به گزارش
جام جم آنلاین به نقل از مهر، این بیماری قابل پیشگیری است، اما به تدریج بدتر و غیرقابل درمان میشود و شامل التهاب مجاری هوایی و آسیب به فضاهای هوایی است که به انتقال اکسیژن به خون کمک میکنند.
روز جهانی بیماری انسداد مزمن ریه (COPD) هر سال در ۱۷ نوامبر (۲۶ آبان) برای گسترش آگاهی، اشتراک گذاری دانش و بحث در مورد راههای کاهش بار COPD در سراسر جهان برگزار میشود.
سیگار بزرگترین عامل خطر این بیماری است، اما آلودگی هم در فضای داخل و هم در فضای باز به عنوان فاکتور پرخطر ابتلا به بیماری انسداد مزمن ریه و تشدید آن شناخته شده است.
مطالعات متعدد نشان داده است زمانی که فرد مبتلا به COPD در معرض طولانیمدت NO ۲ و ذرات معلق در هوا قرار داشته باشد، کاهش بیشتری در عملکرد ریه اش ایجاد میشود.
به گفته محققان، افزایش IL-۸ با افزایش تشدید COPD مرتبط است. افزایش بستری شدن بیماران COPD در بیمارستان به دلیل قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا ثابت شده است.
یک متاآنالیز توسط محققان اروپایی نشان داده که افزایش ۲.۷ درصدی در بستری شدن بیماران مبتلا به COPD با افزایش روزانه ۱۰ میکروگرم بر متر مکعب در PM ۱۰ مرتبط است.
تغییر آب و هوا و دما هم میتواند باعث تشدید بیماران مبتلا به COPD شود. قرار گرفتن در معرض هوای سرد میتواند باعث اسپاسم برونشی شود و همچنین باعث خشکی و تحریک مجرای تنفسی و در نتیجه تشدید علائم بیماری میشود.
برنامههای درمانی این بیماری، حول محور کاهش علائم، کاهش سرعت کاهش عملکرد ریه، بهبود کیفیت زندگی و جلوگیری از تشدید آن است است. در زیر چند نکته برای مدیریت این بیماری ارائه شده است:
• آزمایش عملکرد ریوی (PFT) یا اسپیرومتری سالیانه را برای اطلاع از شدت و برنامه درمانی مناسب انجام دهید؛
• به برنامه درمانی خود پایبند باشید و روش صحیح مصرف داروهای استنشاقی را بدانید؛
• واکسنهای آنفولانزا و کروناویروس را تزریق نمایید؛
• ورزش در حد متوسط انجام دهید و پروتئینهای مناسب را در رژیم غذایی بگنجانید؛
• برای کاهش قرار گرفتن در معرض آلایندههای موجود در هوا، قبل از طلوع آفتاب از فعالیت در فضای باز خودداری کنید؛
• فشار خون، قند و عملکرد قلب را با معاینات منظم بررسی کنید؛ و
• مراقب تشدید علائم خود باشید و زود به پزشک مراجعه نمایید.