داریوش ابراهیمزاده، حمید قاضیپور، حسین بیگدلی و پیروز مقصودینژاد تصویربرداری این مجموعه مستند را بر عهده دارند و شایان خلیلی، محمد قاسمی، سهیل صدیقی، محمد مظفری، هاتف عسگری و علیرضا ابراهیمزادگان شش مجری تهرانگرد هستند که هر کدام با توجه به روحیات و شخصیت خود، موضوعات مختلف این مجموعه را اجرا میکنند.
نگاه از زاویهای دیگر
سیاوش ابراهیمزاده، تهیهکننده تهرانگرد درباره اهداف ساخت این برنامه به جامجم گفت: هدف این است که به تهران از زاویهای دیگر نگاه شود. اهالی تهران با توجه به وسعتی که این شهر دارد نمیتوانند آن را خوب ببینند و به واسطه این برنامه قادر خواهند بود شهرشان را بهتر ببینند.
وی افزود: تاکنون در صدا و سیما سابقه نداشته یک برنامه مستند با مدت زمانی 30دقیقه هر روز پخش شود. به همین سبب ساخت این مستند بسیار دشوار بود به طوری که روزی 18 ساعت کار میکردیم.
این تهیهکننده با اشاره به این که خود، طبیعتگرد بوده و در این برنامه به جاذبههای گردشگری و اکوسیستمی نیز توجه دارد خاطرنشان کرد: مردم تهران زمانی برای گردشگری ندارند و هنگامی که بحث این مقوله به میان میآید به یاد شمال و استانهای دیگر میافتند در صورتی که استان تهران روستاهای زیادی دارد و در شهر نیز بافتهای تاریخی بسیار گستردهای موجود است.
ابراهیمزاده درباره منابع و مستندات استفاده شده درتولید مجموعه تهرانگرد نیز توضیح داد: ما یک گروه تحقیق و پژوهش داریم که شامل یک مردمشناس، جامعهشناس و تهرانشناس است. همچنین در کنار این افراد از منابع مکتوب نیز استفاده میکنیم. فکر نمیکنم در حوزه تهران، شخصی به اندازه من مستند تولید کرده باشد، یعنی از زمانهای دور، تهران و مسائل آن دغدغهام بوده است.
خیابانهای فرعی در تهرانگرد
تهیهکننده تهرانگرد معتقد است این برنامه هیچوجه تشابهی با مستند «ایرانگرد» ندارد. ابراهیم زاده در این باره توضیح داد: ایرانگرد فقط روی بحث گردشگری تمرکز دارد ولی ما به مسائل و موضوعات دیگر نیز میپردازیم. تهران نشانگر کل ایران است و بسیاری از سازمانها، ادارهها و وزارتخانهها در این شهر قرار دارند. لذا این موارد نیز از جمله موضوعاتی است که در این مستند به آنها توجه کردیم و علاوه بر این به روستاها و عشایر تهران و همچنین خیابانهای فرعی و اصلی و... نیز پرداختهایم.
وی همچنین درباره مخاطب هدف این مجموعه مستند عنوان کرد: مخاطب تهرانگرد عام است. از تمام اقوام در تهران زندگی میکنند و ما برای آنها کار میکنیم لذا هدفمان تنها اهالی تهران نیست.
نگاه ارزان به مستند
این مستندساز ضمن تاکید بر این که باید به مستند بها داده شود، گفت: مستندسازی هزینههای زیادی دارد و اگر ما از بودجه اثر کم کنیم کیفیت کار پایین میآید. مشکلی که وجود دارد نگاه ارزان به مستند است در حالی که مستند یک سند و داده است و میتواند برای سالهای آینده یک مرجع باشد. یک مستند باید بتواند جریانسازی کند و مشکلات را هویدا و عینی سازد تا بتوان آنها را حل کرد.
قاعدهمندی در مستندسازی
هاتف عسگری یکی از شش مجری ـ کارگردان تهرانگرد است که بیشتر اجرای قسمتهایی را بر عهده دارد که به مسائل فرهنگی و اجتماعی پایتخت میپردازد.
وی در ارزیابی خود از این مستند گفت: مستندسازی برای تلویزیون قاعده و چهارچوب خودش را دارد و میتوان گفت اولین تفاوت تهرانگرد با سایر مستنداتی که در این زمینه ساخته شدند رعایت قواعد برنامهسازی است.
عسگری ادامه داد: این مستند از لحاظ موضوعی فراگیری زیادی دارد چرا که محدود به جغرافیا نیست. در تهران به عنوان پایتخت سوژههایی وجود دارد که نمیتوان به آنها در قالب غیرمستند پرداخت، چون موضوعیت ندارند.
مجری برنامه تهرانگرد معتقد است: یکی از دلایلی که مردم تهران جاذبههای آن را نمیشناسند، قدمت این شهر است. تهران را بیشتر از منظر رفتار اجتماعی و کنش و واکنش بین افراد یک شهر بزرگ میتوان مطرح کرد تا از منظر اماکن تاریخی و گردشگری، چرا که جاذبههای تهران با قدمت خیلی زیاد، کمتر به چشم میخورد در حالی که ممکن است در شهرهای دیگر این جاذبهها بیشتر باشد. با این حال تهرانگرد پتانسیل این را دارد که جاذبههای موجود پایتخت را بررسی کند.
شبنم قدمی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد