
حتی سال 42 اتفاقی شبیه آنچه در ورامین روی داد در روستای فردو نیز تکرار شد با این تفاوت که در فردو ماموران رژیم، قیامکنندگان را به عقب راندند و کشتاری اتفاق نیفتاد. 15 خرداد سال 42 مردم فردو در حمایت از امام خمینی به رهبری غلامرضا حیدریان (پدر شهید حیدریان) کفن پوشیدند و تا روستای ویریج پیشروی کردند که با ممانعت ماموران روبهرو شده و در نتیجه به عقب رانده شدند.
در طول دوران تبعید امام نیز همیشه میان فردوییها و ایشان ارتباطاتی وجود داشت و جوانهای اهل فردو که برای کار به تهران رفته بودند (که بیشترشان در نانواییها و نفتفروشیها مشغول بودند) همیشه در جلسات انقلابی شرکت میکردند. به واسطه همین روحیه بود که وقتی جنگ تحمیلی آغاز شد جوانهای فردو برای حضور در جبههها پیشقدم شدند و حتی به فرماندهی شهید جعفر حیدریان (که امروز ورزشگاه شهر قم به نام اوست) پیش از آغاز جنگ به جبهههای نبرد علیه ضدانقلاب در کردستان رفتند، اما نخستین دفعهای که جوانان فردو به صورت دستهجمعی در جنگ حاضر شدند در منطقه تپه چشمه دزفول بود که در آن نیروهای ارتش و سپاه به صورت مشترک عملیاتی ترتیب دادند که منجر به اسارات 75 عراقی، کشته شدن 500سرباز بعثی و انهدام هفت تانک و نفربر شد. در این عملیات جمعی از جوانهای فردویی حضور داشتند که سنگ بنایی شد برای حضور دائمی مردم این روستا در دفاع مقدس.
در طول هشت سال جنگ، فردو 104 شهید تقدیم کرد و یادواره شهدای فردو ـ که هرسال برگزار و نام، یاد و خاطره 114 شهید گرامی داشته میشود ـ به سبب شهدایی است که مادرانی فردویی داشتند و خانوادههایشان خواستار حضور در یادواره بودند و البته چند جانباز جنگ تحمیلی که به مرور به خیل شهدا پیوستند.
غلامرضا شبخیز
پاسدار بازنشسته و عضو شورای روستای فردو
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفت وگوی اختصاصی تپش با سرپرست دادسرای اطفال و نوجوانان تهران:
بهروز عطایی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با حجتالاسلام محمدزمان بزاز از پیشکسوتان دفاع مقدس در استان خوزستان