سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از زومیت، گذرواژه یکی از عوامل امنیت مهم حساب کاربری در فضای مجازی است. میتوان رمزعبور را به کلیدی تشبیه کرد که تنها با آن میتواند وارد گاوصندوق پر از اطلاعات شد. با وجود اهمیت بسیار فراوان این عامل افرادی هستند که هنوز رمزعبور نامناسب و آسان برای حساب کاربری خود استفاده میکنند.
اگر بخواهیم واقعگرایانه به این مسئله نگاه کنیم، متوجه میشویم که همهی انسانهای نمیتوانند رمزعبور مناسب انتخاب کنند و هیچوقت نیز قرار نیست همه از رمزهای عبور قدرتمند استفاده کنند. درحالحاضر، مردم حسابهای کاربری زیادی دارند که باید از آنها مراقبت کنند و انتخاب رمزهای قدرتمند برای هرکدام از آنها مطمئنا برای همه امکانپذیر نیست. کاربران رمزی را دوست دارند که بتوانند سریع بهخاطر بیاورند و نیازی نباشد برای نوشتن آن زمان زیادی صرف کنند. همچنین، مردم عموما از یک رمز در چندین حساب کاربری در پلتفرمهای مختلف استفاده میکنند.
تاکنون، افراد و شرکتهای مختلف برای تشویق کاربران به استفاده از رمزهای قدرتمند تلاشهای زیادی کردهاند؛ اما همهی آنها بیثمر بودهاند. ازجملهی این تلاشها میتوان به نرمافزارهای تولیدکنندهی رمزعبور اشاره کرد که میتوانند در کمتر از یک ثانیه به شما رمزعبور عالی و قدرتمندی ارائه دهند. حتی برنامههایی نیز طراحی شدهاند که میتوانند مکانی برای ذخیرهی رمزهای عبور کاربران باشند و تنها کافی است رمزعبور خود برنامه را حفظ کنید. برخی وبسایتها حتی برای ازبینبردن کامل رمزهای عبور سنتی سرمایهگذاری زیادی کردهاند.
با وجود تمام تلاشهای چند سال گذشته، بازهم کاربران رمزعبورشان را چندان تغییر ندادهاند. اکنون که در هفتههای پایانی ۲۰۲۰ هستیم، فهرستی از ۲۰۰ رمزعبور رایج منتشر شده است که شباهت بسیار زیادی با فهرست سال گذشته دارد. این موضوع نشان میدهد که هنوز حسابهای بسیاری در سراسر اینترنت وجود دارند که درمقابل حملههای هکرها آسیبپذیر هستند. درست است که مهاجمان همیشه راههای جدیدی برای دسترسی به اطلاعات کاربران پیدا میکنند، کاربران خود باید در مرحلهی اول شاهکلید حساب خود را بهراحتی دراختیار آنها قرار ندهند.
طبق فهرست NordPass، پنج رمزعبور از بدترین رمزهای عبور ۲۰۲۰ بهترتیب عبارتاند از: ۱۲۳۴۵۶، ۱۲۳۴۵۶۷۸۹، picture1، Password و ۱۲۳۴۵۶۷۸. بهغیر از picture1، برای ورود به حسابی که از دیگر رمزهای یادشده استفاده میکند، به کمتر از یک ثانیه زمان نیاز است. بعضی فکر میکنند که اگر رمزعبور بسیار آسانی روی حساب خود قرار دهند، هکرها نمیتوانند به آن نفوذ کنند؛ درصورتیکه این عقیده کاملا نادرست است. اکنون در عصری هستیم که برای نفوذ به حسابها از ابزارهای مختلفی استفاده میشود که میتوانند در یک ثانیه چندین رمزعبور مختلف را امتحان کنند و در اکثر مواقع، هکرها خود بهصورت دستی این کار را انجام نمیدهند؛ درنتیجه برای رسیدن به رمزعبوری مانند ۱۲۳۴۵۶۷۸ به صرف زمان زیادی نیاز نیست.
اگر برای درستکردن رمزعبور قدرتمند به کمک نیاز دارید، NordPass چند توصیه کرده است که میتواند در این مسیر کمککننده باشد. در ابتدا، باید این مسئله را بهخاطر بسپارید که هیچوقت از یک رمزعبور در چند حساب کاربری استفاده نکنید. هر حساب باید رمزعبوری اختصاصی با حداقل ۱۲ کاراکتر داشته باشد. همچنین، استفاده از حروف بزرگوکوچک و نمادها و اعداد میتواند خطر هکشدن رمزعبورتان را کاهش دهد. درضمن، بهتر است در بازهی زمانی خاص، برای مثال هر ۹۰ روز، رمزعبور خود را تغییر دهید. این چند کار میتواند از دسترسی سودجویان به رمزعبور حساب کاربری شما جلوگیری کند.
البته راه آسانتری نیز وجود دارد: استفاده از نرمافزارهای مدیریت رمز برای ساخت رمزعبور. این برنامهها از یک رمز اصلی استفاده میکنند که با واردشدن به آنها میتوانید به همهی اطلاعاتی پیشین دسترسی داشته باشید. با استفاده از چنین نرمافزارهایی، میتوانید برای هر حساب خود، رمزهای پیچیده و منحصربهفرد تولید کنید. اکثر نرمافزارهای مدیریت گذرواژه حتی میتوانند برای تسریع در روند ورود به سیستم، مکان خالی مربوط به گذرواژه را بهصورت خودکار پر کنند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد