به گزارش
جام جم آنلاین به نقل ازوب سایت
کریپتولند،همزمان با رونق دیوانهوار بازار رمزارزها، تعداد فزایندهای از سرمایهگذاران در سراسر جهان، شروع به درک پتانسیلهای فناوری بلاکچین کردهاند. به عنوان مثال، حجم دارایی قفلشده اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (DApp) در تمامی صرافیهای غیرمتمرکز (DEX)، از 40 میلیون دلار در دسامبر 2019 میلادی به بیش از 26 میلیارد دلار طی مدت زمان نه ماه افزایش یافته است.
با این حال درک مفاهیم اساسی فایننس غیرمتمرکز (DeFi) و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز، به دلیل آنکه تعداد زیادی از مردم نام آنها را معمولا به جای یکدیگر استفاده میکنند، بسیار مهم است. هرچند این دو نوآوری در نگاه اول برای مبتدیان شباهتهای زیادی به همراه دارند (مانند استفاده از فناوری بلاکچین، حذف واسطههای شخص ثالث و ارائه کنترل کامل امور مالی برای کاربران)، اما چند تفاوت اساسی قابل ذکر هم وجود دارد.
یکی از تمایزهای اساسی این است که در حقیقت DeFi نوعی DApp مرتبط با امور مالی است و DAppها طیف گستردهای از اپلیکیشنها که تنها محدود به حوزه مالی نیستند را شامل میشوند. به عنوان مثال، DAppها میتوانند برای توسعه پلتفرمهای بازی، و سیستمهای آموزشی یا حتی ایجاد ابزارهای جدید مانند مرورگرهای اینترنتی حریم خصوصی مانند Brave) ) مورد استفاده قرار گیرند.
چرا DAppها؟
در گزارش
کریپتولند آمده است، از نقطهنظر کاربردی، DAppها را میتوان برای همان اهداف اپلیکیشنهای تلفنهای هوشمند استفاده نمود. با این حال، تفاوت در اینجاست که برخلاف اکثر اپلیکیشنهای مبتنی بر Android و iOS که کاربر را وادار به امضای توافقنامهای گنگ میکنند و موجب چشمپوشی از حقوق حریمخصوصی میگردد، DAppها طیف وسیعی از مزایای مرتبط با شفافیت را به کاربران ارائه میدهند. این طیف وسیع عبارتند از:
· آنها متن باز هستند: همانطور که در اصطلاح «غیرمتمرکز» آمده، DAppها متن باز بوده، به این معنا که منبع کد آنها بصورت آنلاین در دسترس است و توسط افراد توزیع مجدد و یا اصلاح میشود. این امر به کاربران اجازه داده تا به سرعت نقایصی که ممکن است در نرمافزار اصلی وجود داشته باشد را تشخیص داده و از این طریق امنیت کلی پلتفرمها را به طرز چشمگیری تقویت کنند.
· ارائه طرحهای تشویقی: یک جنبه اصلی اکثر DAppها این است که آنها پاداشهای مختلفی را به کاربران در قالب فارمینگ بهره، ایردراپ (Airdrop) و... ارائه میدهند. در حقیقت، دلیل اصلی مورد توجه قرارگرفتن مفهوم «فارمینگ بهره» در سال 2020 میلادی، این بود که سرمایهگذاران رمزارزی را قادر میساخت تا به سادگی توسط پروتکلهای مختلف نقدینگی فاقدمجوز، پاداش کسب کنند.
· آنها قابل اعتماد هستند: DAppها بر اساس مکانیزمهای اجماعی که توافقاتی در خصوص وضعیت بلاکچین انجام میدهند، ابداع شدهاند. در نتیجه دستکاری در چنین پلتفرمهایی عملا غیرممکن است.
اپلیکیشن Uniswap
اولین گزینه در فهرست ما اپلیکیشن Uniswap است؛ چرا که این اپلیکیشن غیر متمرکز توانسته به تنهایی معنای واقعی صرافیهای غیرمتمرکز را برای جامعه رمزارزی تشریح کند. اپلیکیشن Uniswap در ابتداییترین مفهوم خود، یک پروتکل برای مبادله توکنهای ERC-20، بدون نیاز به خریدار و فروشنده است که در بستر اکوسیستم اتریوم فعالیت میکند.
در حالی که بیشتر علاقهمندان و سرمایهگذاران رمزارزی، همچنان به دلیل سهولت دسترسی و شهرت نام تجاری از پلتفرمهای مبادلاتی متمرکز مانند Binance ،OKEx و سایر موارد استفاده میکنند، چند نکته کلیدی در خصوص Uniswap وجود دارد که به واسطه آنها غرایند امور تغییر پیدا می کنند. این نکات کلیدی عبارتند از:
· مالکیت دارایی: ایده اصلی بیتکوین (BTC) و سایر رمزارزها این بود که افراد بدون نیاز به هیچ نهاد مالی واسطهای مانند بانکها، امکان ایجاد، انتقال و نگهداری دارایی خود را داشته باشند. در این رابطه، وقتی صحبت از صرافیهای متمرکز میشود، اساسا رمزارز افراد در دست شخص ثالث است، مگر اینکه آنها تصمیم بگیرند وجوه خود را به یک کیفپول سرد منتقل کنند (قابلیتی که کاربران برای آن باید هزینه جداگانه پرداخت نمایند). وقتی نوبت به اپلیکیشن Uniswap میرسد، کاربران به دلیل استفاده از قراردادهای هوشمندی که معاملات را به روشی کاملا بدون نیاز به اعتماد انجام میدهند، هرگز حتی برای یک لحظه حضانت دارایی خود را از دست نمیدهند.
· سهولت استفاده: به منظور شروع معامله دراپلیکیشن Uniswap، کافیست یک دارایی برای شخصی که به دنبال تسهیل مبادله است را انتخاب کنید. سپس بر روی گزینه «اتصال کیفپول» کلیک کرده و تراکنش مورد نظر را تایید کنید. به همین سادگی! پس از اتمام، توکنهای خریداری شده بدون اینکه مجبور باشند از طریق یک پلتفرم شخص ثالث عبور کنند، در اکانت شخص نشان داده میشوند.
· گزینههای پیشرفته نقدینگی: شاید منحصربهفردترین جنبه اپلیکیشن Uniswap و همچنین سایر صرافیهای غیرمتمرکز این باشد که به کاربران اجازه میدهد با ذخیره کوینهای خود نقشی فعال در استخرهای نقدینگی داشته باشند، بنابراین این پلتفرم به آنها امکان کسب سود از معاملات در حاشیه این پلتفرم را میدهد.
موتور جستجوی InterPlanetary
با افزایش دستکاری در دادههای جستجو طی این روزها، افراد باهوش دریافتند که اینترنت برخلاف آنچه قبلا متصور بودند، دیگر نماد تمرکززدایی نیست.
با توجه به شرایط موجود، تعداد کمی از بازیگران مانند: Google ،Bing و Baidu انحصار کامل بخش موتورهای جستجوی جهانی را در اختیار دارند. آنها نه تنها سیاستهای مالکیت داده نامشخصی دارند، بلکه با معضلات تکراری مانند انتشار اطلاعات مشتریان و ردیابی تبلیغات دست به گریبانند.
InterPlanetary Search Engine یا IPSE، یک موتور جستجوی غیرمتمرکز است که در بستر بلاکچین ایاس (EOS) ساخته شده و از فایل سیستم بینسیارهای (InterPlanetary File System) که امکان گشت و گذار در اینترنت و همچنین اشتراکگذاری محتوای منحصربهفرد برای کاربران را فراهم مینماید، استفاده میکند.
برخی از مزایای اصلی استفاده از این پلتفرم شامل حفاظت یکپارچه از دادهها به لطف فناوری رمزنگاری نامتقارن IPSE و نیاز به تأیید صریح کاربر برای هرگونه ردیابی فعالیتها است.
سایر مزایا موتور جستجوی InterPlanetary عبارتند از:
· تمام محتوای موجود در IPSE به طور دائمی قابل ردیابی و همچنین رمزگذاریشده سرتاسر (end-to-end) هستند.
· IPSE از سیستم «رتبه بندی مبتنی بر پیشنهادات» استفاده نمیکند، از این رو این اطمینان را حاصل میکند که نتایج جستجو هرگز تحت تأثیر هیجانات چند بازیگر مطرح قرار نمیگیرند.
· ذخیره غیرمتمرکز دادهها بدین معناست که هکرها، از آنجا که نمیتوانند به طور همزمان به تمامی نودها (Node) حمله کنند، پس قادر نخواهند بود به سیستم دسترسی کامل داشته باشند.
اپلیکیشن CryptoKitties
برای بسیاری از افراد، واژه DApp همچنان یادآور CryptoKitties است. یک بازی که برای اولین بار در سال 2017 میلادی راهاندازی شد و برای بازیکنان امکان ساخت، خرید و فروش گربههای دیجیتالی به شکل توکنهای غیر قابل تعویض (ERC- NFT) 721 را فراهم میکرد.
در گزارش
کریپتولند در خصوص این اپلیکیشن آمده است: در ابتداییترین مفهوم، یک توکن غیرقابل تعویض یا NFT را میتوان به عنوان یک دارایی رمزارزی که نمایانگر یک ذخیره ارزش با ماهیتی کاملا منحصربهفرد است در نظر گرفت. به عنوان مثال، در CryptoKitties هر گربه منحصربهفرد بوده و دارای ویژگیهای ذاتی رفتاری و ظاهری خاص خود است و نمیتوان آن را با نمونه دیگری جایگزین نمود.
اگرچه تا حدی مضحک به نظر میرسد، اما CryptoKitties از ابتدای تأسیس خود تاکنون بسیار محبوب بوده و حتی در یک بازه زمانی 10 درصد تراکشهای روزانه اتریوم را به خود اختصاص داده بود. در نتیجه از نظر بسیاری، به عنوان نقطه ورود کنجکاوان رمزارزی به این دنیای غیرمتمرکز شناخته میشود.
اپلیکیشن CryptoKitties چیزی فراتر از سرگرمی به بازیکنان ارائه نمیدهد، اما محبوبیت مداوم آن تأثیر گستردهای در توسعه فضای NFT و همچنین اکوسیستم اتریوم داشته است.
اپلیکیشن Rarible
همانطور که در گذشته اپلیکیشن CryptoKitties پیشگام فضای NFTها بوده، اکنون اپلیکیشن Rarible این مسیر را ادامه میدهد. Rarible یک بازار NFT همگانی است که از توکن خود موسوم به RARI، برای تأمین قدرت پلتفرم خود استفاده میکند.
Rarible بر روی کاغذ به راحتی به کاربران اجازه میدهد تا توسط فناوری بلاکچین، امنیت کلکسیونهای دیجیتالی را تامین کنند. این امر به نظر عادی است، با این حال آنچه اپلیکیشن Rarible را از سایر پلتفرمها مانند بازار همتا به همتا کالاهای دیجیتالی OpenSea متمایز کرده، این واقعیت است که اپلیکیشن Rarible به دنبال بدل شدن به چیزی فراتر از یک بستر جهت تامین امنیت و معامله کالاهای هنری و دیجیتالی است.
در عوض، Rarible با هدف اعطای مجوز به افراد یا دقیقتر «صدور» NFT، در آینده میتواند یک مزیت بزرگ برای تولیدکنندگان محتوا باشد، خصوصا اینکه مواردی مانند حق چاپ و سرقت ادبی همچنان بر دنیای رسانههای دیجیتالی تاثیر گذارند.
به عنوان مثال، با استفاده ازاپلیکیشن Rarible، یک هنرمند قادر است آثار خود مانند کتب، آلبومهای موسیقی یا فیلمها را توسط توکنهای غیرقابل تعویضی که در بلاکچین ذخیره میشوند، به فروش بگذارد و بدین ترتیب احتمال جعل آنها از بین میرود. علاوه بر این، یکی دیگر از مزایای این فناوری امکان بررسی اجمالی آثار هنرمندان به خریداران در قالب پیش نمایش یا تریلر است و محتوای کامل پس از اینکه خرید با موفقیت انجام شد، ارائه میشود.
با افزایش محبوبیت اپلیکیشن Rarible در سال جاری، تیم پشتیبان آن بر ایجاد یک پلتفرم کاملا خودمختار که بتوان آن را توسط یک مدل مبتنی بر حاکمیت جامعه اداره نمود، تأکید زیادی دارد.
اپلیکیشن Axie Infinity
بازی دومی که به فهرست ما راه یافته، Axie Infinity است که به شدت از جهان Pokemon الگو گرفته است. به عنوان مثال، بازیکنان آن میتوانند موجوداتی فانتزی که به آنها «Axies» گفته میشود را جمعآوری کرده و پرورش دهند. اما بر خلاف CryptoKitties، کاربران Axie Infinity قادرند توسط حیوانات خانگی خود با حیوانات سایر کاربران نبرد کنند. بنابراین یک عنصر واقعی اکشن و ماجراجویی به این ترکیب اضافه شده است.
محبوبیت این بازی طی سال گذشته به قدری افزایش یافت که با 18 هزار کاربر فعال ماهانه به عنوان پربازدیدترین بازی در اکوسیستم اتریوم تبدیل شده است.
به دلیل رشد سریع Axie Infinity، تیم پشتیبان این پروژه در حال آزمایش روشهای جدید مقیاسپذیری این بازی است و اخیرا زنجیره جانبی آزمایشی خود با نام «Ronin» را راهاندازی کرده است. اعتبارسنج این شبکه، Ubisoft، غول بازیهای ویدیویی مستقر در پاریس است.
اپلیکیشن Steemit
Steemit یک DApp همگانی است که در درجه اول برای وبلاگنویسان طراحی شده و در رتبهبندی ما در جایگاه ششم و آخر قرار دارد. این اپلیکیشن در بستر بلاکچین Steem ساخته شده و به کاربران تأییدشده اجازه میدهد تا پستهای وبلاگی را در خصوص موضوعات مورد علاقه خود ایجاد و همچنین برچسبها، تصاویر یا هر چیز دیگری را جهت افزایش بازدید به اکانت خود اضافه کنند.
به عنوان مثال، اگر پستهای یک شخص جالب باشد و «لایک» کافی کسب نماید، به کاربران پاداشهایی در قالب توکنهای Steem ، Steem Dollars (SBD) یا Steem Power (SP) اعطا میشود.
Steem مانند هر رمزارز دیگری میتواند به توکنهای Steem Power تبدیل، با SBD معامله، به حسابهای دیگر منتقل و یا به سادگی توسط صرافیهای مختلف رمزارزی معامله گردد.
از طرف دیگر، توکن Steem Power به این پلتفرم تعلق داشته و به عنوان معیاری جهت سنجش تأثیر کاربران در شبکه Steem عمل میکند. هرچه کاربر از Steem Power بیشتری برخوردار باشد، قدرت بیشتری برای تأثیرگذاری بر ارزش هر پست یا رأی که میدهد دارد و در نتیجه پاداش متفاوتی را کسب میکند.
در پایان، SBD توکنهایی با ارزش پایدار هستند که با نسبت یک به یک به دلار آمریکا جفت شدهاند. SBD را میتوان با Steem معامله و یا برای اهداف مختلف معاملاتی به حسابهای دیگر منتقل نمود.