به گزارش جام جم آنلاین از مهر، محسن رضایی در نشست خبری با نمایندگان رسانه های خارجی حاضر در تهران در خصوص وضعیت یمن و شهادت رئیس شورای سیاسی آن کشور اظهار داشت: بی تردید شهادت رئیس شورای سیاسی یمن به عنوان یک جنایت جنگی تلقی خواهد شد و رفتارهای اخیر عربستان، نشان دهنده ناامیدی سعودی هاست و یمنی ها باید مسببین این جنایت را تحت پیگرد قرار دهند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر وجود برخی نارضایتی ها و اعتراضات معیشتی مردم گفت: از ابتدای انقلاب به این توانایی رسیده ایم که از تهدیدها، فرصت بسازیم، در جنگ تحمیلی نیز با آنکه در محاصره اقتصادی و تحریم تسلیحاتی بودیم، با توان علمی و کوشش و فداکاری به اقتدار رسیدیم و اطمینان دارم که می توانیم از دل ناآرامی ها و اعتراضات هم به شکوفایی اقتصادی برسیم، البته متاسفم که برخی از دولتمردان ما نمی خواهند از این فرصت برای شکوفایی اقتصاد ایران استفاده کنند.
استاد دانشگاه جامع امام حسین(ع) گفت: بخشی از مشکلات ما مربوط به تحریم های اقتصادی است که در مبادلات ارزی ما اخلال ایجاد شده است، یکی از دلایل آن این است که آمریکایی ها در اجرای برجام هم سنگ اندازی می کنند. ضعف مدیریت اقتصادی در ایران و تفکر اشتباه برخی مسئولان در مواجهه با مشکلاتی نظیر بحران ارزی هم از مشکلات ماست.
وی افزود: ایجاد التهابات توسط عوامل نفوذی دشمنان هم به مشکلات ارزی ما دامن زده است که قیمت های کاذب و حبابی را به بازار تحمیل کردند. مسائلی مانند رانت خواری، فساد و قاچاق هم در کشور هست که می توانیم بر آنها غلبه کنیم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوالی در خصوص آینده وضعیت سوریه گفت: دیر یا زود آمریکایی ها از سوریه خارج خواهند شد. فرماندهی مرکزی آمریکا، در هفته های اخیر جلساتی با فرماندهان ارتش های عربی برگزار کرده که در شمال فرات مستقر شوند، این ارتش ها اکنون هم در یمن هستند و به عربستان کمک می کنند ولی پیشرفت خاصی انجام نداده اند. آمریکایی ها هم حتی نمی توانند در بخش کوچکی از سوریه امنیت را تامین کنند.
رضایی ادامه داد: این طرح یک رویای غیر قابل عمل است، ارتش های عربی درصورت ورود به سوریه احتمالا با ترکیه هم مشکل پیدا خواهند کرد، در نیروهای زمینی عربی، افراد مسلمان زیادی هستند که مخالف اشغالگری سرزمین های اسلامی هستند.
وی گفت: آینده سوریه کاملا امید بخش است. مردم سوریه کاملا دوستان و دشمنان خود را می شناسند. دولت سوریه هم در سخت ترین حوادث قابلیت خود را نشان داد، هم در مذاکرات سیاسی و هم در صحنه مقاومت دولت سوریه قابلیت های خوبی از خود نشان داده است. ما از مذاکرات سوری_سوری حمایت می کنیم تا از دستاوردهای مردم سوریه حمایت کنیم، این پیام مخفی که عربستان هم این روزها دولت سوریه را به رسمیت می شناسد، نشان دهند پیروزی مردم سوریه است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوالی دیگر در موضوع تحولات یمن تصریح کرد: ما معتقد به اصلی هستیم که سرنوشت هر ملتی را باید خود مردم آن کشور تعیین کنند، مذاکرات یمنی - یمنی باید جایگزین تجاوز و تحریم و محاصره شود. مشکلات غذایی و دارویی مردم و بمباران یمن برای ما قابل قبول نیست. هر کشور که پشتیبان متجاوزان باشد، لکه ننگی در تاریخ خود خواهد داشت.
رضایی در پاسخ به سوالی در خصوص انتقال داعش به شمال افغانستان و حملات داعش علیه شیعیان در افغانستان و موضع ایران در این رابطه اظهارداشت: ما اگر در عراق و سوریه فعال هستیم به دلیل دعوت رسمی دولت هاشان است، ما روش آمریکایی ها در سیاست خارجی و لشکر کشی به کشورها را قبول نداریم، افغانستان ۴۰ سال است که در خون و آتش به سر می برد.
وی افزود: افغانستان مدت ها تحت اشغال شوروی بود. بعدا القائده و طالبان وارد شدند و بعد از آنها امریکا به افغانستان حمله کرد والان و داعش در افغانستان وارد شده است، سال ها ناامنی به بار آورده اند. کشورهای مسلمان باید به امنیت افغانستان اهمیت به دهند و در ایجاد امنیت همکاری کنند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوالی در مورد روابط تجاری ایران با کشورهای حاشیه خلیج فارس و جلب اعتماد تجار این کشورها تصریح کرد: الان چه کسی قطر را محاصره کرده است؟ چه کسی به یمن حمله کرده است؟ چه کسی به سوریه و عراق حمله می کند؟ ملک فهد در هنگام اشغال کویت، در یک سخنرانی از کمک هایش به عراق در جنگ صدام با ایران خبر داد و از حمله صدام به کویت انتقاد کرد، ما بعد از جنگ، عربستان و کویت را بخشیدیم؛ اما آنها بحث خلیج عربی را مطرح کردند در حالی که در اسناد آنها هم نام این خلیج فارس است.
رضایی اظهار داشت: ما به آنها می گوییم که دشمن ما اسرائیل است. چرا با ما همراه نمی شوید. یک دلیلش آن است که رسانه های استعماری نمی گذارند ما مسلمانان متحد شویم. ما طرفدار منطقه اسلامی واحد هستیم تا صلح و امنیت و برادری را در بین خود جاری کنند. ما به دنبال صدور فکر و اندیشه خود بوده ایم. در لبنان و سوریه و عراق برای دفاع وارد شدیم.
وی ادامه داد: ایران هرگز به کشوری حمله نکرده است؛ ما با ظلم و تجاوز مخالفیم، ما با غده سرطانی اسرائیل سر سازش نداریم. این ارزش های ملت ماست. البته علاقه داریم که این ارزش ها را صادر کنیم. دشمنان مخالف طنین افکنی صدای ما و ندای مسلمانان در جهان هستند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوالی در خصوص کارشکنی های آمریکا در سرمایه گذاری اروپایی ها و موضع ایران گفت: پس از برجام ایران حدود ۴۰ میلیارد دلار برای سرمایه گذاری غربی ها امضا کرده که محقق نشده است، نظر شما در موضوع همکاری اروپایی ها با ایران چیست؟ گفت: ما به دنبال همکاری های جدید پس از برجام بودیم. در ابتدای کار اروپایی ها خوب همکاری کردند اما کارشکنی های آمریکا، مانع سرمایه گذاری های جدید شد. امریکایی ها با بانک های اروپایی تماس گرفته اند و آنها را هراسان کرده اند و بخش خصوصی اروپایی را از سرمایه گذاری در ایران بر حذر داشته اند. این کار آمریکایی ها خلاف رویه های بین المللی است.
رضایی در پایان خاطرنشان کرد: صحبت های آقایان ظریف و شمخانی در موضوع خروج آمریکا از برجام کاملا جدی است، در صورت خروج آمریکا از توافق برجام، ما از «ان.پی.تی» خارج خواهیم شد، ما هزینه های زیادی را در برجام انجام داده ایم و حاضر نیستیم هزینه هایمان بی فایده بماند و وارد هزینه های جدیدی شویم، خروج ما از «ان.پی.تی» طبق مفاد آن قانونی است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد