عباس میرهاشمی در گفت وگو با جام جم آنلاین با اشاره به شکل گیری انجمن عکاسان دفاع مقدس گفت: جمعی از دوستانی که دغدغه گردآوری اسناد تصویری مقاطع مهمی از همچون جنگ تحمیلی و انقلاب را داشتند، این مرکز رابا هدف حفظ و نشر آثار انقلاب و دفاع مقدس تشکیل دادند تا برای آیندگان و پژوهشگران این حوزه قابلیت استناد و استفاده داشته باشد.
وی با بیان اینکه انجمن مذکور از سال 80 با ادغام در «بنیاد فرهنگی روایت» بطور جدی فعالیت خود را شروع کرده، افزود: این مجموعه در شناسایی اسناد، منابع جنگ و سوژه های مصور دوران جنگ تلاش می کند تا قابلیت پژوهش و نشر به طور مطلوبی پیدا کند. به همین دلیل ما در گام اول به منظور نگهداری بهتر از تصاویر جمع آوری شده بخش ساماندهی و بهینه سازی را راه اندازی کردیم.
عکاس دوران دفاع مقدس در پاسخ به این سئوال برای مستند نمودن تصاویر گردآوری شده چه اقداماتی صورت گرفته است، تصریح کرد: بخش معاونت پژوهشی ما با هدف قابلیت استناد به عکس ها اطلاعاتی از قبیل خود عکاس- تاریخ و محل عکاسی- شرح و موضوع واقعه ونیز زمان عکاسی را استخراج کرده است و این اقدام موجب شد مجموعه آرشیوی انجمن به سندی ماندگار و پژوهشی تبدیل گردد. از طرفی دوستان برای غنای بیشتر آثار به تدوین و انتشار نظرات کارشناسی صاحب نظران در ارتباط با تصاویر مربوطه مبادرت کردند.
وی خاطر نشان کرد: پیرامون تاریخ دفاع مقدس مرکز علاوه بر مستند سازی به تولید محتوا روی آورده و در همین ارتباط افزون بر انتشار 20جلد کتاب به سه زبان فارسی – عربی و انگلیسی با محوریت جنگ تحمیلی نمایشگاه های متعددی برای معرفی آثار این برهه حساس کشورمان برگزار کرده است. البته این اقدام در ابتدا توسط ستاد تبلیغات جبهه و جنگ کلید زده شد که پس از توقف 20 ساله از سال 85 با مجوزهایی که دریافت کردیم این مسیر را ادامه دادیم.
میرهاشمی در معرفی برخی از آثار مجموعه های منتشر شده انجمن گفت: در واقع ما از جلد هفتم کار را دنبال کردیم. بطور مثال جلد هفتم تحت نام زن در دفاع مقدس جلد هشتم با عنوان خرمشهر و مجلد هشتم مزین به نام شهدای دفاع مقدس منتشر شد. در غالب های دیگر ما آثاری با مضمون عکاسان زمان جنگ یعنی هر عکاس یک کتاب را در 7 جلد تاکنون برای مخاطبان و پژوهشگران به رشته تحریر در آوردیم.بطور نمونه کتاب آقایان سعید صادقی- احمد علیزاده–سعید حاجی خانی و کتاب خانم مریم کاظم زاده که از عکاسان شاخص جنگ تحمیلی در زمره این کتاب ها قرار دارد.
وی در خصوص اینکه در حال حاضر چه میزان عکس از دوران دفاع مقدس گردآوری شده و چه آثار مکتوبی در دست نشر قرار گرفته است عنوان کرد: مجموعه همچنان برای استخراج منابع و ماخذ دوران جنگ در حال استخراج است چون هنوز تصاویر و اسناد بسیاری به دلیل مختلف به دست ما نرسیده است. در حال حاضر کتاب های تخصصی همچون لجستیک و درمان در جنگ را در دست تهیه داریم. تاکنون بیش از 1میلیون تصویر نگاتیوی عمدتا با محوریت دفاع مقدس و بخشی در خصوص انقلاب جمع آوری شده استکه نگاتیو آنها هم اکنون در انجمن عکاسان انقلاب با یک شرایطی استاندارد حفظ و نگهداری می شود. افزون بر این ما آثاری بیش از این رقم را در مرکز اسکن نموده ایم که به صاحبان و سازمان های مربوطه آن عودت داده شده است.
مدیر عامل عکاسان دفاع مقدس در جواب این پرسش در خصوص به تصویر کشیدن و یا معرفی بهتر چند استان شاخصی که بیشترین نقش را در دفاع از کشور ایفا کردند، چه فعالیت هایی صورت گرفته، گفت: مشخصا در مورد استان خوزستان کتاب خرمشهر و کتاب آبادان را هم مشغول تحریر آن هستیم. از طرفی بسیار علاقه مندیم در مورد استان کرمانشاه به غائله پاوه بپردازیم. در این بین کتاب هایی همچون اصفهان و همدان در دفاع مقدس به روایت تصویر منتشر شده است.
در ادامه گفت وگو وی با تاکید بر ضرورت حفظ آثار دفاع مقدس خاطر نشان کرد: این گونه آثار به دلیل موادی که آنها را تشکیل داده(جنس عکس ها) بشدت در معرض آسیب قرار دارد و به مرور زمان خاصیت خود را از دست می دهند. البته نوع نگهداری در ماندگاری موثر است. اما مانع از بین رفتن نمی شود به همین دلیل از فرصت استفاده می کنم و از تمامی سازمان ها و یگان های رزمی خواهش می کنم مجموعه را در نگهداری این اسناد که یادگار دو مقطع مهم تاریخی است یاری کنند. بنابراین تحقق این نیازمند یک عظم جدی و اراده ملی توسط مسئولان است.
میر هاشمی در این همین ارتباط افزود: ما بارها اعلام کرده ایم هر نهاد یا ارگانی علاقه مند به نشر و معرفی آثار دفاع مقدس است و این مجموعه را در اختیار دارد در قالب موافقتنامه هایی که تدوین کردیم در این امر آنها را یاری خواهیم کرد.
میرهاشمی درباره این مطلب که برای انعکاس هر چه بیشتر موج دوم دفاع مقدس یعنی دفاع از حرمین شریفین انجمن عکاسان به سهم خود چه اقداماتی انجام داده اید، اظهار کرد: ما در قالب فعالیت های انجمنی تلاش کردیم با رابطه هایی که داشتیم حضور برخی از دوستان را در سوریه وعراق تسهیل بخشیم که اتفاقا در این زمینه آثار خیلی خوبی تهیه کردیم که به قالب های مناسبی برای نشر آن رسیده ایم که انشاالله به زودی منتشر می شود.
در پایان از وی درباره اولین تصویرگریی که در خصوص دفاع مقدس و انقلاب انجام داده است سئوال کردیم که در پاسخ گفت:سال 59 که منطقه بوکان توسط نیروهای ضد انقلاب همسو با رژیم بعث تصرف شد اولین تصاویر را از آنجا تهیه کردم که متاسفانه هیچ از آنها را در اختیار ندارم. اما عکاسی بصورت مستمر در جبهه ها را از سال 62 بطور جدی دنبال کردم.
محمدرضا شجاعیان/ جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد