خراسان رضوی - جام جم آنلاین-وجود سموم تقلبی، فاسد و بیکیفیت و افزایش افسارگسیخته قیمت کود در کنار خشکسالی بیسابقه، موجب نابودی بخش زیادی از محصولات زراعی و باغی در مناطق جنوبی استان خراسان رضوی، به خصوص شهرستان کاشمر شده است و در شرایطی که مشکلات پرشمار بخش کشاورزی از جمله کمآبی، گرما و تغییر اقلیم، تولیدات زراعی و باغی این منطقه را تهدید می کند؛ گاه شاهدیم که کودهای شیمیایی مورد استفاده با کیفیت بسیار پایین و قیمت بالا وارد این شهرستان می شود و از سویی ارائه راهنماییهای نادرست کارشناسی در چند و چون استفاده از سموم، به مرگ تدریجی باغ ها و کشتزارها می انجامد.انتخاب سموم بر اساس تجربه
گیاهان برای رشد و نمو خود نیاز حیاتی به برخی از عناصر دارند. خاک زمین، تمام عناصر را به میزان کافی در دل خود جای نداده است. لذا برای افزایش بازدهی محصولات کشاورزی به برخی کودها و سموم نیاز است که کشاورزان باید با کمک کارشناسان این بخش نسبت به استفاده از آن اقدام کنند و در این میان ارتقای دانش کارشناسان فروش سم و کود و حضور بیشتر متخصصان جهاد کشاورزی در بین کشاورزان و باغداران، به منظور راهنمایی آنها به منظور انتخاب و نحوه استفاده درست، ضروری است.
یکی از کشاورزان منطقه ترشیز در خصوص نحوه انتخاب و استفاده از کود و سم برای باغ خود به خبرنگار ایرنا گفت: بر اساس تجربهای که طی این سالها کسب کرده ام با آزمونوخطا از کود و سم استفاده می کنم و البته گاهی هم شده که به دلیل استفاده نادرست از کود و سم، تمامی محصول خود را از دست داده باشم.
حسین نخعی افزود: اغلب فروشگاههای عرضه و فروش سموم، در این حوزه کارشناس نیستند و افراد حاضر در این فروشگاهها تجربه و تخصص کافی برای راهنمایی کشاورزان را ندارند.
حسن اسماعیل نژاد، یک کشاورز کاشمری هم با بیان اینکه کارشناسان جهادکشاورزی فقط نوع آفت را به ما گفته ولی نوع سم مورد نیاز برای از بین بردن آن را معرفی نمیکنند، گفت: متأسفانه برای از بین بردن آفات از سوی کارشناسان جهاد کشاورزی برنامه مشخصی وجود ندارد تا اگر باغها گرفتار آفت شد همه باغداران همزمان مجبور به استفاده از سم مشخصی شوند.
وی تصریح کرد: از طرفی قیمت بسیار گران کودها و سموم موجب شده تا کشاورزان نتوانند نیاز باغ خود را تأمین کنند، و این در حالی است که هزینههای کارشناسی هم افزایش یافته است.
اسماعیلنژاد افزود: پرداخت هزینه کارشناسان بخش خصوصی در توان هر کشاورزی نیست و تنها شمار اندکی از کارشناسانی که سم مورد نیاز باغ را از آنها خریداری میکنیم، هزینه کارشناسی را از باغدار و کشاورز دریافت نمیکنند.
علی حمیدی، یکی از باغداران منطقه نیز اظهار داشت: برخی از فروشندگان با تغییر متقلبانه بستهبندیهای کود و سم، محصولات خود را با نام دیگر کشورها از جمله کشورهای اروپایی و آمریکایی با قیمت هایی بسیار گزاف میفروشند، اما کیفیت برخی نهاده های عرضه شده مزبور حتی از کشورهای آسیایی همجوار نیز کم می آورد.
وی گلایه کرد: کارشناسان جهاد کشاورزی سموم معتبر و تضمین شده ای را برای تولید محصول بهتر به کشاورز معرفی نمی کنند و باید کشاورز خود با آزمونوخطا از بین چندین نوع سم داخلی و خارجی، یکی را انتخاب کند.