در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بدن ما میتواند ویتامین D را از نور طبیعی دریافت کند؛ این ویتامین بدن را قادر میسازد تا کلسیم را جذب کرده و در نتیجه، تراکم استخوانها را افزایش دهد. از این رو قرار گرفتن در معرض نور طبیعی برای سلامتی بسیار مهم است.
همچنین میتواند به پیشگیری از انواع سرطانها، بیماریهای قلبی، افسردگی و چاقی کمک کند. ویتامین D محصول جانبی نور طبیعی است که به درمان افسردگی، درد، دیابت و بسیاری از اختلالات و بیماریهای دیگر کمک میکند.
اهمیت و تاثیر نور در محیط کار بر کسی پوشیده نیست و همه میدانند که نور ضعیف بر سلامت انسان تأثیر بسیاری دارد. وقتی صحبت از کمبود نور به میان میآید، تنها مقصود میزان روشنایی نور نیست؛ بلکه عوامل دیگری نیز وجود دارند که در این امر موثرند. در زیر برخی از این عوامل را آوردهایم:
هر یک از این عوامل میتواند افراد را هم در سطح ذهنی و هم در سطح فیزیکی تحت تأثیر قرار دهد. برای اطلاعات بیشتر در مورد تاثیر نور در محیط کار و عوارضی که کمبود نور میتواند ایجاد کند، به خواندن ادامه دهید.
تاثیر نور در محیط کار برای همه بسیار واضح است؛ تا حدی که وجود روشنایی مناسب در محل کار ضروری است. اهمیت این موضوع به قدری است که میتواند باعث بروز خطری برای ایمنی یا سلامتی افراد شود. در زیر لیستی از عوارض کمبود نور در محل کار را آوردهایم:
نور ضعیف معمولاً فرد را دچار خستگی چشم میکند. این احساس ناراحت کننده میتواند با سایر مشکلات مربوط به چشم در ارتباط باشد. کار کردن طولانی مدت در نور ضعیف و نامناسب، به مرور زمان کیفیت بینایی فرد را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. این نکته به ویژه برای افرادی که به طور مداوم با کامپیوتر کار میکنند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
برای جلوگیری از خستگی چشم ناشی از کمبود نور، میتوان کنتراست و روشنایی صفحه نمایش کامپیوتر را متناسب با نور محیط تنظیم کرد. همچنین لامپهای رومیزی به شما کمک میکنند تا از تامین نور کافی در محیط اطمینان یابید. در صورت امکان میتوانید میز خود را به پنجره نزدیک کنید تا امکان استفاده از نور طبیعی برای شما فراهم شود.
سردرد یکی دیگر از اثرات رایج کمبود نور در محل کار است. کار کردن در نور ضعیف ممکن است در تمرکز فرد روی صفحه نمایش کامپیوتر ایجاد خلل کرده و او را دچار سردرد کند. این مشکل از مفید بودن فرد در ساعات کاری جلوگیری کرده و در نتیجه کارایی و بهره وری را کاهش میدهد.
برای جلوگیری از سردرد ناشی از کمبود نور، می توان از لامپهای رومیزی یا کامپیوتر برای روشن کردن فضای میز کار استفاده کرد؛ اما قبل از انجام این کار باید دلایل بروز این مشکل و تاثیر نور در محیط کار بررسی و اقدامات لازم انجام شود.
دقت در حین کار به وجود نور کافی بستگی دارد. کمبود نور میتواند منجر به بروز خطاهای انسانی شود. دقت پایین برابر با راندمان پایین است که در نتیجه تاثیر مستقیمی بر بهره وری دارد.
تاثیر نور در محیط کار به حدی است که میتواند باعث ایجاد احساس تنبلی، افسردگی و استرس در کارکنان شود. کمبود نور سطح تمرکز را تحت تأثیر قرار داده و در نهایت بر سطح رضایتی که فرد از شغل فعلی خود دارد تأثیر میگذارد. تمام این موارد تاثیر منفی بر عملکرد کلی مجموعه دارند.
نور از طریق دو منبع مختلف منتشر میشود:
خورشید منبع اصلی نور طبیعی بوده و مدت زیادی است که آگاهی افراد در مورد تاثیر نور محیط بر بدن انسان افزایش پیدا کرده است. هم اکنون نیز علم از تأثیر گسترده نور بر سلامت فیزیولوژیکی، روانی و عاطفی خبر میدهد.
بنابراین، هنگام انتخاب نحوه نورپردازی خانه یا محل کار خود، باید توجه زیادی به تاثیر نور در محیط کار داشته باشید. برای سالم ماندن، هوشیاری و بهرهوری، افراد باید ریتمهای شبانهروزی منظم و چرخه خواب و بیداری ثابتی داشته باشند که بر اساس قرار گرفتن در معرض طول موجهای مشخص نور در طول روز هدایت میشود. پس چه نوری برای محیط کار مناسب است؟ در زیر به بررسی این دو نوع نور خواهیم پرداخت.
نور طبیعی دارای طیف کامل است؛ به این معنی که شامل تمام رنگهای رنگین کمان و همچنین رنگهایی است که نمیتوانیم ببینیم، مانند مادون قرمز و ماوراء بنفش. همچنین بسیار پویا است؛ به این معنی که شدت و رنگ نور با زمانبندی شبانه روز، سال، شرایط آب و هوایی و موقعیت مکانی تغییر میکند.
خلق و خو، انرژی، متابولیسم، خواب و ریکاوری بدن ما همگی به چرخههای روزانه نور طبیعی بستگی دارد؛ زیرا این تغییرات ریتم شبانه روزی و چرخههای هورمونی ما را همگام میکند. برخی از مزایای نور طبیعی عبارتند از:
نور مصنوعی به عنوان جایگزینی برای زمانی که نور طبیعی به میزان کافی وجود ندارد، استفاده میشود. نور مصنوعی از تشعشعات مرئی و نامرئی مانند اشعه ماوراء بنفش و مادون قرمز تشکیل شده است. این نوع نور بسته به حال و هوای محیط میتواند در رنگها و شدتهای مختلف وجود داشته باشد.
پرتوهای UV و IR که منابع نور مصنوعی در خود نگه میدارند، تا زمانی که در فاصله نزدیک یا با شدت بالا مورد استفاده قرار نگیرند، برای سلامت انسان مضر نیستند. اگرچه نور مصنوعی در بیشتر مواقع مضر نیست، اما جنبههایی دارد که میتواند خطراتی برای سلامتی ایجاد کند.
نور آبی موجود در نور مصنوعی میتواند با ایجاد تغییر در سیستم هورمونی فرد، ساعت درونی بدن را تحت تاثیر قرار داده و منجر به بروز مشکلات کلی سلامت مرتبط با کمبود خواب و استرس شود. باتوجه به این که ساعت درونی بدن بر اساس تاریکی و روشنی روز کار میکند، تحت تأثیر نور مصنوعی قرار گرفته و فعالیت آن دچار اختلال میشود.
از آنجایی که کمبود خواب کاهش بهره وری کارکنان را به دنبال دارد، توصیه میشود که تا حد امکان از نور طبیعی در محیط کاری خود استفاده کنید. برای ایجاد نور طبیعی بیشتر در مکانهایی که دسترسی به پنجره ندارند، میتواتید از پارتیشن شیشهای دیکا سازه استفاده کنید که با عبور دادن نور طبیعی، باعث روشن شدن محیط کار میشوند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد