به گزارش جام جم آنلاین ، دکتر علیرضا فاطمی متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری در گفت و گو با خبرنگار جام جم آنلاین عنوان کرد: هر سال در شروع فصل سرما یکی از بزرگ ترین نگرانی های ما شیوع بیماری آنفلوآنزا است. همانند سایر ویروس های تنفسی دیگر، ویروس آنفلوآنزا نیز هر سال دچار جهش می شود.
فاطمی گفت: ویروس آنفلوآنزا هر 7 تا 10 سال دچار یک جهش عمده شده و یک پاندمی (همه گیری) را رقم می زند. آخرین آنفلوآنزای شدیدی که دچار جهش شد به سال 2009 برمی گردد. در این سال آنفلوآنزا تبدیل به یک بیماری همه گیر شده بود و متاسفانه آمار قابل توجهی از مرگ و میر به جای گذاشت. در کشور ما نیز این بیماری در آن زمان قربانیان زیادی گرفت.
متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری افزود: آنفلوآنزا در طول هر سال جهش های خفیف خود را دارد. از همه گیری قبلی نزدیک به 12 سال گذشته است و به همین دلیل ترس از یک جهش عمده دیگر در سطح جهان وجود دارد. اگر این جهش رخ بدهد یک چالش بسیار سخت و سنگین دیگر در جهان کرونا زده خواهد بود. این مشکل بسیار بزرگی در حوزه سلامت و درمان است.
وی ادامه داد: البته مقید کردن پروتکل های بهداشتی مرتبط با بیماری همه گیر کرونا باعث شده است تا آنفلوآنزا هم تا حدودی کنترل شود. ما سال گذشته به دلیل پروتکل های بهداشتی کرونا در مقایسه با سال های قبل موارد ابتلای بسیار کمتری به بیماری آنفلوآنزا داشتیم.
فاطمی تاکید کرد: واکسیناسیون سالیانه، برای افراد حاضر در گروههای پرخطر بسیار توصیه می شود.
فاطمی در رابطه با خطرات احتمالی ابتلای همزمان یک فرد به دو بیماری متفاوت کرونا و آنفلوآنزا گفت: قطعا اگر فردی همزمان با بیماری کرونا مبتلا به بیماری آنفلوآنزا هم بشود خطرات بسیار بیشتری او را تهدید خواهد کرد. از سویی دیگر ابتلای همزمان به دو بیماری کرونا و آنفلوآنزا، طیف شدیدتری از هر دو بیماری را برای فرد مبتلا رقم می زند و به همین دلیل شرایط بسیار خطرناک می شود. در ادامه احتمال مرگ و میر نیز بالاتر می رود.
این متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری تاکید کرد: البته این موضوع که ابتلای همزمان به کرونا و آنفلوآنزا قطعا باعث مرگ و میر شود حرف اشتباهی است. ولی به هر حال احتمال مرگ و میر برای کسی که هر دو بیماری را دارد در مقایسه با فردی که فقط به یکی از این ویروس های عفونی مبتلا شده بیشتر است.
وی یادآور شد: نکته مثبت این است که راه های جلوگیری از هر دو بیماری مشابه است. هر دو ویروس، تنفسی هستند و با رعایت بهداشت تنفسی و استفاده از ماسک می توان جلوی هر دو بیماری را گرفت.
فاطمی درباره تفاوت علائم بین بیماری های کرونا و آنفلوآنزا گفت: علائم هر دو بیماری بسیار مشابه یکدیگر است. ولی نکاتی وجود دارد که به شناسایی هر یک از بیماری ها کمک می کند. در بیماری کووید-19 علائم تدریجی تر ایجاد می شود و معمولا با بی حالی، تب همراه است. تب در ابتدای بیماری کرونا ابتدا خفیف است و سپس شدت می یابد.
وی خاطرنشان کرد: اختلال بویایی و چشایی در بیماری کووید-19 خیلی بیشتر از بیماری آنفلوآنزا وجود دارد.
متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری اذعان داشت: علامت مشخصه بیماری آنفلوآنزا شروع ناگهانی تب و سرفه است. این شروع علائم در آنفلوآنزا به قدری ناگهانی ایجاد می شود که خود بیمار لحظه و ساعت بروز علائم بیماری خود را به یاد می آورد. مثلا می گوید که من امروز حالم خوب بود و کارم را انجام می دادم اما ناگهان هنگام ظهر دچار بدن درد و تب بالا و یا لرز و سرفه شدم.
فاطمی در ادامه گفت: در فصل سرما که هر دو عفونت ویروسی (کرونا و آنفلوآنزا) شدیدتر می شود تشخیص قطعی نیاز به پزشک دارد. احتمالا آزمایشاتی برای بیمار جهت تشخیص بیماری او در نظر گرفته می شود.
این متخصص بیماری های عفونی درباره بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفلوآنزا نیز گفت: از نیمه دوم شهریور عرضه تجاری واکسن های ضد آنفلوآنزا در نقاط مختلف جهان آغاز می شود. در واقع بهتر است از نیمه دوم شهریور ماه که واکسن آنفلوآنزا عرضه می شود و افرادی که در گروه های پرخطر قرار دارند برای تزریق آن اقدام کنند.
وی تاکید کرد: بهتر است که تزریق واکسن آنفلوآنزا دیگر تا آخر مهر ماه انجام شده باشد. اما به هر دلیلی اگر این روند با تاخیر مواجه شد در هر زمانی از فصل سرما اگر واکسن در دسترس قرار گرفت تزریق آن در لحظه باید صورت بگیرد.
فاطمی هشدار داد: به افراد مسن در کنار بیماران گروه های پرخطر توصیه اکید می شود که واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند. برخی افراد نیز بیماری های مزمنی دارند که در حیطه بیماری هایی نظیر قلبی-عروقی، ریوی، خونی، کبدی،کلیه، نقص ایمنی قرار می گیرند نیز واکسن آنفلوآنزا را بزنند. دیابتی ها، افراد دارای چاقی مفرط، خانم های باردار، افرادی که شیمی درمانی می شوند، افراد مبتلا به ایدز هم حتما واکسن آنفلوآنزا را زنند.
متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری بیان داشت: حیطه افرادی که باید واکسن آنفلوآنزا را بزنند بسیار گسترده است. معیارهای تزریق واکسن آنفلوآنزا مشابه با معیارهای تزریق واکسن کرونا است.
وی عنوان کرد: از آنجایی که واکسن های این دو بیماری هیچکدام متشکل از ویروس های زنده نیستند تزریق همزمان آنها نیز هیچ عارضه ای برای بیمار به دنبال نخواهد داشت.
فاطمی گفت: البته بهتر است که افراد در دو منطقه جدا در بدن اقدام به تزریق واکسن ها کند. یعنی موضع تزریق واکسن های کرونا و آنفلوآنزا در یک نقطه در بدن نباشد.
این متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری یادآور شد: ممکن است علائم خفیفی مانند تب و بدن درد بعد از تزریق هر یک از این واکسن ها ایجاد شود.
وی گفت: توصیه ما این است که بهتر است دو، سه روزی بین تزریق هر دو واکسن فاصله باشد. البته به دلیل تنگی وقت برخی از بیماران و محدودیت هایی که وجود دارد اگر تزریق همزمان باشد اشکالی ندارد البته به شرط اینکه در دو نقطه مختلف بدن باشد. به هر حال تزریق همزمان هر دو واکسن مشکل خطرناکی را ایجاد نمی کند. اگر هم عوارضی ایجاد کرد با استراحت و درمان دارویی رفع می شود.
متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری خاطرنشان کرد: یک معیار دیگر برای تزریق واکسن آنفلوآنزا این است که می توان آن را به کودکان بالای شش سال هم تزریق کرد. توصیه می شود که کودکان نیز این واکسن راتزریق کنند.
فاطمی در پایان گفت: آنفلوآنزا بیشتر در افرادی که بیماری های زمینه ای دارند می تواند مرگبار باشد. افراد گروه های پرخطری که نیاز به واکسن آنفلوآنزا دارند اگر دچار این بیماری بشوند معمولا سِیر شدیدتری از بیماری را تجربه می کنند. تقریبا تمام افرادی که در این چند سال از آنفلوآنزا فوت کرده اند در گروه های پرخطر بیماری های زمینه ای قرار داشته اند.
هیلدا حسینی خواه / جام جم آنلاین
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد