به گزارش جام جم آنلاین، دکتر سیامک سمیعی در نشست خبری همزمان با دومین سال شناسایی کرونا در کشور، گفت: کووید ۱۹ برای ما فرصتی ایجاد کرد تا ظرفیت کشور را نه فقط در گنجینه نیروی انسانی خود بلکه در بین اساتید هم بشناسیم. تجربیاتی که در این مدت به دست آوردیم تجربیات استثنائی بود که به دلیل سازماندهی ایجاد شده از ابتدا بود تا به کمک همدیگر کار را پیش ببریم. در این مدت ما خود را با تغییرات ویروس تطبیق دادیم و حتی در آینده هم با وجود گنجینه انسانی و تجهیراتی، امکان تغییر داریم. باید از تولید کنندگان و محققین کشور تشکر کنیم که چند ماه بعد از ورود ویروس ما را از واردات کیت بینیاز کردند. در این بین مهندسین پزشکی هم تجهیرات ما را در آلودهترین نقاط بررسی و تعمیر میکردند.
وی افزود: در حوزه آزمایشگاه از تمام ظرفیت کشور در شرایطی استفاده کردیم که تحریمهای ظالمانه علیه ایران وجود داشت و راه همه نیازهای ما برای پاسخدهی خوب را بسته بود، اما ما موفق بودیم. این ظرفیت آزمایشگاهی افزایش یافته سبب شد از کیتهای تشخیصی آنتی ژن استفاده کنیم. پاسخی که انستیتو پاستور و آزمایشگاهها نسبت به واریانت ها دادند موضوع بسیار مهمی است. حدس میزنم در آینده هم با تغییرات ویروس همراه باشیم و مجبور باشیم پاسخ دهیم.
مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت ادامه داد: ظرفیت بزرگی که ایجاد شده است دیگر فقط مخصوص کووید۱۹ نیست بلکه پاسخ به بسیاری بیماریهای دیگر مانند ایدز، هپاتیتها، سل و... و. است. یکی از اقدامات مهم انستیتو پاستور این بود که حتی در زمان کاهش بار بیماری، مطالعات ارزشمندی طراحی میکرد تا تکلیف تستهای منفی مشخص شود تا در تهاجم ویروس دیگری قرار نگیریم و در همزمانی آنفلوآنزا و کووید۱۹ این موضوع کمک کننده و ارزشمند بود.
سمیعی ادامه داد: در کشور ظرفیت تولید کیت، چند برابر چیزی که اکنون تولید میکنیم وجود دارد و کمبود تولید کیت تشخیص مولکولی و آنتی ژن وجود ندارد. دو نوع کیت تولید میشود که کیتهای آنتی ژن که عملیاتیتر هستند ولی قدرت تشخیص کمتری نسبت به تشخیص مولکولی دارند. مقادری از کیت ها هم فرمت الایزا دارد. آزمایشگاه ها طبق تصمیم ستاد موظف هستند هر آزمایشی که میگیرند در سامانهها ثبت کنند که بعد به سامانه ایران من بپیوندد، اکنون آزمایش آنتی ژن در آزمایشگاه دولتی کمتر از ۴۵ هزار تومان و در بخش خصوصی کمتر از ۶۵ هزارتومان است. با انجام این تستها ظرفیت ما هم افزایش مییابد ولی مشروط به ایجاد دسترسی برای آزمایشگاهها است. تعرفه آزمایش pcr در بخش دولتی کمتر از ۲۵۰ هزارتومان و در بخش خصوصی کمتر از ۳۵۰ هزار تومان است. برآورد ما از قیمت کیت در یک آزمایشگاهی که ۱۵۰ تست pcr در روز انجام میدهد، هزینه حدود ۱۸۳ تا ۲۰۰ هزارتومان برای تمام وسایلی است که برای انجام آزمایش نیاز دارد. اگر بیشتر کیت خریداری کند این هزینه کمتر میشود.
سمیعی ادامه داد: ۴ حالت در ارتباط انتقال یک بیماری وجود دارد. اول آنکه بیماری منتقل نمیشود که باید از حداکثر ظرفیت آزمایشگاهی استفاده کنیم. در موارد تک گیر توصیه میشود که تعداد تستها افزایش یابد که زودتر به تشخیص برسیم. در حالتی که انتقال خوشه ای وجود دارد میتوانیم بفهمیم وقتی فردی بیمار شده است آلودگی از کجا به او رسیده است و بازهم باید از آزمایش استفاده کنیم. اما در مورد چهارم که کانون های بزرگ انتقال بیماری داریم که بیماری را به راحتی انتقال میدهند دیگر نیاز به تست از همه افراد نداریم و در همه پیک ها به این نقطه رسیدیم.
وی در پاسخ به این سوال که چرا در زمان پیک بیماری، تعداد تستگیری افزایش نمییابد، افزود: فردی که در این شرلیط بیمار میشود نمیتواند به راحتی متوجه محل انقال بیماری شود و در این شرایط باید به درستی از آزمایش استفاده کرده و هزینه را زیاد نکنیم؛ چون اطلاعات بیشتری به شما نمیدهد و مثلا میگویند آزمایش را برای کسانی نگه دارید که در بیمارستانها نیاز به نتیجه آزمایش دارند تا به درستی مدیریت شوند.
مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت تاکید کرد: کادر سلامت حتما باید صرف نظر از داشتن یا نداشتن آزمایش مورد بررسی قرار گیرند و حفاظت شوند؛ زیرا در ریسک ابتلا قرار دارند. یکی از دلایل بالا نرفتن تعداد تستها این است که باید تست را نگه داریم. اگر با محلی مثل کلاس، پادگان و... روبرو شدیم و فردی مبتلا شد، تمام افراد در تماس با او باید به قرنطینه بروند. تست برای اطرافیان این افراد لازم است. در هفته منتهی به ۲۵ بهمن مشخص شد اگر کسی با علامت تنفسی به مراکز ما مراجعه کند بین ۵۰ تا ۶۵ درصد کرونا دارد و اینها دیگر نیاز به تست ندارند و فرد باید قرنطینه شود چون علائم دارد.
در ادامه این نشست دکتر مصطفی صالحی وزیری، رئیس آزمایشگاه مرجع کشوری کرونا در انستیتو پاستور ایران گفت: یک اتفاق بزرگ در مواجهه با کرونا این بود که در حوزه آزمایشگاهها تهدید را به فرصت تبدیل کردیم و آن هم راه اندازی شبکه آزمایشگاهی بود. قبل از شیوع کرونا بزرگترین شبکه آزمایشگاهی که میتوانست تشخیص مولکولی دهد شبکه تشخیص آنفلوآنزا بود و در بهترین شرایط میتوانست ۲۰ تا ۲۵ هزارتست در سال انجام دهد. اما بعد از پاندمی کرونا ما اکنون ۵۰۰ آزمایشگاه در کشور داریم که کار تشخیصی کرونا را انجام میدهند و در روز میتوانند تا ۱۵۰ هزار آزمایش انجام دهند. این ظرفیت قابلیت ارتقا هم دارد و احتمالا کرونا آخرین تهدید بیولوژیک و بیماری ویروسی نوپدید نخواهد بود و در آینده هم چنین تهداداتی ممکن است رخ دهد. بنابراین لازم است این ظرفیت ایجاد شده حفظ شود و ارتقا یابد.
وی اظهار کرد: سیستمی که فعلا استقرار یافته است یونیورسال است و میتوان برای سایر بیماریها هم استفاده کرد. به عنوان مثال از فرصت استفاده کردیم و زمانهایی که موارد کووید زیاد نبود اقدام به راه اندازی و گسترش سایر تستها کردیم، تست تب کنگو را در برخی آزمایشگاهها راه اندازی کردیم. برای تب دنگی و... هم برنامههایی داریم تا در آزمایشگاهها راهاندازی کنیم. درمورد سایر بیماری های تنفسی هم انستیتو پاستور و هم شرکتهای دانش بنیان موفق به تولید کیت بومی شدند و بر این اساس با استفاده از کیتها متوجه شدیم مواردی از بیماری مبتلایان به آنفلوآنزا هستند.
صالحی وزیری گفت: تایید کیت، ارزیابی کیفیت، توزیع کیت، انجام اولین تستها و... همه بر عهده انستیتو پاستور بود و مدیریت خوبی صورت گرفت تا از شرایط ترس و هراس خارج شویم. به شکل همزمان آموزش عزیزان و کارکنان را هم دنبال کردیم و شبکه روزبروز گسترش یافت و قدرتمند شد. پس از آن کنترل کیفی آزمایشگاه ها در دستور کار بود و با انجام آزمایش مهارت آزمایی این کار را دنبال کردیم.
وی افزود: پایش جهش ها نیز در انستیتو پاستور در دستور کار است و اوایل هم تحت مضیقه بودیم و دستگاه نیاز به حمایت و تعمیر داشت و در حد توان پایش واریانت را انجام دادیم تا دو دستگاه دیگر تهیه کردیم تا واریانت ها شناسایی شود. اولین مورد واریانت آلفا در ایران توسط انستیتو پاستور انجام شد و به دی ۱۳۹۹ بازمیگردد. این اتفاق در مورد واریانت بتا و دلتا هم رخ داد. در مورد امیکرون هم اواخر آذرماه این جهش را با کمک یکی از آزمایشگاه ها شناسایی کردیم. شبکه آزمایشگاهی در تمام وظایف خود به خوبی عمل کرد و سعی کردیم نگاهی به آینده هم داشته باشیم. همکاران محترم آزمایشگاهی خیلی دیده نمیشوند و مصائبشان دیده نمیشود و از آنها که کنارمان بودند تشکر میکنم.
صالحی وزیری در پاسخ به سوالی درباره احتمال دست ساز بودن ویروس کرونا، بیان کرد: ما در گذشته هم انتقال ویروس از حیات وحش به انسان را داشتیم و مانند سارس و مرس را دیدیم. در گسترش این پاندمی نظراتی هم در مورد دستساز بودن ویروس وجود دارد. نمیتوان ۱۰۰ درصد این احتمال را رد کرد اما زمان همه چیز را مشخص میکند.
رئیس آزمایشگاه مرجع کشوری کرونا در انستیتو پاستور ایران درباره احتمال بروز سویههای جدید کرونا، تاکید کرد: امیکرون زیرگروههای مختلفی دارد که اولین زیرگونه منتشر شده BA۱ بود اما اکنون BA۲ هم با سرعت زیادی در حال گسترش است و تصور میشود سرایت پذیری آن بیشتر از BA۱ باشد ولی بر اساس اطلاعات موجود احتمال اینکه شدت بیماری زایی آن بیشتر باشد فعلا مطرح نیست و فقط نگران انتشار آن هستیم.
وی درباره میزان انجام تستهای کرونا نیز گفت: بر اساس سیاست کلی کشور میزان تست گیریها افزایش مییابد ولی باید زیرساختهای تولید در نظر گرفته شود؛ آیا ما این ظرفیت را داریم که مثل چین روزی چند میلیون تست انجام دهیم؟ این مستلزم این است که سیاست کلی کشور بر انجام تستهای بیشتر باشد. از سوی دیگر پس از انجام تست، سایر اقدامات ما هم اهمیت دارد. ممکن است میلیونها تست در روز انجام دهیم، آیا این شرایط وجود دارد که همه افراد قرنطینه شوند؟ اکثر کشورهای دنیا به این نتیجه رسیدند که باید با کووید۱۹ زندگی کنند و ما هم باید با این موضوع کنار بیاییم.
صالحی وزیری در پاسخ به سوالی درباره وجود یا عدم وجود سویه دلتاکرون، بیان کرد: این واژه که برای تلفیق این دو سویه گفته میشود خیلی علمی نیست و ما چنین چیزی در ایران ندیدیم؛ البته در سایر نقاط هم که پایش خوبی صورت گرفته است چنین چیزی ندیدم. یک مورد مشکوک در ایران گزارش شد که سکانس ژنی آن بررسی شد و چنین چیزی از نظر جامعه علمی پذیرفته نیست.
منبع: ایسنا
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب