پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، انتظارها برای بهبود روابط روسیه و آمریکا بیشتر شد، اما برخی تاکید دارند که ترامپ هیچگونه درک درستی از پیچیدگیهای سیاست و تهدیدهای روسیه ندارد وتاجر و بازرگانی است که امکان دارد امنیت ملی آمریکا را دستخوش مشکل کند.
دکتر مسعود گودرزی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر اینکه راهبردهای خارجی آمریکا با روسیه صرف گفتارهایی که در صحبتهای مسئولان دو کشور در دوره انتخابات دیده شده نمیتواند محقق شود، تاکید کرد که آمریکا ملزم است با متحدان اصلی خود در اروپا رایزنی کند بنابر این درخصوص نزدیکی با روسیه نیازمند پیش نیازهایی است.
وی در گفتوگو با جام سیاست در مورد روابط آینده دو کشور به سوالاتمان پاسخ داده که میخوانید.
با حضور ترامپ، موازنههای قدرت مخصوصا با روسیه چه ابعادی پیدا خواهد کرد؟
انتخاب ترامپ، بیش از آنکه پاسخی به مشکلات خارجی آمریکا باشد، یک تغییر رفتار و مطالبه داخلی برای ملت آمریکا بود. در حوزه مسائل خارجی قطعا در سیاست خارجی آمریکا یک استمرار را شاهد خواهیم بود و این استمرار برگرفته از استراتژی این کشور برای تامین منافع ملی در خارج کشور تصویر و ترسیم شده است، اما درخصوص روسیه آنچه از رفتارهای شخصی آقای ترامپ برداشت میشود این است که آنان بتواند تغییر سیستمی و ساختاری در مناسبات آمریکا با روسیه ایجاد کنند که به نظر میرسد چنین چیزی با وجود شرایط فعلی محقق نخواهد شد. البته هرچند نزدیکی دو کشور در الفاظ مسئولان دو کشور دیده میشود اما راهبردهای خارجی آمریکا با روسیه صرف گفتارهایی که در صحبتهای مسئولین دو کشور در دوره انتخابات دیده شده نمیتواند محقق شود چون آمریکا ملزم است با متحدان اصلی خود در اروپا رایزنی کند. آمریکا درخصوص نزدیکی با روسیه نیازمند پیشنیازهایی است، لذا آنچه در دوره ترامپ راجع به روسیه اتفاق خواهد افتاد تنها نزدیکی گفتاری خواهد بود و تبدیل این رابطه به استراتژی عمیق، نیازمند زمان و حضور آقای ترامپ در مصدر قدرت است تا بعدا ببینیم رفتارهای ایشان نسبت به روسیه چطور خواهد بود.
به هر صورت آنچه امروز در مناطق و حوزههای استراتژیک دیده میشود اختلاف نظر جدی میان روسیه و آمریکاست بهطوری که شاهدیم در سوریه اجازه داده نمیشود نزدیکیها در گفتار و در عمل محقق شود.
اشاره به بحث سوریه داشتید. آقای ترامپ گفته ما نباید در سوریه حضور پیدا میکردیم. فکر میکنید در مقام ریاستجمهوری آمریکا آیا این کشور با روسیه در بحث سوریه همکاری خواهد کرد و حضورش را در خاورمیانه کمرنگ خواهد نمود؟
ترامپ دقیقا ایدههایی برای حضور آمریکا در عرصه بینالملل دارد که بوش پسر داشت. در دوره بوش، خانم رایس گفته بود که آمریکا تلفن اورژانس دنیا نیست، یعنی آمریکا کشوری نیست که هر جای دنیا اتفاقی بیفتد زنگ بزنند تا برود و مشکلات را حل کند، اما وقتی بوش به ریاست جمهوری رسید آنچه را گفته بود اتفاق نیفتاد و در عمل مداخلات بینالمللی این کشور خیلی بیشتر شد. لذا در این دوره از حضور جمهوریخواهان بر مسند قدرت همین مساله را خواهیم دید هر چند که آقای ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری گفته بود که ما نباید انرژی و نیروی آمریکا را در دیگر مناطق هزینه و صرف کنیم اما آنچه در عمل اتفاق خواهد افتاد قطعا چیزی نیست که در دوران انتخابات آقای ترامپ گفته شده است. بر این اساس سخنان ترامپ برای مصارف داخلی است و منافع کشوری مثل آمریکا با حضور در منطقه و با ایجاد بحران به دست میآید و اینگونه است که میتواند خود را تثبیت کند. بنابر این برهم اشفتگی و ایجاد بحران از جمله مباحثی است که در سند امنیت ملی آمریکا برای محورهای اساسی که مدنظرشان هست ضروری دیده شده است. با در نظر گرفتن این استراتژی سوریه نقطه تلاقی برای آمریکا و روسیه نخواهد بود تا بتوانند از این طریق به یکدیگر نزدیک شوند. البته شاید روسیه برای مدیریت سیاسی سوریه، مطابق رفتارهای سیاست خارجی خود که از قدیم دیده شده در یک بدهبستان با هر گروهی اقداماتی را انجام دهد، اما اینکه بخواهد مناسبتش با آمریکا را در محور و مکان سوریه تعیین نماید بسیار بعید به نظر میآید.
روابط ترامپ با ایران بخصوص بهدلیل نزدیکی ایران به روسیه چگونه خواهد بود؟
مهمترین محور روابط یا شاه بیت مسائلی که میتواند ذیل آن سایر مناسبات دو کشور تعریف شود و مابقی حوزههای مناسباتی دو کشور مورد ارزیابی قرار گیرد بحث توافق برجام میان ایران و 1+5 است. در برجام آنچه تا الان دیده شده این است که ایران به تمامی تعهداتش عمل کرده، اما آمریکاییها همچنان بد عهدی میکنند که همین امر منجر شده که ایران از رفتارهای آمریکا درخصوص برجام خصوصا در حوزه تعاملات بانکی انتقاداتی داشته باشد. قطعا در بحث توافق برجام آمریکا هم نمیخواهد نقضکننده برجام باشد و مشاوران ترامپ این را به رئیسجمهور این کشور خواهند گفت، توافقی که انجام شده باید با پایبندی آمریکا به دلایل مختلف همراه باشد، چون عدم پایبندی به توافق برجام از سوی آمریکا میتواند وجهه بینالمللی این کشور و منافع مالی واقتصادی آمریکا را تحتشعاع قرار دهد. از آنجایی که سرمایهگذاری آمریکاییها در ایران بخصوص در مباحث نفتی دارای اهمیت است، قطعا این کشور برای اینکه نتوانسته در بازار جمهوری اسلامی ایران حضور داشته باشد متضرر شده، لذا با حضور در اجلاس کمیته مشترک، بالاتفاق به پایبندی خود به توافقات برجام تاکید کردند که این نشاندهنده این است که آنان بهدنبال این هستند که برجام اجرایی شود.
ضمیمه جام سیاست جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب