به گزارش جام جم آنلاین، بررسی اجمالی مشکلات مالی و نوسان درآمد کشاورزان خرده مالک و پیشه وران و صاحبان کسب و کارهای کوچک در زمانهای گذشته و اکنون نشان میدهد که در برخی از مقاطع و ماههای سال سطح درآمد صاحبان مشاغل خویش فرما خوب و مساعد است و علاوه بر تکافوی هزینههای زندگی، آنان قادر به پس انداز نیز هستند اما در برخی از دورهها و ماهها نسبت درآمد به هزینه کاهش مییابد و در تامین هزینه جاری زندگی دچار مشکل میشوند.
به عبارت دیگر؛ نوسان درآمد صاحبان مشاغل خویش فرما به علل مختلف مانند از رونق افتادن یک حرفه و یا اختلافات مالی و یا حوادث فیزیکی مثل از کارافتادگی موقت یا دایم فرد ایجاد میشود زیرا آنها در شغل خویش بطور عادی ابقا هستند ولی عواملی دیگری مثل تورم و کاهش قدرت خرید مشتریان و یا تغییرات فصلی و رکود ناشی از آن خطرساز است.
یک مدرس و مشاور بیمه میگوید: از گذشتههای دور، این نوسانات درآمدی مشکل صاحبان مشاغل کوچک در سرتاسر دنیا و در کشور ما رایج بوده و هست. از چند دهه گذشته در ایران با استقرار نظام اداری در کشورمان واستخدام کارکنان دولت و بعدها تاسیس سازمان تامین اجتماعی بخشی از مردم کارمند دولت و از جمله کارکنان شرکتهای مختلف شدند. این افراد حقوق نسبتاً پایین که نسبت به صاحبان درآمدهای بالا در جامعه بسیار کمتر است دریافت میکردند و مینمایند اما از ثبات، امنیت و نظم خاصی درآمد آنها برخوردار است. به همین دلیل اصطلاح آب باریکه و تمایل مردمی که قرنها در سابقه تاریخی ذهنی خود از نوسان درآمد رنج برده اند به یک توصیف جامع از مشکلات افراد خویش فرما تبدیل شد و توسط دو کلمه میتوان یک کتاب مفهوم استخراج کرد.
حمیدرضا حاجی اشرفی معتقد است: اکنون نیز علی رغم تلاش دولتها برای کارآفرینی و تشویق جوانان و جویندگان کار به سرمایه گذاری و ورود به عرصه فعالیتهای خود اشتغالی، تمایل خانوادهها و جوانان برای ورود به این مشاغل پایین است. گوشهای کوچک از دلایل این عدم تمایل و علاقمندی ایرانیان به «آب باریکه» و استخدام در یک سازمان دولتی و خصوصی را بطور اجمال اشاره شد.
بنابراین اگر دولت محترم بخواهد از طرح های کارآفرینی روستایی و مناطق کمتر توسعه یافته و نیز توانمندسازی شغلی در شهرها استقبال شود لازم به طراحی و برنامه ریزی مقابله با ریسک «نوسانات درآمد» ادواری در مشاغل خویش فرما ودر کسب و کارهای نوپا میباشد .این پیشنهاد به مفهوم پرداخت یارانه و یا حمایتهای دولتی از بخش خصوصی نیست و بلکه فقط اجرای مدیریت ریسک وآموزش مدیریت هزینه و درآمد در مشاغل و در زندگی روزمره صاحبان مشاغل آزاد نوپا تلقی نماییم و برای رفع این مشکل اگر بخواهیم ضریب اشتغال و بهره وری کل در اقتصاد ملی ارتقا یابد لزوم چاره اندیشی به شدت احساس میشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد؛
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد