اما این موضوع برای گروهی از کشاورزان و باغداران به عنوان فرصتی قابل توجه بوده تا بتوانند با تغییر در شیوه سنتی کشت خود علاوه بر ارتقای کیفی محصول تولیدی، افزایش تولید را نیز تجربه کنند. این دیدگاه اصولی و استفاده از فناوریهای نوین در زمینه محصولات باغی باعث شد تا عبدالرضا نصیری بهعنوان باغدار نمونه سال زراعی جاری شناخته شود. جامجم گفتوگویی کوتاه با این باغدار نمونه داشته تا رمز موفقیت خود را برای علاقهمندان بگوید.
در رابطه با کار فعلیتان توضیح مختصری دهید.
در حال حاضر مشغول پرورش و تولید میوههای هستهدار (هلو و شلیل) هستم.
به عقیده شما مهمترین نیاز کشاورزان چیست؟
فکر میکنم مهمترین نکته برای یک کشاورز دریافت اطلاعات علمی از متخصصان و استادان کشاورزی یا استفاده از تجارب کشاورزان موفق و کارآزموده دیگر است. چون در غیر این صورت با موفقیت همراه نخواهد بود.
با این شیوه کشاورزان ضمن آشنایی با فناوریهای نوین متوجه میشوند امتیاز استفاده از این فناوریها چیست و چه کمکی در زمینه تولید آنها خواهد داشت. بهعنوان مثال با بهکارگیری فناوریهای نوین در نهادهها، آزمون خاک و مسائل دیگر همانند آبیاری بهینه، آبیاری قطرهای یا بارانی، میتوان در شرایط آب و هوایی مختلف محصولی باکیفیت و اقتصادی تولید و روانه بازار کرد.
شما برای شروع چقدر سرمایه در اختیار داشتید؟
لازم به یادآوری است که تقریبا یکونیم قرن پیش جد پدری من در منطقه شهریار کشاورز بوده، به همین دلیل این شغل نسل به نسل در خانواده ما وجود داشته است. اما درباره سرمایه باید بگویم سرمایه اصلی یک کشاورز، زمین زراعی اوست. ولی همانطور که میدانید در سالهای گذشته به کشاورزان برای زمینی که روی آن کارمیکردند سند داده نمیشد ولی با توجه به تغییر قانون در سال 1359 من توانستم از طریق هیات واگذاری سند زمین اجدادیام را دریافت کنم و رسما در سال 1361 کارم را روی زمین خودم شروع کردم.
یکی از شیوههای مبارزه نوین با آفات محصولات استفاده کمتر از مواد شیمیایی است. شما در این زمینه چه سیاستی را دنبال کردهاید؟
با کسب تجربه 36 ساله در امر کشاورزی و با استفاده از توصیههای کارشناسان تغذیه و گیاهپزشکان، در اواخر شهریور به مدت یک ماه تا یک ماه و نیم شروع به سمپاشی درختان میکنم، به این ترتیب نه تنها درخت در مقابل بیماریها مقاوم میشود بلکه با توجه به گذشت زمان محصولات سالمی را به بازار عرضه میکنم.
به عقیده من وقتی از نظر متخصصان کشاورزی استفاده میکنیم، میتوانیم نسبت به اکثر تهدیدهای موجود مقاومت داشته باشیم و از نظر بهداشتی محصولات قابل قبول بازار را تولید کنیم.
در واقع به نوعی تاکید بر بهرهوری شده است چون با استفاده از کمترین مواد شیمیایی مثل کود و سموم مختلف میتوانیم محصولی کیفی و کمی خوبی را وارد بازار کنیم. به عنوان مثال مگس مدیترانهای آفتی برای درختان محسوب میشود که در طول سال از اوایل فصل بهار تا اواخر پاییز باغات را مورد هجوم دائمی خود قرار میدهد. بنابراین نمیتوان تمام مدت سال درختان را سمپاشی کرد پس تنها راه ممکن بهکارگیری (تله فرغونی) برای به دام انداختن این مگس است و با سمپاشی محدود بر درختان بهتبع محصول مرغوبتر، باکیفیتتر و خوشمزهتری تولید میشود.
یکی از مشکلات امروز صنعت کشاورزی ایران کمآبی است؛ برای غلبه بر این مشکل چه روشی را بهکار گرفتهاید؟
من بهعنوان کشاورز پیشرو در آبیاری قطرهای با هزینه شخصی تمام درختان را با این روش آبیاری میکنم. ضمن اینکه وقتی از شیوه سنتی استفاده میکنیم با تکرار این کار در هفته نهتنها موجب آسیبرسانی به ریشه درخت میشود بلکه از اکسیژنگیری درخت جلوگیری کردهایم. آبیاری قطرهای به دلیل اینکه بهصورت مخروطی آب را به ریشه درخت میرساند، موجب صرفهجویی 50 درصدی در میزان مصرف آب میشود. پس به قول معروف با یک تیر دو نشان زدهام.
برای اعتماد مشتریان خود چه شیوهای را به کار میگیرید؟
بهطور کلی تولید محصولات غذایی یا کشاورزی نیازمند اعتماد متقاضیان است.
بنابراین هرچه اطلاعات قابل قبولتری از تولیدکننده یا حتی روند تولید در اختیار خریداران قرار دهید، میتوانید از آنها اعتماد بیشتری به دست آورید. من به همین دلیل مشخصات مزارع و همچنین راههای ارتباطی شرکت را روی بستهبندیها درج میکنم. اطلاعات ما با توجه به نوع محصول نمیتواند روی خود میوه درج شود ولی بستهبندیها همه مشخصات را دارد. به این ترتیب مشتری و متقاضی محصولات ما میداند چه چیزی و از کدام تولیدکننده خرید کرده است.
رمز موفقیت من استفاده از پایههای بذری و رویشی توصیهشده سازگار با اقلیم منطقه، مدیریت بهینه مصرف آب با استفاده از دستگاههای آبیاری قطرهای، انجام آزمون خاک، آب، برگ و مصرف عناصر غذایی براساس آزمونها، استفاده از سموم بیولوژیک و تله فرغونی برای کنترل آفات و بیماریها بوده است.
مهدیه آخوندزاده - اقتصاد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب