوشت شیشلیك معمولاً به مدت یك شب در موادی مانند سركه، و یا میوه‌های ترش مزه به اضافه سبزیجات و ادویه‌جات خوابانده می‌شود. این در حالی است كه دیدن شیشلیك در منوی رستوران‌ها امری غیرعادی نیست، معمولاً در غرب آسیا سیخ‌های شیشلیك توسط فروشندگان خیابانی روی چوب یا زغال كباب می‌شوند و به فروش می‌رسند. شیشلیك معمولاً بر روی منقل، پخته می‌شود.
نرم افزار موبایل
-
۲۱:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
۰
۰
همه ایران سرای من است.به این چیزهابهاندبد
علی تهرانی
-
۱۰:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۷
۰
۰
باسلام:تا آنجا كه یادمه فرماندار شهرستان ورامین ماكه نمودنیم شیشلیك چی هست.
ایران كبیر
-
۱۱:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۸
۰
۰
آقای كه اومدی نظر دادی ایران ترك نداره اذری داره اصلا شما معنی این دو لغت و میدونی؟من میگم بدونی به اطلاعاته نداشتت اضاف بشه آذربایجان نام منطقه هس /ترك نامه یك نژاد زنده باد ایران كبیر
اهل تبریز
-
۱۲:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۸
۰
۰
مشهدیهای هموطن لطفا ناراحت نشید من خودم تركم ساكن تبریز/تبریز زیاد جوگیر داره و پر مدعا
سهم پزشکان سهمیه‌ای

ضرورت اصلاح سهمیه‌های کنکور در گفت‌وگوی «جام‌جم»‌با دبیر کمیسیون آموزش دیدبان شفافیت و عدالت

سهم پزشکان سهمیه‌ای

نیازمندی ها