چینی نازک تنهایی یک نهنگ

دیشب هندزفری به گوش داشتم توی شبکه‌ های مجازی می‌چرخیدم و رسیدم به مطلبی. عنوان تیتر این بود: آواز غمگین تنهاترین نهنگ جهان. آیکون پخش آواز را شنیدم. یک آواز عمیق. چشم‌هایم را بستم و انگار کف اقیانوس شناور بودم.
کد خبر: ۱۳۰۷۵۲۷

آواز را دوباره و سه‌باره شنیدم. حیرت‌آور بود. کنجکاو شدم چرا تنهاترین؟ و چرا آواز؟ بعد خواندم. دانشمندان از سال ۹۲ میلادی زیر نظرش داشته‌اند.

همیشه تنها بوده و دلیل تنهایی‌اش اتفاقا همین آوازهایش بوده. قصه این بوده که نهنگ‌ها معمولا محدوده آوازهایشان بین ۱۵ تا ۲۰ هرتز است و این نهنگ عجیب حجم آوازش ۵۲ هرتز است.

نهنگی توی اقیانوس؛ هیچ نهنگ دیگری قادر به شنیدن آوازهای عاشقانه‌اش نیست و صدایش در میان خزه‌ها و مرجان‌های کف آب گم می‌شود.

جالب این است که این نهنگ باشکوه انگار این تنهایی را پذیرفته و زیاد خودش را قاطی گله نهنگ‌ها نمی‌کند و حتی مسیر کوچ و مهاجرتش را هم از مسیری انتخاب می‌کند که گذارش به سایر نهنگ‌ها نیفتد.

قصه همین است. گاهی اوایل تنهایی، از درک‌نشدن، از دیده‌نشدن رنج می‌بری.

بعد که به سلوک و عظمت کنج عزلت خودت پی می‌بری و می‌فهمی که این تنهایی فعال و نه منفعل گاهی می‌تواند چه شاهکارهایی خلق کند با تمام وجود عاشق تنهایی‌ات می‌شوی و به کسانی که ممکن است به آن صدمه‌ای بزنند نزدیک هم نمی‌شوی. درست عین همان چیزی که سهراب گفت: نرم و آهسته بیایید مبادا که ترک بردارد چینی نازک تنهایی من ... .

نهنگ عاشق که باشی، حجم و ابعاد خودت و صدایت را بشناسی متفاوت می‌شوی. آوازهایی می‌خوانی که می‌آیند روی آب. یک گروه موسیقی روسی صدای آوازت را می‌شنود.

حنجره‌ات را به عنوان یک ساز مهمان ارکسترش می‌کند و تو صدایت برای همیشه ماندگار می‌شود. راستی تو به جایی رسیده‌ای که هر چه داد بزنی کمتر شنیده شوی!

حامد عسکری - شاعر و نویسنده / روزنامه جام جم 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
روز ادای دین

سفیر ایران در لبنان در گفت‌و‌گوی اختصاصی با روزنامه «جام‌جم» از پیام‌های مراسم با شکوه بیروت می‌گوید

روز ادای دین

ابتلای شعر به روزمرگی

دبیر علمی جشنواره شعر فجر در گفت‌و‌گو با «جام‌جم» تأکید کرد آیین‌نامه این رویداد ادبی نیاز به تجدیدنظر دارد

ابتلای شعر به روزمرگی

نیازمندی ها