سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
به گزارش جام جم آنلاین از ایرنا، کنگره در تلاش است تا مانع از اقدام 14 عضو اوپک برای هماهنگی در تغییر سطح تولید و تاثیرگذاری بر قیمت ها شود و کاخ سفید نیز حمایت خود را از این رویکرد اعلام کرده است.
کمیته قضایی مجلس نمایندگان آمریکا روز پنجشنبه «قانون نه به کارتل های تولیدکننده و صادرت کننده نفت» (NOPEC) را تصویب و راه را برای رای گیری در مورد آن در صحن مجلس نمایندگان همواره کرد.
همان روز، سناتورهای دموکرات «پاتریک لیهی» و «ایمی کلوباکر» و سناتورهای جمهوریخواه «چاک گریسلی» و «مایک لی» در حرکتی مشترک این لایحه را به سنا بردند.
لوایحی که در سنا و مجلس نمایندگان بررسی می شود، همکاری کشورهای نفتی برای محدودکردن عرضه سوخت فسیلی و تعیین قیمت آن را غیر قانونی اعلام خواهد کرد. این لوایح به وزارت دادگستری آمریکا مجوز می دهد که علیه بازیگران خارجی عرصه نفت وارد عمل شود.
سناتور لیهی ابتدا در سال 2000 لایحه مشابهی را مطرح کرده بود. کنگره چندین بار بررسی این طرح را در دستور کار قرار داد. سنا و مجلس نمایندگان در سال 2008 لایحه NOPEC را تصویب کردند. مجلس نمایندگان در سال 2008 بار دیگر آن را تصویب کرد. در همان سال بود که قیمت نفت به 150 دلار در بشکه نزدیک شد.
این لوایح در آن سال ها هرگز به کاخ سفید فرستاده نشد زیرا بیم آن می رفت که «جورج بوش» پسر و «باراک اوباما» روسای جمهوری پیشین آمریکا آن را وتو کنند. اما این بار به نظر می رسد که دونالد ترامپ رئیس جمهوری فعلی با آن موافق باشد. ترامپ در ماه های گذشته بارها به «سازمان کشورهای صادرکننده نفت» (اوپک) تاخته و در صفحه شخصی خود در توئیتر این سازمان را به افزایش بهای نفت متهم کرد.
در راستای انتقادهای ترامپ و لوایح سناتورها و اعضای مجلس نمایندگان، یک مقام ارشد دولت آمریکا روز جمعه حمایت خود را از اقدام کنگره علیه اوپک اعلام کرد.
این مقام ارشد دولت ترامپ روز جمعه به رویترز گفت: آمریکا به بازارهای باز، منصف و رقابتی برای تجارت جهانی انرژی عمیقا معتقد است. ما از رفتاری که به اخلال در بازار منجر می شود از جمله کارتل ها حمایت نمی کنیم.
تارنمای شبکه سی.ان.بی.اس نوشت: احتمال دارد که بخش هایی از دولت آمریکا با این طرح مخالفت کنند زیرا می تواند روابط نزدیک ترامپ با عربستان سعودی را که بزرگ ترین تولیدکننده نفت اوپک است، تهدید کند. «اتاق بازرگانی آمریکا» و «موسسه نفت آمریکا» از مخالفان لایحه NOPEC هستند.
این تارنما همچنین مدعی شد که لایحه NOPEC کشورهای عضو اوپک را نگران کرده است. این گروه از اعضای خود خواسته است تا هنگام بحث بر سر سیاستگذاری در زمینه تولید از اشاره به قیمت نفت خودداری کنند.
روزنامه وال استریت ژورنال نیز ماه گذشته گزارش داد که این گروه تلاش می کند تا دیدگاه آمریکا درباره اوپک را تغییر دهد.
اقدام کنگره در شرایطی است که برخی اعضای اوپک سعی دارند اتحاد دو ساله با روسیه و 9 تولید کننده دیگر نفت را تمدید کنند.
ائتلاف موسوم به «OPEC+» در سال 2016 به توافقی تاریخی دست یافت که بر اساس آن قرار شد تولید نفت کاهش پیدا کند و روند نزولی بهای نفت متوقف شود.
بر اساس این توافق که سال 2017 اجرایی شد سقوط بهای نفت متوقف شده و به بیش از 60 دلار در بشکه رسید. این توافق چندین بار تمدید شده است.
طبق آخرین توافقی که تا ماه ژوئن (خرداد) معتبر است، کشورها در مجموع تولید خود را تا 1.2 میلیون بشکه در روز کاهش داده اند.
اوپک و کشورهای غیراوپک روزهای 17 و 18 آوریل (28 و 29 فروردین) در وین پایتخت اتریش جمع می شوند تا در توافق خود بازنگری کنند.
این توافق در مجموع به ثبات در بازار نفت منجر شده است اما بانک سرمایه گذاری «بارکلیز» هشدار داد که اقدام کنگره علیه اوپک موجب بی ثباتی در بازار نفت می شود.
«مایکل کوهن» از مقام های بلندپایه بارکلیز در گزارشی اعلام کرد: ما معتقدیم اگر چنین مصوبه ای تایید شود پایداری در همکاری اوپک و OPEC+ را تهدید کرده و باعث نوسان در بازار می شود.
ترامپ هر چند از اوپک انتقاد کرده اما به واسطه عربستان از آن سود نیز برده است. او علنا از اوپک خواسته بود تا بهای نفت را کاهش دهد و در همین راستا از عربستان سعودی به خاطر اینکه از ماه ژوئن تا نوامبر روزانه حدود یک میلیون بشکه به تولید نفت خود اضافه کرده بود، تشکر کرد.
البته از هنگامی که عربستان برخلاف خواست ترامپ تولید خود را در ماه دسامبر کاهش داد، رئیس جمهوری آمریکا توئیت جدیدی در این خصوص نداشته است. ترامپ عربستان را تحت فشار قرار داده بود تا برای جبران کاهش نفت ایران، تولید خود را افزایش دهد.
به نوشته سی.ان.بی.سی، هنگامی که آمریکا برای برخی خریداران نفت ایران معافیت از تحریم ها را صادر کرد عربستان ابراز ناخرسندی کرد.
روسنفت خواهان خروج روسیه از توافق با اوپک است
تلاش کنگره برای شکستن ائتلاف میان اوپک و کشورهای غیراوپک در حالی است که رویترز نیز مدعی بروز نارضایتی در روسیه نسبت به این همکاری شد.
این خبرگزاری در خبری اختصاصی نوشت: «ایگور سچین» رئیس غول نفتی روسیه «روسنفت» و یکی از نزدیک ترین متحدان ولادیمیر پوتین در نامه ای به رئیس جمهوری روسیه گفته که توافق مسکو با اوپک برای کاهش سطح تولید تهدیدی راهبردی است و به سود آمریکا خواهد بود.
تاریخ نگارش این نامه مشخص نیست و در آن گفته نشده است که آیا توافق روسیه و اوپک باید تمدید شود یا نشود. اما طبق گفته های دو منبع آگاه، این نامه پیام روشنی به مقام های ارشد روسیه است مبنی بر اینکه سچین خواهان انقضای این توافق است.
به نوشته رویترز، هیچ تضمینی وجود ندارد که پوتین نظر سچین را بپذیرد زیرا رئیس جمهوری روسیه این توافق را به مثابه قطعه ای از یک پازل می داند که شامل گفت وگو و ارتباط با عربستان در مورد سوریه و سایر مسائل ژئوپولیتیک است.
یک منبع مطلع اظهار داشت: این نامه تهدیدی علیه تمدید توافق است اما در هر صورت، تصمیم گیرنده نهایی، پوتین است.
در صورتی که روسیه از توافق خارج شود، قیمت ها به سرعت کاهش یافته و عربستان سعودی وادار می شود برای جبران کاهش بهای نفت تولید خود را کاهش دهد؛ اقدامی که ریاض گفته به تنهایی آن را انجام نمی دهد و دیگران نیز باید دست به اقدام مشابه بزنند.
کاهش بهای نفت ضربه شدیدی به شرکت های نفت آمریکایی نیز خواهد زد زیرا آنها در میادینی فعالیت می کنند که استخراج نفت از آنها بسیار گران تمام می شود.
تولید نفت خام آمریکا از تولید روسیه و عربستان سبقت گرفته و احتمال می رود در سال 2019 به بیش از 12 میلیون بشکه در روز و سال بعد از آن به حدود 13 میلیون بشکه در روز برسد.
سچین در نامه خود به پوتین به همین نکته اشاره کرده و گفته که اوپک و غیراوپک با کاهش سطح تولید امتیازی برای آمریکا خلق کرده اند و این کشور در حال افزایش سهم خود از بازار نفت و تصاحب بازارهای هدف است. به گفته وی، «این تهدیدی راهبردی علیه توسعه صنعت نفت روسیه است.»
شرکت تحت مدیریت سچین (روسنفت) بزرگ ترین تولیدکننده نفت در روسیه است و بیشترین سهم را در کاهش تولید نفت این کشور داشته است. اما سچین همواره جزو مخالفان کاهش سطح تولید نفت روسیه بوده است.
به نظر می رسد منافع متضاد و رقابت های سه تولیدکننده برتر، تعیین کننده سرنوشت بهای نفت در سال جاری میلادی باشد.
روسیه خواهان حفظ سهم خود از بازار است اما سقوط بهای نفت می تواند این کشور را وادار به تغییراتی در راهبرد خود کند. عربستان نیز سعی خواهد کرد به رغم پیشی گرفتن آمریکا در تولید نفت، همچنان استراتژی قیمت گذاری این ماده سیاه را در دست داشته باشد و میدان را به واشنگتن واگذار نکند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد