خودمراقبتی به معنای عملی است که در آن هر فردی از دانش، مهارت و توان خود به عنوان یک منبع استفاده میکند تا «به صورت مستقل» از سلامت خود مراقبت کند و باید توجه داشت که برای سالم زیستن علاوه بر سلامت جسمی، سلامت روان فرد نیز بسیار اهمیت دارد.
سلامت روان نشاندهنده آسایش روانی، سازگاری فرد با خودش و دیگران، قضاوت صحیح در برخورد با مسائل، داشتن روحیه انتقاد پذیر و برخورداری از عملکرد مناسب در برخورد با مشکلات است. کسی که سلامت روان دارد غالبا تواناییهای خود را میشناسد و تسلیم استرسهای روزمره زندگی نمیشود و میتواند در امور مختلف زندگی متعادلتر رفتار کند.
خودمراقبتی مهارتی است که به انسان کمک میکند تا با خطرات جسمی، روانی و اجتماعی کمتری روبهرو و میزان سلامت و موفقیت خود را در زندگی بالا ببرد و این مهارت را میتوان طی زمان یادگرفت و شامل اقداماتی است آموختنی، آگاهانه و هدفمند که فرد برای خود، خانواده و دیگران انجام میدهد تا سالم بماند و نیازهای اجتماعی خود را برآورده سازد و از بیماریها یا حوادث پیشگیری کند.
خودمراقبتی در زمینه سلامت روانی منجر به کاهش استرس؛ بالارفتن توان مقابله با ناکامی، ارتقای اعتماد به نفس و عزت نفس و ارتباطات اجتماعی سالم میشود و بیماری های روانی و مشکلات روحی باعث میشود علاوه بر صدمات روانی، فرد با مشکلات جسمانی نیز روبهرو شود یا میل به مراقبت از جسم در او کاهش یابد بنابراین برای ایجاد و حفظ خودمراقبتی لازم است تا نگرشهای فرد مورد بازبینی قرار گیرد و مهارتهای لازم در خصوص سبک زندگی کارآمد را یاد بگیرد و درصورت لزوم چنانچه از اضطراب، افسردگی یا هر نوع بیماری خلقی و روان شناختی رنج میبرد، علاوه بر دارودرمانی، به روان درمانی
نیز بپردازد.
دکتر مهرنوش دارینی - روان شناس و مشاور / روزنامه جام جم
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد