دردسرهای مدیر دولت قبل برای وزارت بهداشت

بی اطلاعی سایر قوا، نداشتن پیوست رسانه ای و اجتماعی، عدم همراهی سایر نهادهای دولتی و مهیا نبودن زیرساخت های فنی و اقتصادی؛ اینها مهمترین انتقاداتی بود که با گذشت حدود 2 هفته از اجرای طرح «دارویار» از زبان نمایندگان و کارشناسان مطرح شده است.
کد خبر: ۱۳۷۴۳۸۴

بر اساس طرح «دارویار»، اصلاح سیاست‌های دولت در حوزه تخصیص ارز دارو آغاز شده و آن طور که مسئولان این وزارتخانه اعلام کرده اند، با اجرای طرح دارویار قیمت دارو به صورت آزاد بیشتر خواهد شد اما، چون پوشش بیمه‌ای دارو‌ها افزایش خواهد یافت، عملا هزینه پرداختی از جیب مردم برای خرید دارو بیشتر نمی‌شود.

با این حال، علی رغم تجربه هایی که دولت در اجرای طرح های مهم قبلی داشت، مشکلات به سرعت سر باز کردند و انتقادها از رفتار و برنامه ریزی مسئولان اصلی این طرح نیز، در فضای رسانه ای و حاکمیتی پدیدار شد.

مجلس در جریان دارویار نیست

یکی از اولین تذکرها به عدم اطلاع رسانی به مجلس، از سوی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان صورت گرفت که وی در گفتگو با خبرگزاری ایسنا با انتقاد از عملکرد سازمان غذا و دارو در نحوه اجرای طرح دارویاری گفت که در این طرح هیچ نقشی برای مجلس دیده نشده که جای تاسف دارد.

زهرا شیخی به جلسه اخیر کمیسیون بهداشت و درمان اشاره و اظهار کرد: قطعا اجرای شتابزده طرح دارویاری مردم را متضرر خواهد کرد و نمایندگان مجلس هم به هیچ وجه اجازه این کار را نخواهند داد.

پس از آن بود که برخی دیگر از نمایندگان شهرهای مختلف، با اشاره به بازخوردهای به دست آمده از آغاز دارویار در حوزه های انتخابیه خود، زبان به انتقاد گشودند و پیکان حملات متوجه سازمان غذا و دارو بویژه بهرام دارایی رییس آن شد.

به گونه ای که حتی احمدی سنگری نماینده مردم رشت، در توئیتی نوشت:«به نظر می رسد همچون گذشته، دلالان زودتر از مردم از آغاز طرح ‎ دارویار مطلع شده بودند. راه حل مقابله قاطع با این پدیده، برکناری و عزل بانیان وضع موجود در سازمان غذا و دارو است که همچنان از شفافیت و نظارت، گریزان هستند.»

کمال حسین پور نماینده مردم شهرستان‌های پیرانشهر و سردشت هم در توییتی با اشاره به عملکرد سازمان غذا و دارو، تذکر داد که «سازمانی که درگیر تعارض منافع است و سابقه‌ عدم حمایت از شرکت‌های داخلی را در موضوع مهم تولید واکسن کرونا، در کارنامه خود دارد نمی تواند مجری خوبی برای اجرای طرح دارویار در کشور باشد.»

فاطمه محمدبیگی عضو کمیته دارو و غذای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز با طرح این پرسش که ۷۰۰ میلیاردی که قرار بود برای زیرساخت سلامت الکترونیک جهت اجرای حذف ارز ترجیحی، توسعه نظام ارجاع و پزشک خانواده و همچنین اجرای دقیق سامانه‌ها و تکمیل سرویس‌ها تخصیص داده شود، کجاست؟، تاکید کرده که متأسفانه هیچ‌کس جوابی برای این موضوع ندارد و امکان دارد با این وضعیت، طرح دارویار زمین بخورد.

باز هم تصمیم گیری پشت درهای بسته

دیگر منتقد نحوه اجرای این طرح و بی توجهی مسئولان مربوطه به نظرات و دغدغه های کارشناسان و نهادهای تخصصی، انجمن داروسازان ایران بود که دکتر محمد باقر ضیاء رئیس این انجمن در نامه ای سرگشاده به رییس جمهور، تاکید کرد که دارویار همانند بسیاری از طرح‌های اخیر وزارت بهداشت، پشت درهای بسته و بدون دعوت و ‌نظرخواهی از نمایندگان بزرگترین و فراگیرترین تشکلهای صنفی تدوین و با کاستی‌های بسیار اجرا شده است.

بنا بر اعلام او، افزایش قیمت داروها پس از اجرای این طرح قابل توجه بوده و در مورد بعضی از داروها به پیش از ۱۰۰ درصد رسیده است. ضیاء همچنین متذکر شده با توجه به افزایش قیمت حدود ۷۰ درصدی داروهای تولید داخل که اتفاق افتاده و افزایش حدود ۵ برابری قیمت داروهای وارداتی که احتمالا در آینده نزدیک رخ خواهد داد، بیماران تاب پرداخت هزینه‌های سنگین دارو به قیمت آزاد را نخواهند داشت.

افزایش انتقادها به مدیریت رییس سازمان غذا و دارو

اما عمده انتقادها و تذکرها در روزهای اخیر نه به سمت عین الهی وزیر بهداشت، که به عملکرد بهرام دارایی رییس سازمان غذا و دارو باز می گردد؛ مدیری که کمتر از یکسال است در جایگاه مهم مدیریت این حوزه نشسته اما به علت افزایش شدید قیمت دارو ، چه قبل از آغاز دارویار و چه در هفته های اخیر، با انتقاد فراوان نمایندگان مجلس و رسانه ها مواجه شده است.

رییس سازمان غذا و دارو که در دولت قبل هم مدیر کل همین سازمان بود، در حالی به اصلی ترین معاونت وزارت بهداشت منصوب شده که عملکرد این سازمان در دوران دولت قبل هم در مواردی چون عدم حمایت از واکسن داخلی و مدیریت بازار دارو، با انتقادهای فراوان همراه بود اما وزیر بهداشت ترجیح داد ریاست سازمان را از مدیران دولت قبل انتخاب کند.

چنین انتصابی، در سال گذشته نیز با مخالفت هایی همراه بود بویژه آنکه دارایی، خود عضو هیات مدیره برخی شرکتهای دارویی بود که شائبه تعارض منافع را تشدید می کرد، اما او با رد این موضوع، عضویت خود را در برخی شرکتها، از جمله البرز دارو فاقد هرگونه مغایرت قانونی یا تعارض منافع توصیف کرده بود.

اما به نظر می رسد نمایندگان مجلس، با این تفسیر موافق نیستند به گونه ای که احمدی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ، در گفتگو با تسنیم تاکید کرد که با این نحوه مدیریت، امکان اینکه طرح دارویار شکست بخورد، وجود دارد و مقصر اصلی آن نیز ریاست سازمان غذا و دارو خواهد بود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها