بازیگران زیادی هستند که سالهاست آنها را در نقشهای مختلف میبینیم یا صدای آنها را در نمایشهای رادیویی میشنویم، بازیگران خوبی هم هستند، اما انگار در حاشیهاند، آنقدر محجوباند که در خانه مینشینند تا کارگردان یا تهیهکنندهای به یاد آنها بیفتد و نقشی برایشان در نظر بگیرد. این گروه از بازیگران نه اهل مهمانی رفتن هستند و نه مهمانی دادن.
نه اهل فضای مجازیاند و نه جشن و فرش قرمز و... خلاصه کلام اینکه هرچند توانایی این را دارند که مقابل دوربین نقش بازی کنند، اما اهل زد و بند و رابطه و... نیستند، برای همین گمنام میمانند، هرچند عاشق بازیگریاند و عمر خود را در این راه گذاشتهاند.
یکی از این بازیگران، صفا آقاجانی است؛ بازیگر نمایشهای رادیویی و سریالهای تلویزیونی. بازی او در سریالهایی مانند زمانه و دردسرهای عظیم را بهیاد داریم. زنی آرام و رنجدیده، اما صبور. با او درباره زندگیاش و اینکه این روزها چه میکند همصحبت شدیم.
متولد ارومیه هستید و خواهر شما معصومه هم بازیگر است و هم دوبلور، چطور شد که خواهران آقاجانی به سمت هنر و بازیگری و گویندگی رفتند؟
پدرم پیمانکار بود، به همین دلیل ما مجبور بودیم محل سکونتمان را تغییر دهیم. من و معصومه که سه سال از من کوچکتر است، در ارومیه متولد شدیم، شش ساله بودم که به تهران آمدیم، اما بعد از چند سال به تبریز رفتیم و مدتی در این شهر زندگی کردیم. در تبریز معصومه به دبیرستان هنر رفت و من از 17 سالگی کار در اداره فرهنگ و هنر تبریز را شروع کردم. یکی از کارگردانان تئاتر به معصومه نقشی را برای بازی در نمایشی که نویسندهاش زندهیاد غلامحسین ساعدی بود، پیشنهاد داد. من گاهی با خواهرم به پشت صحنه این نمایش میرفتم. یکی از نقشهای این تئاتر را خانمی 40 ساله بازی میکرد که بعد از مدتی به دلیل اختلافی که با کارگردان پیدا کرد، از بازی در این نمایش انصراف داد و کارگردان آن نقش را به من سپرد. در سن 17 سالگی نقش خانمی 40 ساله را بازی کردم که مورد توجه هم قرار گرفت. همین نقش باعث شد به بازیگری علاقهمند شوم و کارم را تا به امروز ادامه دهم.
بعد برای ادامه کار به تهران آمدید؟
بله! در آن زمان هنوز مردم شهری مانند تبریز نمیپذیرفتند که زنان هم در کار هنر و بازیگری باشند، به همین دلیل پدرم ما را تشویق کرد که برای ادامه کار به تهران بیاییم. آمدن ما به تهران مصادف شد با اتفاقاتی که به پیروزی انقلاب منجر شد و ما بعد از انقلاب توانستیم وارد حرفه بازیگری شویم و معصومه علاوه بر بازیگری توانست به عنوان دوبلور فعالیت خود را ادامه دهد.
چنین به نظر میرسد که در یک خانواده پرجمعیت بزرگ شدید؟
ما شش خواهر و برادر بودیم، خیلی با هم مهربان بودیم و در کنار هم خوش میگذشت. ما به دلیل شغل پدرم دور از فامیل و اقوام زندگی کردیم، اما به نظرم رفت و آمدهای فامیلی و دوستانه فرهنگ اجتماعی ما را ارتقاء میدهد، بخصوص برای بچهها خیلی خوب است چون آنها را از انزوا درآورده و بعد اجتماعی شخصیتشان را تقویت میکند.
در دورههای بیکاری و زمانی که به شما نقش کمتر پیشنهاد میشود، امورات زندگی را چگونه میگذرانید؟
بسختی! چون ما بجز بازیگری کار دیگری نداریم. وقتی جوان بودیم که به دلیل علاقه و عشقی که به بازیگری داشتیم، سراغ کار دیگری نرفتیم و زمانی متوجه شدیم که از این حرفه نمیتوانیم امرار معاش کنیم و امنیت شغلی و مالی نداریم که دیگر دیر شده بود و سن و سالمان اجازه نمیداد سراغ شغل دیگری برویم. وقتی جوان هستی و عاشق بازیگری، کاملا کور میشوی و نمیتوانی ارزیابی درستی از حرفهای که انتخاب کردهای، داشته باشی. من الان که موسپید این حرفه به حساب میآیم، به جوانانی که دوست دارند وارد حرفه بازیگری شوند، توصیه میکنم که بازیگری را به عنوان شغل اصلی و اول خود انتخاب نکنند و عمر خود را پای این کار نگذارند، اما آنها چون جوان هستند، به دنبال علاقه خود میروند و تا به سن و سال من نرسند، متوجه اشتباه خود نمیشوند.
استخدام رسمی رادیو هستید؟
نه! حدود 40 سال است که در حرفه بازیگری فعالیت میکنم، اما استخدام هیچجایی نیستم و حقوق بازنشستگی هم نمیگیرم. سال 84 رادیو با 23 نفر از بازیگران قدیمی قرارداد بست و آنها را بیمه تامین اجتماعی کرد که من هم یکی از آن 23 نفر هستم.
طاهره آشیانی - جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد؛
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد