چین: آمریکا باید برای جبران وضعیت فعلی برجام گام بردارد

وزیر خارجه چین با تأکید بر این که ایالات متحده با خروج یکجانبه از برجام این توافق را نقض کرد، گفت که این کشور موظف است گام‌هایی را برای جبران وضعیت فعلی برجام بردارد.
کد خبر: ۱۳۴۶۲۸۸

به گزارش جام جم آنلاین، وزارت امور خارجه چین امروز (یکشنبه) در بیانیه‌ای اعلام کرد که «وانگ یی» وزیر خارجه چین و «حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روز گذشته (شنبه) در یک تماس تلفنی درباره آینده برجام و تلاش‌‌های بین‌المللی برای احیای ثبات در افغانستان گفت‌وگو و بحث کردند.

بنا بر گزارش خبرگزاری روسی «تاس»، وانگ یی آن طور که در بیانیه وزارت خارجه چین آمده است، ضمن استقبال از تصمیم ایران برای ازسرگیری مذاکرات «وین» درباره احیای برجام در تاریخ 29 نوامبر (هشتم آذر ماه)، گفت: «ما خوشحالیم که ایران تصمیم به پیوستن به مذاکرات درباره برجام گرفته است که قرار است پایان این ماه (هشتم آذرماه) برگزار شود. این نشان‌دهنده نگرش مثبت تهران است».

وزیر خارجه چین همچنین با تأکید بر نقض تعهدات برجامی توسط آمریکا از طریق خروج یکجانبه از این توافق گفت: «ایالات متحده به صورت یکجانبه از توافق هسته‌ ای ایران خارج شد و باید اولین طرفی باشد که گام‌هایی را برای جبران وضعیت فعلی بردارد».

وی سپس با تأکید بر این موضوع گفت که پس از بازگشت ایالات متحده به برجام، جمهوری اسلامی ایران می‌تواند اجرای تعهداتش ذیل برجام را آغاز کند.

وانگ یی ادامه داد: «تمامی طرف‌های درگیر باید همکاری‌ها را به منظور بازگرداندن مذاکرات به حالت عادی تقویت کنند. چین از تقویت همکاری میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی حمایت می‌کند و این امر جو مناسبی را برای ازسرگیری رایزنی‌ها به وجود خواهد آورد».

وزیر خارجه چین در ادامه به ایران برای میزبانی موفقیت‌آمیز دومین نشست وزرای خارجه همسایگان افغانستان تبریک گفت و تصریح کرد که این نشست، «در زمان مناسب» برگزار شد.

این دیپلمات چینی در ادامه یادآوری کرد که پکن میزبان سومین دور از نشست وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان خواهد بود و «به منظور تقویت اجماع و برای نتایج مثمرثمرتر»، آمادگی دارد تا همکاری‌ها با تهران در مسیر مناسب را تقویت کند.

وانگ یی در این خصوص توضیح داد: «چین و ایران یک همکاری راهبرد جامع با یکدیگر دارند. صرفنظر از این‌که چه تغییراتی در عرصه بین‌المللی رخ می‌دهد، پکن قاطعانه توسعه روابط دوستانه با تهران را ارتقا خواهد داد.»

پیش از وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره تماس تلفنی وزرای خارجه ایران و چین گفته بود که حسین امیرعبداللهیان و وانگ یی در تماس تلفنی روز شنبه (15 آبان ماه) در خصوص روند مناسبات دوجانبه، مذاکرات آتی وین و تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی تبادل نظر کردند.

رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در خصوص اوضاع افغانستان با تأکید بر ضرورت تشکیل دولت فراگیر، ابراز امیدواری کرد نشست همسایگان افغانستان در پکن در ادامه نشست سازنده تهران با موفقیت برگزار شود.

وی همچنین در زمینه انجام وظایف آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ایران، ابراز اطمینان کرد این همکاری‌ها در چارچوب توافقات و مقررات به خوبی ادامه خواهد یافت.

پیش از این نیز اوایل روز گذشته امیرعبداللهیان و «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه درباره برجام گفت‌وگوی تلفنی انجام دادند.

طبق گزارش تاس، لاوروف در این تماس تلفنی بر حمایت کامل مسکو از بازگشت برجام به شکل اولیه‌اش تأکید کرد.

وزارت خارجه روسیه همچنین در ادامه افزود که وزرای خارجه ایران و روسیه همچنین در خصوص سفر آتی «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران و شماری از موضوعات منطقه‌ای و دوجانبه از جمله اوضاع افغانستان و وضعیت امور در قفقاز جنوبی نیز گفت‌وگو کردند.

«علی باقری» معاون سیاسی وزارت خارجه ایران ۱۲ آبان ماه در توئیتی با اشاره به گفت‌وگوی تلفنی‌اش با «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام نوشت: در تماس تلفنی با آقای انریکه مورا آغاز مذاکرات با هدف لغو تحریم‌های غیرقانونی و غیرانسانی در روز هشتم آذر ماه (۲۹ نوامبر) در وین مورد موافقت قرار گرفت.

تا کنون شش دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرف‌های برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرف‌ها می‌گویند پیشرفت‌های ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پاره‌ای اختلافات کماکان باقی است.

جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریم‌ها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستی‌آزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید کرده اصرار یا عجله‌ای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد.

منبع: فارس

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها